Książki, które wywarły największy wpływ na Twoje życie

Zaczęty przez mateoosh12, 2008-09-26, 21:21:04

Poprzedni wątek - Następny wątek

Krystyna*Opty*

Oczywiście książki dr. Kwaśniewskiego!   :D

1. "Dieta optymalna" - wyd. 1997 - książka, która wywróciła mój ogólny światopogląd i zresetowała zdobytą wcześniej wiedzę.

2. "DIETA OPTYMALNA" - wyd. 2000 - zaktualizowane i poszerzone. Prz okazji drobna uwaga: w Tabeli VII wkradł się drukarski błąd - pomylono kolumny Białka z kaloriami.

3. "Tłuste życie" - bardzo ciekawe spostrzeżenia Autora i wiele innych ważnych uwag, które nie znalazły się we wcześniejszych książkach.

4. "ŻYWIENIE OPTYMALNE" - to koncentrat ŻO, czyli wszystkie najważniejsze konkretne informacje.

5. "KSIĄŻKA KUCHARSKA" - to zbiór 700 najróżniejszych przepisów kulinarnych + wademekum ŻO, przepisy i orientacyjne tabele ułożone przez Autora wg wartości BTW.

6. "Odpowiedzi na listy" - seria trzech książek,  pytania pacjentów i odpowiedzi Autora w kontekście różńych chorób.

7. "DIETA OPTYMALNA  DIETA IDEALNA" - Marek Chyliński, Jan Kwaśniewski - czyli szersze
spojrzenie na fakty i mity nt. ŻO i innych modeli żywienia w oparciu o światowe piśmiennictwo.

8. "Jak nie chorować" - merytoryczne opracowanie problemu ludzkiej otyłości i miażdżycy, wskazanie ich przyczyn w złym odżywianiu; uzasadnienie dla stosowania ŻO w odzyskaniu zdrowia (w oparciu o obszerne piśmiennictwo); a także zbiór korespondencji (wraz z ksero dokumentów) dr. J.K. z decydentami mogącymi mieć wpływ na zmianę status quo.

Edyta

"Pies ,który jeździł koleja"-Fascynujonca lektura,bardzo pouczajonca.Otkont przeczytałam tom ksionszke jeżdże wszendzie bez biletów .

Krystyna*Opty*

Cytat: Gwidon w 2008-12-01, 14:13:24
i  oczywiscie    ,,DIETA  OPTYMALNA,,  pani  EWY  BEDNARCZYK-WITOSZEK   -  TO  BARDZO  CENNA  KSIAZKA !!!

Owszem. I nie rozumiem tej forumowej nagonki na Lekarkę, autorkę rotowania pewnych produktów w konkretnych sytuacjach nietolerancji pokarmowych.

Przecież czy chcemy, czy nie chcemy - wszyscy coś tam w jedzeniu rotujemy8)

bo nie da się każdego dnia zjeść wszystkie możliwe produkty z optymalnych tabel  :idea:   :D
Natomiast każdy z nas jednak inaczej reaguje na ten sam produkt.

Więc o co ratlerkom chodzi?
Pytanie retoryczne, rzecz jasna...  8)

Edyta

"O dwunastu miesiącach" -bardzo wzruszajaca basń i zarazem bardzo pouczajonca.
Mozna siem dowiedzieć,w jaki sposób nazbierac w środku srogiej zimy poziomek  :) .
Zaznaczam; dla ludzi o mocnych nerwach  :idea:

_flo

Cytat: Krystyna*Opty* w 2008-12-01, 14:40:32
autorkę rotowania pewnych produktów w konkretnych sytuacjach nietolerancji pokarmowych

p. Ewa nie jest autorem tej metody, trzymajmy sie faktow

Edyta

"O wężowej wdziecznosci" ,wspaniała baśń pokazujaca,jak z dziada mozna sie stać królem ,przedtem jednak trzeba pomóc wężowi  8)

kodar

Cytat: Gwidon w 2008-12-01, 14:13:24
i  oczywiscie    ,,DIETA  OPTYMALNA,,  pani  EWY  BEDNARCZYK-WITOSZEK   -  TO  BARDZO  CENNA  KSIAZKA !!!
oraz "The food farmacy"czyli "Nahrung ist die beste Medizin" Jean Carper,Sondreausgabe 1995;
"Hahnemanns Theorie der chronischen Krankcheiten",
"Das Grosse Buch der Natur Medizin";
"Lexikon der Homöopathie"-Der natürliche Weg zur Gesundheit":
"Trenkost leicht gemacht"
"Alergie pokarmowe u dzieci"
"Rotacja produktow spozywczych"
"Dieta optymalna" J.Kwasniewski,M.Chylinski ,Katowice 1999 rok.

