Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

...nasz powszedni/bez mąki/

Zaczęty przez kristan, 2008-06-16, 11:55:08

Poprzedni wątek - Następny wątek

kristan

Proszę o opinię znawców tematu - dodam tylko,że mąka/gluten/ wykiprowałem na stałe ze swojej kuchni.Nic nam nie dolega, tylko  smród po otwarciu pojemnika z tym nawozem" życia", jest nie wytrzymania...
Proszę:  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=138

kristan

lekarka

Często odstawienie zbóż powoduje chęć mieszania białek (na dobę wtedy się jada i jaja/żółtka i boczek/karczek i produkty bogatobiałkowe roślinne).
Nie żebym była przeciw, tylko zauważam że do lepszego zdrowia dochodzi się często przez okres diety bogaciejbiałkowej.
W konsekwencji zdrowienia zmniejsza się zapotrzebowanie na B. Nie na jutro, powoli.
Chodzi o to by obserwować. NIE KRYTYKOWAĆ.

sylwiazłodzi

kristian jeśli to ty prezentujesz te wszystkie przepisy na stornie która podałeś na początku tego wątku to możesz podać ile ten czarny ryż ma Weglowodanów? tez około 70 g w 100 gramach czy duzo mniej?

kristan

Tak, w większości są to moje i mojej zony pomysły- jest tam równiez nieco przepisów Morgano i Grażynki B. Zresztą każdy przepis jest opatrzony podpisem- przynajmniej tak sie starałem czynić , jako własciciel tego serwisu.
Korzystam z róznych tabel , ale te   http://www.jedzdobrze.pl/tabele/food,1775,ryz__dziki.html   są moimi ulubionymi. Polecam i pozdrawiam.

zdrowa

AlLe w tych tabelach  w "jedz dobrze" weglowodany podają ogółem a nie przyswajalne. Np wiórki kokosowe 27 g a w książce dr Kwaśniwskiego 6, migdały 20,5g a w książce 10g. Tak samo jest teztutaj też: http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/kalkulator.html.

Eunice

Kristan zrobiłam wczoraj ten chlebek bez mąki i muszę przyznać, że jest przepyszny :D
Dziękuję za genialny i zarazem prosty przepis...

Pozdrawiam
Sylwia

kristan

Miło mi - powielanie moich przepisów jest dla mnie największą nagrodą .
Po wakacyjnej przerwie pozwolę sobie i nie tylko, na opracowanie serii przepisów z małą zawartością białka. Będą to potrawy dla tych ,którzy kiedyś z nim przeholowali otrzymując w "nagrodę" dne moczanową. "Przerabiałem" ten temat na sobie , dlatego jest mi bardzo znany.
   Przypominam tylko , że na   www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php   jest seria prostych tradycyjnych potraw , oczywiście optymalnych , są potrawy alkalizujące z zielonymi pierogami włącznie , są rowniez potrawy antyrakowe cieszące sie dużym zainteresowaniem, o czym swiadczą emaile i telefony.
Pozdrawiam i zapraszam wszystkich zainteresowanych.

lekarka

Wielu optymalnych lubi się zagalopować w nadmiar B, dlatego warto to kontrolować.

Hana

Przy jedzeniu zoltek, boczku i sloninki trudno o nadmiar B.

sylwiazłodzi

Byłam dziś w sklepie Green Way  z eko żywnościa i wpadła mi w ręce maka z kasztanowca.Ponieważ opakowanie 200 gram kosztuje az 13 złotych a nie było podane BTW nie kupiłam jej. Ale znalazłam taka stronę i tam nie jest podane BTW ale jest taki opis: Owoc energetyczny
Średnia wartość kaloryczna kasztana szacuje się około 180 kalorii na 100g i jest porównywalna do płatków zbożowych.
Koncentrat minerałów
Bogaty w potas (600 mg na 100g), szczególnie polecany sportowcom. Dzięki wysokiej zawartości magnezu (45 mg na 100g) zalecany przy stresie i zmęczeniu. Nie można pominąć również zawartości wapna (40 mg na 100g- dla porównania ryż dostarcza 9 mg na 100g), żelaza (1,3 mg na 100g), ponadto fosfor (85 mg na 100g), miedz (0,25 mg na 100g), sód (7 mg na 100g) jak i licznych mikroelementów.

