Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Błędy popełniane na DO u dorosłych.

Zaczęty przez lekarka, 2008-07-05, 08:49:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

lekarka

Jedzenie zboża codziennie, nawet TYLKO pół kromeczki. Potem występuje większe zapotrzebowanie na T. Śmieć (zboże) ma być niwelowany przez T.
Nie zawsze się to udaje.

Mike

mialem juz o to zapytac wczesniej ale mi wypadlo z glowy:
- co z bulka tarta uzywana na panierke?
- przyprawy: keczup, musztarda itp.?

lekarka

Przez 4-6 tyg. zwracam uwagę by jej nie było. Potem to już nie ma takiego znaczenia. Chyba z tego tytułu przemycono do DO za dużo produktów zbożowych.
To jedno z nieszczęść. W zalożeniach DO, zboża uznaje się za niejadalne.
Keczupy, musztardy, chrzan - ok.

baska

CytatKeczupy, musztardy, chrzan - ok.
Sprawdzilam w lodowce; i tak:
keczup heinz-ok
musztarda z Parczewa- ok
chrzan Rebek - w skladzie mleko w proszku :(

sylwiazłodzi

Do lekarki

A co jesli w keczupie czuje się smak octu.Znaczy,że organizm tego nie chce, daje sygnał nie jedz?Aco oznacza swędzenie nosa-tzn skóry która jest na czubku nosa. Wkurza mnie to ostatnio bo jest na tyle częste że to zauważyłam. Z reguły wszyscy tak charakterystycznie pocieramy wtedy palcem nos na czubku. Nie jem mlecznych. Za dużo B czy  W?Bo z Tłuszczem to i tak wiem,że mało. :(C
czy mieszanie białek bo wczoraj ryba, wieprzowina a dzis jajka i ryba i mielone? Do tego ból w okolicy piersiowej pleców lub prawa łopatka - plecy albo wyżej  tylko z przodu nie wiem jak nazywa się ta kość przy szyi co jest po prawej i lewej stronie jak małe łukowate żebro Pierwsze na samej górze?Do tego za duzo wydzielny z uszu-tzw miodu lub lekkie cisnienie w uszach i jakies kołatanie ,czuję sie wtedy zdenerwowana.To raczej nie ma znaczenia bo ten dziwne objawy to am od jakiś 2 tygodni raz w stronę za dużo B, raz w strone za dużo W (lub za mało) i nie mogę sobie doprowadzić do równowagi ciała. Przeszkadza ale to biorąc pod uwagę jak sie czułam 2 lata temu prawie nie ma dla mnie znaczenia choć mnie IRYTUJE. Dlatego też mam nadzieję ,że nie jedzenie mlecznych,zbóż i slodyczy do grudnia czegoś mnie nauczy nowego bo ostatnio mam wrażenie ,że się ROZLEGULOWALAM.  :shock:

lekarka

Osoby, które zaczęły kontakt dt jedzenia ze mną, nie przechodząc przez DO dr JK CZĘSTO ZAPOMINAJĄ O TŁUSZCZU.
Tłuszcz doustnie jest w stanie zlikwidować wiele szkodliwości (ocet, kakao). Nawet baaardzo wiele, o ile człowiek nie hoduje sobie cholesterolu 500mg%; niektórzy  z takim problemem dalej trwają w przekonaniu, że wszystko jest ok). Nie tolerowałam jedynie octu i kakao w pierwszym roku karmienia córki własnym pokarmem. Po occie miała 3 dwumilimetrowe krosty na pupie a po kakao "zespół zrzędzenia". Nie znałam wtedy DO. T jadany we większej ilości byłby, przypuszczam, w stanie zlikwidować te problemy.
Mieszanie - czasem (czasem nawet częściej  :)) można pomieszać i nie przejmować się.
T Sylwia i jeszcze raz T  :D bez przesady jednak  8), zaczynaj dzień od marchewki z pomaranczą (lub bez 8)) z oliwą, ziemniaka ze smalcem, pomidora z majonezem. Nie na zawsze. Pamietaj o T.

Mike

Cytat: lekarka w 2008-07-10, 10:52:02
a po kakao "zespół zrzędzenia".

cholera, a myslalem ze kobiety to maja genetycznie zakodowane :P