Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Polip

Zaczęty przez Mike, 2008-05-07, 20:39:58

Poprzedni wątek - Następny wątek

Mike

w tym watku pisalem co mi dolega: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=2351.0
pani alergolog stiwerdzila ze wyczerpala liste chorob ktore mozna by przypisac tym objawom :D (leczony bylem na astme a potem na refluks)- innymi slowy nie wie co mi dolegalo 8)
chuj ze lazilem do niej caly rok zanim doatalem skierowanie na rtg zatok ;]
na rgt wyszlo ze na zatokach mam polipy i dostalem skierowanie do laryngologa.
z tego co pamietam z ktorejs z ksiazek Dr Kwaśniewskiego pisalo ze polipa sie nie wyleczy DO.
czy ktos moze mi udzielic informacji jak sie to cholerstwo leczy, czy to wogole grozne i czy rzeczywiscie DO tego nie wyleczy?

dziekuje i pozdro ;]

Mike

na zatokach szczekowych- czy jakos tak ;]
czemu nie opcji edycji?

bea561

Nie jestem wprawdzie laryngologiem, ale z tego co wiem, to polipy w zatokach można usuną tylko operacyjnie. Ale świadczą one o przewlekłym procesie zapalnym na tle alergicznym. Jeśli pojawiają się w młodym wieku i mają charakter nawrotowy ( "odrastają " po usunięciu)  mogą świadczyć o nadwrażliwości na  salicylany, a to ma związek z tym co jemy. Głównie szkodliwe są pokarmy wysokoprzetworzone z dodatkiem konserwantów.

Mike

Cytat: bea561 w 2008-05-07, 21:56:32
Jeśli pojawiają się w młodym wieku i mają charakter nawrotowy ( "odrastają " po usunięciu)  mogą świadczyć o nadwrażliwości na  salicylany, a to ma związek z tym co jemy.

no mlody to jestem :) juz niedlugo 26 urodzinki 8)
rozwin prosze watek "salicylany".

Mike

jak w praktyce wyglada leczenie? operacja? antybiotyki?

bea561

Cytat: Mike w 2008-05-31, 22:53:32
jak w praktyce wyglada leczenie? operacja? antybiotyki?
Jeśli polipy są duże i utrudniają oddychanie pozostaje leczenia operacyjne.
Antybiotyki - gdy w zatokach jest stan ropny; często stosowane są sterydy na błonę śluzową.

kodar

Cytat: Mike w 2008-05-07, 20:39:58
w tym watku pisalem co mi dolega: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=2351.0
pani alergolog stiwerdzila ze wyczerpala liste chorob ktore mozna by przypisac tym objawom :D (leczony bylem na astme a potem na refluks)- innymi slowy nie wie co mi dolegalo 8)
chuj ze lazilem do niej caly rok zanim doatalem skierowanie na rtg zatok ;]
na rgt wyszlo ze na zatokach mam polipy i dostalem skierowanie do laryngologa.
z tego co pamietam z ktorejs z ksiazek Dr Kwaśniewskiego pisalo ze polipa sie nie wyleczy DO.
czy ktos moze mi udzielic informacji jak sie to cholerstwo leczy, czy to wogole grozne i czy rzeczywiscie DO tego nie wyleczy?

dziekuje i pozdro ;]

:)
bywa na tym Forum lekarka,cytuje jej odpowiedz,moze znajdziesz cos dla siebie:

Dr Kwasniewski ma 100% racji w tym przemówieniu, bez żadnego ale.
Wg Mnie dr Kwaśniewski w jednym się myli, mówiąc,że nie da się dietą wyleczyć lamblii, owsicy,inn. pasożytów i polipów nosa.
TO TEŻ da się wyleczyć dietą. Polipy nosa leczą się jednak na końcu i jak trwają 20 lat organizm najpierw sprząta inne ważniejsze struktury.Jedne polipy nosa są(pacjent) w trakcie likwidacji(najpierw organizm musiał wyleczyć astmę i schudnąć do wagi sprzed 20 lat!
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=542.0

lekarka

I u laryngologa dostaniesz skierowanie na operację Caldwell-Luc...(jakem specjalista laryngolog)
A przyczyna nadal pozostanie nie wyleczona...
Zacznij lepiej DO, i czekaj aż zniknie ściekanie po tylnej ścianie gardła.
Jak nie zniknie - daj znać.
Też wyleczymy. Dietą  :D

Teresa Stachurska

Lekarko, mogę się poradzić? Od lat mam katar po jednej, prawej stronie nosa. Uciążliwe to bardzo, choć i tak jest lepiej, bo już się nie budzę w nocy, żeby nos oczyścić. Na tylnej ścianie gardła też to odczuwam...
Można się pozbyć tej dolegliwości?

lekarka

TAK.
Prawa dziurka ma nieco gorszą wentylację. Mięśnie po prawej stronie kręgosłupa mają trochę problemu. Zwykle pobolewa czasem pod łopatką prawą.