kodar

cdn.
"Biblia";
" G.Shakti"Tworcza wizualizacja";
Colin C. Tipping
RADYKALNE
WYBACZANIE"
"Doswiadczenia z pogranicza smierci"
A.de Mello "Wezwanie do milosci"
a.Taisha "Magiczna podroz"
"Kalendarz Majow"

Edyta

Barbie - Cztery pory roku praca zbiorowa
Barbie - Księga ozdób
Barbie - jako Księżniczka Wyspy
Barbie - grająca. Magia tęczy
Barbie - Barbie z Jeziora Łabędziego
Barbie - JAKO KSIĘŻNICZKA I ŻEBRACZKA
Barbie - i diamentowy pałac - 80 stron zabawy

Niestety nie mam wszystkich pozycji  :?
Te książki nauczyły mnie miłości do menszczyzn,wrażliwości na luckie cierpienie,wspaniałe "poradniki" jak byc szczupłą i zachować szczupłość ,nauczyły mnie,ze dobrze jest sie przyjaźnić z ksieżniczkami i żebraczkami ,nauczyły mnie jak sie ubierac i wiele innych cennych informacji wyniosłam czytając te wspaniałe książki!

renia

Pierwszą książką, która wywarła na mnie wielkie wrażenie, to: " Możesz uzdrowić swoje życie"-Louise L. Hay. Przeczytałam ją dwa razy, a następnie kupiłam i przeczytałam wszystkie pozostałe książki tej autorki. Nawet słuchałam z płyty jej medytacji. Część jej rad wprowadzałam w życie i działało. Napewno była to autosugestia, ale właśnie o to "w tym" chodziło. Drugą książką, która mnie "wciągnęła po same uszy",to właśnie " Dieta optymalna" Jana Kwaśniewskiego". Czytałam ją całą noc i bylam pewna, że "to" mi pomoże. Następnie czytałam ją drugi raz, dokładnie analizując wszystkie słowa autora. Odrazu wprowadziłam w życie DO , w postaci najprostrzych przepisów z książki.Też kupiłam i przeczytałam wszystkie książki dr J.K. oprócz jednej z serii "Odpowiedzi na listy". Ale te "braki w wykształceniu" nadrobię. Obecnie czytam książkę "Mity o cholesterolu",ciekawa ,przydatna, ale tak mnie nie "wciąga". Czasami dla odmiany czytam książki "lekkie, łatwe i przyjemne", w których zawsze wszystko sie dobrze kończy. :lol: Renia

sylwiazłodzi

Kiedyś pewnie  stworzyłabym taką listę. Obecnie nie. Każda lista zamyka Mnie w jej obrębie. Ale może to dla innych niezrozumiałe. Jako DDA nie mam wzorca, kręgosłupa wychowania,mistrza itp. więc muszę Go ukształtować sama, znaleźć mistrza nawet w sobie-może wtedy powstanie lista podstawowa?

Teresa Stachurska

Polecam Państwu książkę "Wszyscy błądzą (ale nie ja)", autorzy to Carol Tavris i Elliot Aronson.

viola44

Cytat: kangur w 2008-09-28, 18:23:16
Cytat: Edyta w 2008-09-28, 18:11:13
A zmieniła tory Twojej zyciowej drogi? Bo to bardzo istotne!  8)

Tak. Nauczylem sie matematyki. Pol tora i pol tora = jeden tor.