Koktajl witamin
100g dostarcza tyle samo witaminy co 100g cytryny. Ponadto witaminy : B1, B2, E.

Błonnik oraz białko
Dzięki swojemu bogactwu w błonnik (5 do 7g na 100g) i gęstej konsystencji, kasztan bardzo skutecznie zaspokaja apetyt.
Zawiera również proteiny (2,6 do 3g na 100g) , które w połączeniu z produktami mlecznymi lub mięsem zapewniają organizmowi doskonałą równowagę odżywczą.

Lipidy - tłuszcze
2,0 % na 100g, dla porównania orzechy zawierają 58%
2/3 lipidów to tłuszcze nienasycone, wskazane przy zwalczaniu chorób serca i krążenia.

Cukry
40% na 100g (w świeżych kasztanach), dla porównania ryż ma 76%, fasolka zielona 50%
Są to cukry złożone o tzw. wolniejszym wchłanianiu - zaleta dla uprawiających sport oraz uczących się.

Gluten
Wreszcie , kasztany są całkowicie pozbawione glutenu i mogą być spożywane przez osoby dotknięte celiakią.
żródło: http://www.marron.pl/indexpl.php?adres=potrawy&nr=1
Super przepisy sa też na tej stronie.

Czy ktoś z Was zna BTW tego produktu. ? Bo jak ma mało W to spróbowałabym cos  z tego upiec.

Teresa Stachurska

Zgaduję:
- Białko - 2,6 do 3 g
- Tłuszcz - 2 g
- Węglowodany - 40 g

adampio

w 100 gr kasztana jest:

B: 2
T: 2,7
W: 33,9

czyli w mace kasztanowej powinno byc tyle samo, prawda?

Teresa Stachurska

Jeśli te kasztany przed mieleniem nie były podsuszone, to tak.

kodar

Sylwia,a maki sojowej nie widzialas,u mnie w ekologicznym jest takowa.
100g zawiera:
           B=37,3g;
           T=20,6g;
           W=3,1g
Kasztany pieczone bardzo mi smakowaly,a maja smak ostrzejszy niz ziemniak i jedzone zimowa pora prosto z pieca rozgrzewaja wspaniale. :)

kristan

A może ktoś chce sobie poprawić morfologię , zlikwidować anemię i niedokrwistość - zapraszam więc , tradycyjnie , do kuchni :     
http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=150  , trochę  "papraniny" za którą organizm podziekuje z nawiązką.

kristan

Placki wątrobowe.

I tu też , dla anemicznych "bladych twarzy" prosty , łatwy do wykonania , przepis :   http://www.optyimperium.pl/kulinaria.php?id=147   /ma być 20 dkg pieczarek, a nie 2/.
Po lekkim odgrzaniu doskonały obiad, również na drugi dzień . Chyba .że wszystko zniknie , co jest raczej nieuniknione , ale kto wie...

sylwiazłodzi

za sojową nie patrzyłam pewnie jest. Kupiłam mąka pszenna typ 2000 bo nigdy takowej nie widziałam na oczy. Ale ma wygląd. Super. Ale kupiłam tofu sojowe, super ale samo w sobie jest dla mnie bez smaku. Za to jak potraktowałam to jak ser i dodałam warzywa  i majonez było smacznie.  Kupiłam jeszcze w sklepie ekologicznym mleko podobno nieodtłuszczone i śmietanę 36. Zdam relacje czy warte swojej ceny bo jutro będę je jeść. A 4,5 zeta za 0,5 litra mleka i drugie tyle za smietanę 200 gram to dla mnie już nie jest mała cena. Z tych kasztanów za jakiś czas kupię i wypróbuję. 

kodar

tofu sojowe tez jadlam,pierwszy raz tylko z zalewy bez zadnych przypraw.Ale kiepski wynalazek :lol:
Nastepna porcje jadlam juz smazona na slonince z warzywkami,albo jako dodatek do zupki jarzynowej.
Raz na jakis czas jadam kotleciki sojowe,a mleko sojowe dodaje do wypiekow dla dzieci. :P