Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Wódka, Piwo, Wino

Zaczęty przez ifar, 2008-08-27, 21:46:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

A może by tak się napić?... :roll:

Rudka

Dlaczego -nie
   siedze właśnie przy kielonku i srozmyslam o Morgano .
   cokolwiek by nie myśleć odszedł za wcześnie . :x

renia

Cytat: renia w 2009-06-02, 20:39:29
Jednak wybrałam inny sposób na poprawę nastroju.  :|

adampio

Cytat: renia w 2009-06-04, 10:28:31
Cytat: renia w 2009-06-02, 20:39:29
Jednak wybrałam inny sposób na poprawę nastroju.  :|

Bylas w zlym nastroju? Czy cos sie stalo?

renia

"adampio" mój nastrój jest teraz taki fantastyczny, że aż nie wypada się chwalić. :D :wink:

renia

Dodam tylko, że to wszystko przez biegi, żebyś czasami nie miał żadnych wątpliwości. 8)

adampio

Cytat: renia w 2009-06-04, 11:09:55
Dodam tylko, że to wszystko przez biegi, żebyś czasami nie miał żadnych wątpliwości. 8)

Okey dokey  :wink:

PanGłodówka

Pytanka

Jestem świeży w tym całym ŻO. Może ktoś mi podać wiarygodne dane piwa jasne pełne i wina czerwonego wytrawnego?
Moje ulubione trunki  8)ale gdzie nie spojże to co innego piszą.
Czy wegiel z piwa lub wina liczy sie do całości BTW ŻO?

Pozdr.

daniol

mysle ze napewno sie liczy szczegolnie z piwa bo jest tego sporo

przemo

Cytat: PanGłodówka w 2009-07-14, 19:18:51
Pytanka

Jestem świeży w tym całym ŻO. Może ktoś mi podać wiarygodne dane piwa jasne pełne i wina czerwonego wytrawnego?
Moje ulubione trunki

Gdy nadużywałem zbóż też lubiałem piwo. Teraz jest dla mnie ochydne, ten słodko-gorzki smak i zapach słodu jęczmiennego.. błeee

PanGłodówka

Mi nadal smakuje piwo w zasadzie 2 to moge w locie wypić i się elegancko oblizać po spożyciu tegoż trunku. Jednak utrzymac wegle na niskim poziomie pijąc piwo to w zasadzie niemożliwe. Dobrze że jest wino i wódka 8). Czy te dane są poprawne bo znalazłem wiele sprzecznych.
Na 100g
Piwo jasne pełne btw 0,1/0,4/4,8
Wino czerwone wytrawne 0/0/0,3
Wódka 0/0/0

_flo

same %% tez sie wlicza do dziennej dawki W, nie tylko zawartosc W w danym trunku
poszukaj sobie, co "toan" pisal na ten temat

adampio

Cytat: PanGłodówka w 2009-07-15, 11:26:21
Mi nadal smakuje piwo w zasadzie 2 to moge w locie wypić i się elegancko oblizać po spożyciu tegoż trunku. Jednak utrzymac wegle na niskim poziomie pijąc piwo to w zasadzie niemożliwe. Dobrze że jest wino i wódka 8). Czy te dane są poprawne bo znalazłem wiele sprzecznych.
Na 100g
Piwo jasne pełne btw 0,1/0,4/4,8
Wino czerwone wytrawne 0/0/0,3
Wódka 0/0/0

Piwo o zawartosci alkoholu 4,5 % = 2,7 g W w 100 gr. Im wyzsza zawartosc alkoholu tym wieksza ilosc W, co potwierdza teorie, ze w wodce jest duzo weglowodanow.  Tu tez zalezy od koloru wodki ; im ciemniejsza tym wiecej weglowodanow. Dla przykladu piwo o zawartosci 7,2 % zawiera okolo 5 gr W w 100 gr.
Wino wytrawne to okolo 1,5 gr W w 100 gr. Tu tez zalezy od kategorii wina:wytrawne,  wytrawne slodkie i wytrawne polslodkie, im slodsze tym wiecej W.
W chwili obecnej sa bardzo popularne cydry ( nie wiem jak po polsku apple cider ). "bardzo zdrowe" tylko, ze w 100 gr jest 8 gr W.

renia

"adampio"!..to nie jest wątek dla Ciebie  :wink: Do kuchni!  :mrgreen: :wink:

PanGłodówka

Osobiście to można zgłupieć za duża ropzbieżność w tych W.

