Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Skwarki ze stopionej słoninki

Zaczęty przez Majka, 2008-10-11, 15:35:11

Poprzedni wątek - Następny wątek

Majka

Zwracam się z prośbąo podanie BTW dla swarek. Zostały mi po zrobieniu smalcu, smakują mi, ale nie wiem jak skalkulować białki i tłuszcz. Proszę o pomysł jak te skwarki można wykorzystać.

Hana

Ja po wytopieniu sloninki zlewam ja do sloikow/razem ze skwarkami i mam sloninke z "odrobina mieska".

B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0
B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0

adampio

CytatB.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0

Hana miala na mysli proporcje gramowe a nie BTW...... I tak jak JK mowil, tu nie ma co wazyc ani mierzyc, to jest tluszcz.!!!

Pochwale sie, dostalem w "prezencie" slowacka, wedzona slonine......."orgazm kulinarny".
Czy w Polsce tez mozna kupic wedzona slonine?

Hana

Jasne, ze mozna, a jaka pyszna kanapka np. na sniadanie, plaster sloninki oblozona pomidorem lub kiszonym ogorkiem, lub na obiad podgotowana kopusta kiszona zawinieta w plaster takiej sloninki + kartofelki z patelni chrupiace--jak sie lubi wedzonke.

Majka

A ja po "wędzonym" czuję wątrobę.

Majka

Cytat: Hana w 2008-10-11, 17:22:25
Ja po wytopieniu sloninki zlewam ja do sloikow/razem ze skwarkami i mam sloninke z "odrobina mieska".

[]
Hana dziękuje. Właśnie te proporcje gramowe mi odpowiadają. Majka

Majka

Cytat: Hana w 2008-10-11, 17:22:25

[]
Hana dziękuje. Właśnie te proporcje gramowe mi odpowiadają. Majka

Hana

Majka jak nie wiesz lub masz watpliwosci to pytaj.
Ja na DO przerobilam prawie cala Ksiazke Kucharska dr J. Kwasniewskiego, az dobrnelam do "swoich" przepisow+wiedzá lekarki.

jurek46

Cytat: adampio w 2008-10-11, 18:02:35

Hana miala na mysli proporcje gramowe a nie BTW...... I tak jak JK mowil, tu nie ma co wazyc ani mierzyc, to jest tluszcz.!!!

Pochwale sie, dostalem w "prezencie" slowacka, wedzona slonine......."orgazm kulinarny".

Adamoio a czy coś takiego próbowałeś ja robie ten specyfik w szynkowarze niebo w gębie.Ale moesz w Polsce kupic podobny specyfik na Allegro
http://www.allegro.pl/item457170976_slonina_konserwowa_jak_wojskowa_zestaw_4_sztuk.html

jurek46

A tu przepis na słoninke z szynkowara
skład
słonina 1 kg
sól 2dkg
słonina krojona w kostkę ok 2 cm wymieszana z solą,zapakowana w szynkowar na 12h i parzona w temp 80st przez 2 h
wniosek:
niewiele różni się od wojskowej(może trochę przypraw brak ,ale recepture trzeba dopracować chyba samemu)
Ja dodaje czosnek,

adampio

Cytat: jurek46 w 2008-10-11, 19:29:52
Cytat: adampio w 2008-10-11, 18:02:35

Nie Jurku, dzieki.... jak slysze "konserwa" to od razu mam emulatory w oczach....

Mam dostep do swojskiej sloniny.....a zbudowac mala wedzarnie w ogrodzie to "pikus"..jak to ktos mowi :D

Adamoio a czy coś takiego próbowałeś ja robie ten specyfik w szynkowarze niebo w gębie.Ale moesz w Polsce kupic podobny specyfik na Allegro
http://www.allegro.pl/item457170976_slonina_konserwowa_jak_wojskowa_zestaw_4_sztuk.html

kodar

Cytat: Majka w 2008-10-11, 15:35:11
Zwracam się z prośbąo podanie BTW dla swarek. Zostały mi po zrobieniu smalcu, smakują mi, ale nie wiem jak skalkulować białki i tłuszcz. Proszę o pomysł jak te skwarki można wykorzystać.
jadam skwarki chrupiace z ogorkiem kiszonym albo same jeszcze gorace,mozna nimi posypac gotowane kartofle albo dodac do duszonej kiszonej kapusty.Praktycznie zawsze i z kazda potrawa smakuja. :P

adamgraza

Cytat: Majka w 2008-10-11, 15:35:11
[/qu

Ktoś pisał że skwarki można  zemleć  , dodać  czosnku i służy to jako smarowidło pozdrawiamote]

Edyta

Skwarki sa dobre na włosy.
Pokroić w plastry słonine,stopić i gorące plastry(skwarki) połozyć na głowie,zawinąć folią i tak pozostawić w tym stanie z godzine.Po godzinie zdjąc folie i plastry(skwarki) (kto jest chytry albo bardzo oszczedny może je ponownie uzyć do zjedzenia) i umyć włosy szamponem-pono bardzo ładnie wtedy lśnią .

kodar

Cytat: jurek46 w 2008-10-11, 19:41:35
A tu przepis na słoninke z szynkowara
skład
słonina 1 kg
sól 2dkg
słonina krojona w kostkę ok 2 cm wymieszana z solą,zapakowana w szynkowar na 12h i parzona w temp 80st przez 2 h
wniosek:
niewiele różni się od wojskowej(może trochę przypraw brak ,ale recepture trzeba dopracować chyba samemu)
Ja dodaje czosnek,
prawie codziennie jadam podgardle,przesmazone z ziemniakami.
Najbardziej jednak lubie podgardle przepuszczone przez maszynke a nastepnie przetopione z przyprawami,sol,pieprz,majeranek, lub inne.
Jeszcze gorace zlewam do sloikow,ktore pozostawiam do zawekowania.
Schlodzone w lodowce i krojone w plastry jadam z ogorkiem lub pomidorem albo cykoria.
Na goraco z duszona cebula tez smakuje.

adamgraza

Majka  w wątku /produkuj sam / znajdziesz kierunek jak ze skwarek zrobić   :wątrobiankę   ze skwarek: pozdrawiam