Teresa Stachurska

Dziękuję. Dieta, czy gimnastyka?

Teresa Stachurska

Pośpieszyłam się z wysyłaniem wiadomości...

Chciałam zapytać o restrykcje w diecie. Co do kręgosłupa - mam skoliozę. Długo odczuwałam dolegliwe mrowienia w okolicach lewej łopatki, teraz jest lepiej. Może to miało związek z przypadłością pn dusznica bolesna, która obecnie też już nie jest tak dolegliwa jak była. DO mi służy.

Pozdrawiam, Teresa

lekarka

Ja jestem za dietą, bo ... nie lubię ... machać rękami i nogami.

Teresa Stachurska

Dziękuję Pani, Lekarko. Tak jak napisałam w niedzielę od poniedziałku rotuję mleczne. Dziś wtorek. Początek sześciotygodniowego eksperymentu.

Pozdrawiam

lekarka

Jeżeli tym skrzywieniom kręgosłupa towarzyszą dolegliwości bólowe, powinny się one szybko zacząć wycofywać. Powinny mięśnie mniej "ciągnąć".Najdalej PO 3 dnich.

Teresa Stachurska

Dziękuję. Ja konsekwentnie zero mlecznych. Zaraz idę kupić trochę słoniny do jajecznicy i jaj sadzonych. Zamiast masła.

grizzly

Cytat: lekarka w 2008-06-16, 18:55:27
Ja jestem za dietą, bo ... nie lubię ... machać rękami i nogami.

Oj Ewuniu, chyba bede musial sie Toba "zaopiekowac"  8) :P

lekarka

:D :D :D.
Jestem za  :D.

Mike

Cytat: lekarka w 2008-06-08, 12:17:16
I u laryngologa dostaniesz skierowanie na operację Caldwell-Luc...(jakem specjalista laryngolog)
A przyczyna nadal pozostanie nie wyleczona...
Zacznij lepiej DO, i czekaj aż zniknie ściekanie po tylnej ścianie gardła.
Jak nie zniknie - daj znać.
Też wyleczymy. Dietą  :D

w poniedzialek po pracy ide do laryngologa, jest 14.30 wiec czeka mnie jeszcze godzina czekania, ale... najpierw wchodze na 3 pietro (i niezle sie przy tym mecze  :D)
jestem na 3 pietrze i... z gabinetu lekarza ktos wychodzi i jednoczesnie inny wchodzi - niezle sie zaczyna - zjem obiad ok. 17 :)
mijaja 3 minuty, pojawia sie 2 kolesi
mija minuta - z gabinetu wychodzi gostek, po twarzy widac ze wscielky jak osa, mruczy cos pod nosem, z gostkami myslimy ze mruczy ktoregos z nas nazwisko, wiec pytamy: kto? facet macha na nas reka i tyle go widzielismy, drzwi gabinetu sie zamykaja...
po chwili sam lekarz otwiera drzwi - "NO KTO JESZCZE DO MNIE???!!!" ...zglaszamy sie... NO TO NA CO CZEKACIE?!?!?!!? KTORY PIERWSZY?!?!?!?! wchodze ja...
NO I Z CZYM PAN PRZYCHODZI?!?!!? zatoki mnie bola [wyciagam RTG zatok i mu podaje - w sumie wciskam w rece bo nie raczy wziasc - cos se notuje]
NO I CO PANU DOLEGA?!?!?!?!
no zatoki mnei bola...
AHA [znowu cos tam pisze]
A DLUGO PANA BOLA?!?!?!!??!?
no tak marzec / kwiecien...
[dalej cos notuje]
A DLUGO PANA BOLA TE ZATOKI?!?!!??!
(ja pod nosem: kurwa) od marca, moze kwietnia
AHA
wreszcie zaczyna zwracam na mne uwage
ma pan katar, cos panu z nosa leci?
no leci mi z nosa caly czas, w koncu alergikiem jestem. a co z tymi polipami na zdjeciu?
to obrzeki, male, masz pan 7 tabletek i po jednej dziennie i do zobaczenia za tydzien
[opada mi szczeka, wychodze]

cala wizyta u lekarza(chcialoby sie napisac huja ;]) trwala moze z 5 minut, i na obiad bym nawet zdarzyl na 15 ale pojechalem po zonke do pracy ;]

to byla moja ostatnia wizyta na NFZ

lekarko, nic mi nie zniklo, zatoki bola dalej, dalej kaszle, staram sie jak moge z jedzeniem i nawet mi wychodzi cos znowu. znowu zaczalem cwiczyc "na silowni" (na razie tylko hantlami, potem dolacze rower-jak naprawie ;p).
moze jakies rady na nowy poczatek?