Dwa dni temu kupiłem książke "Księga kalorii i miar" i ona podaje wina czerwone -  wytrawne 0,3w, słodkie 8,1, półsłodkie 0,8w, czerwone 0,2 wina białe - wytrawne0,6 półw 3,7, słodkie 5,9, musujace 1,4. Czyli najkorzystniej w wychodzi na czerwonym wytrawnym
piwo jasne 3,8, jasne pełne 4,8 ( nie chce mi sie w to wierzyc). Na DD forum ktoś napisał(mam nadzieje że miał sprawdzone zródło) że Lech Premium ma 2,7g W a Debowe Mocne 3,7 (7% alk, 14,5 wag czyli sporo)to gdzie tu te 4,8 :?

Nie  rozumiem że podajecie wódka zawiera W jezeli w w/w książce napisane czarno na białym wódka czysta, słodka takze whisky, koniak, brandy i wszedzie same zera. Wielu alkoholików (ja narazie nie jestem w temacie) to typowe szczupaki (chodzi mi o nadużywających wódke  nie piwo). Chyba że każdy liczy jak mu pasuje to ja też tak umiem 8) . Ja jak sobie popije wódki to praktycznie waga leci z 2 kilo w dół. Pijąc oczywiście przy kotlecie i innej zagrysce jak dotąd korytkowej :D. Dlatego wątpie że % powinno się przeliczac dodatkowo na W. Mi się wydaje że alkohol spala nadmiar białka albo W. Nie chce się wymądrzac bo to tylko odczucia z doświadczeń a nie tezy czyms poparte ale ja %  napewno nie dolicze do W :lol:

Piwo to inna bajka nie da się ukryć ma te W jak nic. Mam mały mięsiń piwny to wiem też z  doświadczenia. Chociaż nie jestem jak tu wielu pisało o pijących piwo "prostakiem z pod sklepu" LOL

_flo

wodka nie zawiera weglowodanow, albo inaczej... zawiera "0"g weglowodanow - dla wszystkich ktorzy tak lubia te liczbe
w zasadzie to nie rozumiem, po co pytasz, jak nie przyjmujesz do wiadomosci tego co jest napisane czarne na bialym... a raczej czarne na fioletowym
najlepiej nie licz, nie pij, i bedziesz szczesliwszy, gwarantowane

Waldemar

Cytat: PanGłodówka w 2009-07-15, 17:17:53
Dlatego wątpie że % powinno się przeliczac dodatkowo na W
Nikt nie odpowiada bo tego tematu nie rozumie.
Alkohol to trucizna niszcząca organizm. Ktoś kto pije to chory człowiek jest.
Lepiej codziennie pić śmietanę.

PanGłodówka

Nie chce się stać jakimś przodownikiem % ale to jest tego tego typu temat "Wódka, Piwo, Wino" . Dlatego dyskutuje się Panie Waldku o gorzale winie itd.. itp.. a nie o śmietanie. Jak Pan nie chce to nie a ja np tak. Można tu pisać żle dobrze siak w spak byle odnośnie tematu. Tak to bywa na forach. Jak będe w temacie śmietany to też się zastanowie czy jest zdrowa np lekarze twierdzą że jest nie zdrowa i co. Ale to temat o śmietanie.

Tyle plusów co minusów odnośnie śmietany jak to w życiu 8)
http://zdrowie.med.pl/alkohol/alk_01.html