to jest piękne na tym forum ze można się poryczeć do łez oczywiscie ze smiechu  :D

wiktor

Widzę ,że wątek dawno nie odwiedzany ,postanowiłem napisać jacy autorzy szczególnie mi przypadli do gustu, w tematyce ŻO oczywiście wszystko co napisał drJ.K.,w innych tematach filozoficznych , politycznych , religoiznawczych, historycznych,przyrodniczych, psychologicznych ,naukowych:E.Fromm,Z.Freud,A.de Mello, D.Quinn,D.Dennet,S.Staszic,Ch.Hitchens,Dalajlama,R.Dowkins,R.Scruton,W.Sedlak,P.Szydłowski,J.Wasilik,E.v.Daniken,J.Fiebag,cała gama klasyków filozofii,i wielu wielu innych ale nie bedę zanudzał. Niewatpliwie ogromne wrażeni zrobiły na mnie książki naszego Doktora , co tam wrażenie, to jest rewolucja w organizmie i sposobie myślenia jego jakości. Niektóre pozycja przeczytałem kilkakrotnie , bo ogrom wiedzy tam zawartej i problemów poruszanych jest tak "opasły", że niemożliwym staje się pojąć i zapamiętać wszystko na raz. A i teraz często wracam do ich lektury, zwłaszcza "Jak nie chorować", to jest pozycja o tak ogromnym potencjale wiedzy, że jednokrotne "liźniecie"nic nie daje.
Ostatnio przeczytałem świeżą pozycję, P.Szydłowskiego-"Tajemnice Pisma Świetego"-jestem zachwycony podejsciem do tematu, przyznam, że wielokrotnie podobnie jak on myslałem o sprawach bagatelizowanych przez współczesną pseudonaukę. On wywraca do góry nogami całą współczesną wiedzę na tematy biblijne tzn .stawia je na nogi. Jest dużo kontrowersji w tym co pisze ,jednak wolę  je niż dotychczasowe pójście na łatwiznę wszystkich historyków ,archeologów i teologów razem wziętych.
Ciekaw jestem co inni o tej książce myslą a zwlaszcza jej "dedykant"nasz Doktor bo przecież jemu jest dedykowana.
Pozdrawiam.

Blackend

Cytat: wiktor w 2009-02-11, 15:14:16
Ciekaw jestem co inni o tej książce myslą a zwlaszcza jej "dedykant"nasz Doktor bo przecież jemu jest dedykowana.

fajna pozycja ze swadą napisana - szybko się czyta, lecz nie ma tam nic co by nie było opisane wczesniej.
Ludziom wierzącym polecam, ale minimum po roku na ZO.

wiktor

Blackend, masz calkowita rację co do polecania lektury tej ksiązki ludziom nieprzygotowanym , do takiej dozy deszyfracji Biblii, która stanowi rzekomo podloże ich religijności (tak im wmówiono), dla nich to bluźnierstwo. Prawda nie ma tam nic nowego , oprócz takiego zestawienia faktów oraz interpretacji zdarzeń ,co jest oryginalne, oraz kto wie czy nie prawdziwe, w każdym razie bardzo bliskie prawdy historycznej.
Ale o wiele ciekawsze staje sie to ,że taka wykładnia historii ludzkości musi w konsekwencji zmienić jej mentalność. okazuje sie ,że potwierdza to domysły dr.J.K ,że w wyniku utraty rozumu ludzkość tak pokierowała swoją przyszlością w wyniku której mamy to co mamy ,ale to nie jest to, co być powinno.
Ciekawie rysuje się przyszłość przy załozeniu ,że w końcu ludzie w wyniku działania wiedzy naszego Doktora zrozumieją wreszczcie ,że czas na diametralne zmiany.
Pozdrawiam.

Blackend

Cytat: wiktor w 2009-02-12, 14:56:28
Ciekawie rysuje się przyszłość przy załozeniu ,że w końcu ludzie w wyniku działania wiedzy naszego Doktora zrozumieją wreszczcie ,że czas na diametralne zmiany.

Teoretycznie tak powinno byc ;) ale jak będzie?
Któż to wie?

wiktor

Będzie tak jak przewidział to ,(no nie wiem jak go nazwać) ,po przeczytaniu paru jego książek, tj. prof.W Sedlaka- powinieneś wiedzieć co o przyszlości powiedział, bo jest to u Doktora.
Sedlak jest dla mnie zagadką , styl jego pisania tak dalece odbiega od przyjętych kononów jak cała dieta dr J.K.,od oficjalnie przyjętych przepisów.
Życie jest swiatłem.

kristan

WojciechS

A ja polecam "Podręcznik mądrości" Józefa Bocheńskiego.