Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Lubicie pomidory?

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2008-07-11, 17:44:58

Poprzedni wątek - Następny wątek

Teresa Stachurska

Pomidor z jajami i śmietaną z patelni

- 1 duży pomidor
- 30 g masła
- 2 jajka
- 5 łyżek gęstej śmietany
- sól, pieprz do smaku

Pomidora obrać ze skórki,pokroić w kawałki i poddusić na maśle.Dodać śmietanę i wbić jajka.Wszystko gotować,aż jajka się zetną.

toan

Pomidor Malinowy świetnie zda się do tego przepisu. Wypróbuję, gdy się doczekam "malinówek" :D.

Edyta

Pomidor wymieszany na patelni ze smietaną i jajkami i jeszcze z masłem -nie wiem czy mogłabym zerknąć na takie "cosik" .

toan

Ale to jest do jedzenia, a nie do patrzenia  :wink:
Zawsze jajecznicę jadam z surowym pomidorem w plastry, to podduszony będzie też "zjadliwy". Dałbym tylko więcej masła.

Bardzo dobra jest miesznka: po połowie masła i smalcu z ketchupem z KZPOW (jedyny "jadalny" keczup). Trzeba tylko pilnować, aby patelnia nie rozgrzała się zbytnio.

Blackend

bardzo lubimy jajecznice z pomidorami (bez smietanki) na masełku. Warunek pomidory muszą być "klapciate" - im bardzie tym lepiej :)

Edyta

Cytat: admin w 2008-07-11, 18:23:50
Ale to jest do jedzenia, a nie do patrzenia  :wink:


Jak mam talerz przed sobą z jedzeniem ,to nie mam zamknietych oczu ,tylko patrze co na nim jest  :P Widok potraw ,to też istotna rzecz.
Nie będę pisała z czym kojarzy mi się taka "mieszanina"  :?

Cytat
Zawsze jajecznicę jadam z surowym pomidorem w plastry...

To nie to samo ,co w przepisie.

jurek46

Cytat: Edyta w 2008-07-11, 18:38:04
Cytat: admin w 2008-07-11, 18:23:50
Ale to jest do jedzenia, a nie do patrzenia  :wink:


Jak mam talerz przed sobą z jedzeniem ,to nie mam zamknietych oczu ,tylko patrze co na nim jest  :P Widok potraw ,to też istotna rzecz.
Nie będę pisała z czym kojarzy mi się taka "mieszanina"  :?

Cytat
Zawsze jajecznicę jadam z surowym pomidorem w plastry...

To nie to samo ,co w przepisie.

Edytko jaki masz problem usmaz sobie osobno jajecznice a pomidorka pokroj w plasterki i na drugim talerzyku z cebulką i przyprawami będziesz miała i wygląd i smak smacznego.

Edyta

No właśnie. Nie lepiej poczuć smak produktów? A nie jakieś "mixy" ....

bea561

Odnośnie pomidorów uważa się, że lepiej zjadać je po obróbce cieplnej. Zawarty w nich tzw. likopen, który ma działanie chroniące przed nowotworami łuc i prostaty wykazuje silniejsze działanie po ugotowaniu pomidorów. Tak więc keczup czy przecier pomidorowy są pod tym względem lepsze niż pomidor surowy.
Brokuły też mają podobne działanie, zwłaszcza razem z pomidorami.
http://kopalniawiedzy.pl/nowotwor-prostaty-przerost-brokuly-pomidory-likopen-finasteryd-karotenoidy-fitofluen-John-Erdman-Kirstie-Canene-Adams-1643.html
Ps. Jedliście jajecznicę z duszonymi pomidorami i brokułami?

Teresa Stachurska

Może sałatka?

- 1 brokuł/kalafior
- 4 jaja
- 4 obrane pomidory
- 50 dag masla
- majonez
- śmietana
- sól

Brokuł/kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie (na pół twardo).  Ugotować również jaja. Różyczki brokuła/kalafiora układać na dużym półmisku (na całej powierzchni). Jaja dzielimy wzdłuż na ósemki i układamy je między różyczkami.

Pomidory udusić na maśle, następnie ostudzić i dodać majonez oraz śmietanę (1:1). Jaja i różyczki brokułów/kalafiora polać sosem jw. Można posypać po wierzchu pokrojoną natką pietruszki lub koperkiem.

adampio

CytatPs. Jedliście jajecznicę z duszonymi pomidorami i brokułami?

Tak, w formie omleta. Jest super. Pozlozeniu na pol klade lyzke kwasnej smietany 38%.....to dopiero smakuje...hmm

fewa

Na obiad smażyłam kalafior z pomidorami, zostało co nieco,więc na śniadanie do omletu był pyszny dodatek w formie zapiekanki jajeczno-kalafiorowej z serem.
Z samymi pomidorami to robię tak:
kroję pomidor na kostkę, dodaję posiekaną cebulę i odrobinę czosnku i mieszam z roztrzepanymi jajami/żółtkami/. Na patelnie wrzucam pokrojony w kostkę boczek wędzony ze słoniną i zalewam to mieszanką jajeczną W ten sposób pomidor się nie rozciapie, jest jednolity. Ostatnio biorę sobie taki do pracy z chlebkiem/ bez mąki/ z zieloną sałatą.Nazywam ją ''big kanapka'' :lol: ze wzglądu na jej rozmiar. :shock:

adampio

Ja zaczalem kiedys kombinowac w kuchni z pomidorami i zrobilem cos co nazywam "powidlami pomodorowymi", a robie to w sposob nastepujacy:
4 duze pomidory obieram ze skorki, kroje na polplasterki i smaze na smalcu tak dlugo az cala woda wyparuje. Konsystenja musi byc jak powidla.
Po ostygnieciu jest super smarowidlo do omleta, czy tez na roznego rodzaju kanapki np: przekladaniec: ser,maslo,salata,kielbasa i polane/posmarowane wlasnie "powidlami". Jest tez dobre jako dodatek do miesa.

Teresa Stachurska

Pewnie taką pastę możnaby zamykać w twistach na czas, gdy pomidory będą czy to droższe, czy gorsze. Ciekawe, czy wystarczy prosto z patelni przełożyć do słoika, zakręcić i odwrócić do góry dnem by ostygł i się skutecznie zawekował?

evosonic

po co wogole kupowac pomidory ? zwlaszcza te z uprawy hydroponicznej ?

adampio

Cytat: evosonic w 2008-08-02, 20:47:35
po co wogole kupowac pomidory ? zwlaszcza te z uprawy hydroponicznej ?

wolisz keczup czy moze przecier pomidorowy ?

Edyta

Każdy,kto wykazuje choćby odrobine mądrości ,sam sobie zasadzi pomidory.

adampio

Cytat: Edyta w 2008-08-04, 12:25:15
Każdy,kto wykazuje choćby odrobine mądrości ,sam sobie zasadzi pomidory.



brak mi slow, wiec zostawie to bez komentarza !!!!!!

Edyta

Cytat: adampio w 2008-08-04, 23:14:39


brak mi slow, wiec zostawie to bez komentarza !!!!!!

Przeczysz sam sobie."Brak mi słów" to już komentarz .
Mam rozumieć,że Ty nie sadzisz pomidorów...kiepściutko,oj kiepściutko... :P

Teresa Stachurska

Warzę przeciery pomidorowe do twistów. Do miksowanych i gotowanych pomidorów dodaję jedynie trochę soli. Zimą będzie jak znalazł do używania na wiele sposobów, nawet do bloody Mary, że o sosach, soku do picia, czy zupie z wkładką z żółtek nie wspomnę.