Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Pytanie do dr. Kwaśniewskiego

Zaczęty przez andrzejb, 2008-05-22, 18:59:11

Poprzedni wątek - Następny wątek

andrzejb

Dzieńdobry, jestem optymalnym 10 lat . Choruję od 1986r. na RZS. Ważę 73 kg przy wzroście 177cm. Mam 55 lat . Chciałbym się dowiedzieć czy jest mozliwosc zredukowania CRP ktore u mnie wynosi 27,9 i jest bardzo wysokie. Posiadam zmiany w stawach skokowych,prawy lokiec przykurcz, lewe nadgarstki. Mamy mieć zabieg usunięcia patologicznej maziówki, ktora powoduje stan zapalny. Moje wyżywnienie: 55g białka, 180 tłuszczu, ok.45 g węglowodanów w tym jest 10 g kolagenu( z nózek wieprzowych).Dziekuje i nadmieniam ze w 1992 r. CRP wynosiło 19, w 2004 r. 25,5 a teraz 27,9 czyli rośnie. Wdzięczny byłbym za odpowiedz. Andrzej B.

bea561

Wprawdzie nie jestem dr JK, ale odpowiem. Otóż CRP powinno ulec normalizacji po usunięciu patologicznej maziówki. Prawdopodobnie stan zapalny maziówki powoduje właśnie podwyższone CRP.

kodar

Cytat: andrzejb w 2008-05-22, 18:59:11
Dzieńdobry, jestem optymalnym 10 lat . Choruję od 1986r. na RZS. Ważę 73 kg przy wzroście 177cm. Mam 55 lat . Chciałbym się dowiedzieć czy jest mozliwosc zredukowania CRP ktore u mnie wynosi 27,9 i jest bardzo wysokie. Posiadam zmiany w stawach skokowych,prawy lokiec przykurcz, lewe nadgarstki. Mamy mieć zabieg usunięcia patologicznej maziówki, ktora powoduje stan zapalny. Moje wyżywnienie: 55g białka, 180 tłuszczu, ok.45 g węglowodanów w tym jest 10 g kolagenu( z nózek wieprzowych).Dziekuje i nadmieniam ze w 1992 r. CRP wynosiło 19, w 2004 r. 25,5 a teraz 27,9 czyli rośnie. Wdzięczny byłbym za odpowiedz. Andrzej B.
oprocz "bea561"na Forum zaglada rowniez i  inna lekarka optymalna,moze podalbys dokladnie jakie bialko jadasz oraz pod jaka postacia weglowodany.
Czytajac wypowiedzi zauwazylam,ze chorym na RZS bardzo szkodza wszystkie produkty zbozowe oraz mleczne.Jezeli jestes zainteresowany maylymi zmianami w diecie oczywiscie gdy jeszcze ich nie poczyniles,to zachecam do postow "lekarka" oraz innych borykajacymi sie z ta choroba.Pomocna ci bedzi  w tym wyszukiwarka. :P

orchidea77

Andrzeju Powinienes posluchac Kodara i skontaktowac sie z lekarka Ja tez jestem chora na RZS od 1992 a na DO jestem 5 lat i dopiero po wprowadzeniu modyfikacji jedzenia stan mojego zdrowia sie poprawil Nie jem chleba maki makaronow a takze wprowadzilam rotacje mleczna Te zmiany wprowadzilam po zaleceniach lekarki Jesli zrobisz tak jak ja to napewno bedzie lepiej Warto

andrzejb

Na śniadanie jem 3 żółtka+1 całe jajko, do tego 50-80g pomidorów; na obiad 70g mięsa wieprzonego lub wątróbke wieprzowa(2 razy w tygodniu), 100g ziemniakow, 100-150 g surowki oraz oczywiscie tluszcz proporcjonalnie 3 razy wiecej niz bialka; na kolacje jem wlasnego wypieku sernik lub makowiec(przepis z ostatniego miesiecznika) lub placki robione z ubitych bialek jajka, z dodatkiem wiorek kokosowych i pestki dynii(100-150g). Nabiału nie jadam, zboza tez nie jadam ( z weglowodanow). Dziekuje Andrzej b.

Wojciech

a te sernik to z czego robisz ?
D.O. od  12. VII.2007        74 kg/180cm

andrzejb

Sernik : 1/2 kg tlustego sera, cukier 35g, maslo 100g, 3 cale jaja, wiorki kokosowe 20 g , rodzynki 15 gram + polewa czekoladowa = 40 g czekolady gorzkiej i 30 g masla roztopic na malym ogniu. polac wystudzony sernik. Spód sernika : 2 bialka ubic na piane, dodac make 10 g , nastepnie 2 zoltka utrzec z 10 gramami cukru + lyzeczka wody, wymieszac,wstawic do nagrzanego piekarnika i piec na 180 st. na 15 minut . nastepnie ser+jajka+wiorki+maslo+rodzynki. wymieszac i wylac na upieczony spod i wstawic do piekarnika nagrzanego na 180 st na 60 minut. jak wystygnie plac go polewa czekoladowa.
Proporcje:bialko -10, tluszcz-28, weglowodany-11.  :)

kodar

Cytat: andrzejb w 2008-05-23, 19:52:56
Na śniadanie jem 3 żółtka+1 całe jajko, do tego 50-80g pomidorów; na obiad 70g mięsa wieprzonego lub wątróbke wieprzowa(2 razy w tygodniu), 100g ziemniakow, 100-150 g surowki oraz oczywiscie tluszcz proporcjonalnie 3 razy wiecej niz bialka; na kolacje jem wlasnego wypieku sernik lub makowiec(przepis z ostatniego miesiecznika) lub placki robione z ubitych bialek jajka, z dodatkiem wiorek kokosowych i pestki dynii(100-150g). Nabiału nie jadam, zboza tez nie jadam ( z weglowodanow). Dziekuje Andrzej b.
zboza i nabialu nie jadasz....????a czy sernik jadasz codziennie?? :)

Gavroche

Cytat: andrzejb w 2008-05-23, 19:52:56
Takie rotacje to rozumiem. :lol:

anakin

Boże mój... Patrzę na ten wątek, na chorobę, na dietę, na "staż"... Szok. "Jajcarz" jakiś. =]

Gavroche

Ale za to jak pięknie mu wyeliminowanie zbóż i mlecznych pomogły :D