Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

UWAGA PILNE. Mleko i jego prztwory

Zaczęty przez MORGANO, 2008-09-11, 20:17:09

Poprzedni wątek - Następny wątek

kodar

evosonic

Cytat: adampio w 2008-10-01, 22:52:27
No coz wspolczuje wszystkim moim rodakom mieszkajacym w Polsce.
Ja wiem, ze nie bede musial "trzepac" masla ani tez sam doic na polu przypadkiem pasane krowy.
Dzieki bogu Dania jest pod wzgledem norm, podejrzewam, ze jednym z najrygorystyczniejszych krajow, nie boje sie uzyc slowa: SWIATA.
Dlatego maslo, sery, smietana tu sa najlepszej jakosci.

Ostatnio kupilem ser, zolty, o zawartosci 38 % tluszczu. W Polsce nie moglem znalesc smietany kwasnej powyzej 30 % !!!!!!

WSzystko jest oszukane, wyjalowione.......podobne do rzadu!!!!

http://www.osm.sanok.pl/index.php?id=17 i nie tylko ......
ps. nie znajdziesz :-( :-(

afmfo

Nie ma już dobrej śmietany. Ta z Piątnicy 36% też ma zagęstnik. Nie dość, że w śmietanie jest  chemia to jeszcze ma  zapach jogurtu.
Masło też nie wiadomo co zawiera. Ile w nim margaryny? Co innego piszą a co innego sprzedają. Bezpieczniej jest jeść tego nie za wiele.
Oj nikogo nie obchodzi, że sprzedaje truciznę byle zarobić.

kangur

Cytat: afmfo w 2009-01-01, 12:51:02
Nie ma już dobrej śmietany. Ta z Piątnicy 36% też ma zagęstnik. Nie dość, że w śmietanie jest  chemia to jeszcze ma  zapach jogurtu.
Masło też nie wiadomo co zawiera. Ile w nim margaryny? Co innego piszą a co innego sprzedają. Bezpieczniej jest jeść tego nie za wiele.

Afmfo czy ty masz kota?

evosonic

problem przeczytac opakowanie ? 

afmfo

Cytat: kangur w 2009-01-01, 13:17:28

Afmfo czy ty masz kota?
To na zdjęciu to królik baran. :D

afmfo

Cytat: evosonic w 2009-01-01, 18:46:20

No właśnie czytam opakowania i stwierdzam, że nie ma już dobrej śmietany. :D

evosonic

Cytat: afmfo w 2009-01-01, 18:54:21

No właśnie czytam opakowania i stwierdzam, że nie ma już dobrej śmietany. :D
bylo o masle :P
opakowanie moze cos udawac ...
opis produktu chyba nie

Blackend

Rudka

Na opakowaniu nie pisze czym jest uzdatniane -Ja miałam teraz z Lidla promocyjne [Pilos]
     Nie da sie go zjeśc ze względu na zapach nafty ,czy rozpuszczalnika .
Może feralna seria -ale już wiem ,ze tego prawdziwego masła już nie kupie.

afmfo

Jeśli chodzi o masło to ja kieruję sie ceną. Na opakowaniu często nie piszą, że jest dodatek olejów. Stwierdziłam, że tanie masło to  spewnością  nie masło. Kiedys te podruby były tylko w marketach a teraz są wszędzie. Nie ma  pewności czy te droższe też nie mieszane. No cóż takie czasy, mleczarnie muszą wyjść na swoje.

sylwiazłodzi

Jako tako w tłumaczeniu w PL przez google też zrozumiałam. Super. Fajnie ,że coś ktoś zauważył.  :D

sylwiazłodzi

O ile dobrze zrozumiałam bo na końcu stoi coś o małej ilości tłuszczu ale może to jest negacja tych produktów jako złych, trochę fiskuje tłumaczenie ,więc mogę się domyslać.

Flawia

a ja ostatnio kupowałam bitą śmietanę w sprayu, szukałam info, która najtłustsza i wiecie co? Połowa sprayów w hipermarkecie miała napis "Uwaga, to nie jest produkt mleczny" i faktycznie, były to mieszanki oleju roślinnego z cukrem.... A wszystkie kremy orzechowe też okazały się mieszaniną cukru i oleju roślinnego. I pomyśleć że wegetarianie są z siebie dumni jak to zjedzą....

aga

Najlepsze są mleczarnie regionalne,mniejsze tam jest  jeszcze mniej konserwantów.

adamel

Nie dajmy się zwariować! Ostatnio wszedłem do sklepu z tzw "zdrową żywnością"( kiełki, miody i inne takie), rozglądam się i widzę drugą część z wielką chłodziarką, a tam jajka z gospodarstwa ekologicznego, masło tradycyjnie wyrabiane (kupiłem, chociaż 200 gr- 8,50) - spróbowałem - smakowało jak swojskie, Które kupuję na targu "u baby"( ale tu płacę 4,50 za 250 gr. Na koniec jednak "pogrążę" Adampio - śmietana 40% tłuszczu ( w tym ekologicznym sklepie), bez zagęstników, z krótkim okresem ważności, no i super w smaku. Proponuję więc szukać w tego typu sklepach, jeżeli komuś zależy na czystych produktach :)

adampio

Adamel, mnie to juz w Polsce nic nie zaskoczy. Natomiast powiem Ci, tak w zaufaniu, ze owcze, ale na prawde owcze odserwatkowane mleko ma ponad 50%. Tu wystarczy znalesc kogos kto ma owce, albo lepiej kozy, kupic albo dostac od nich za darmo mleko, podgrzac na wolnym ogniu, z czego doestaniesz ser najlepszej jakosci i "wupti" masz twarog-palce lizac z zawartoscia T okolo 50 %.

Ale proba byla dobra.

Ja "zjadlek zeby" na tym.

dejzi9

co do mnie nie mam zamiaru rezygnować z mleka o nie!!!!!!!!!!!!!!!!!
owszem nie kupuję tego syfu ze sklepu'

biorę czyste kremowe mleko od mleczarza (i pijęje na surowo oczywiście ;] ) BEZ PORÓWNANIA Z TYMI ZE SKLEPU !!
a poza tym mleko to bardzo dobre źródło wapnia bardzo potrzebnego naszym kościom