Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

choroby,ktore wymagaja rotacji produktow mlecznych lub calkowitego ich wyelimin

Zaczęty przez kodar, 2008-11-10, 11:20:43

Poprzedni wątek - Następny wątek

Edyta

Dobra! Kto jest "za",kto "przeciw" , kto sie "wstrzymał" ...

Widze,ze "adam319" sie wstrzymal,ale i tak wiekszosciom głosów zostaje na dzień dzisiejszy moderatorem! Za uwage dzienkujemy.Dobranoc  8) :P

martyna opty

Ja ogulnie jestem ZA ale czasem jak mam zły dzień to PRZECIW ale dziś sie WSZTRZYMUJE


martyna opty

Cytat: zdrowa w 2008-11-10, 23:03:39
Martyna nie pij więcej.  :lol:   :lol:  :lol:
Dziś pierwszy raz odkąd jestem na ŻO pokusiłam sie na lampke wina i nie jest dobrze-alkohol mi nie służy bo widze już białe myszki

martyna opty

Ide już spac bo te białe myszki zaczynają wyglądac jak białe szczury-oj nie dobrze-dobranoc wszystkim,buziaczki :D

zdrowa

Cytat: martyna opty w 2008-11-10, 23:07:41
Cytat: zdrowa w 2008-11-10, 23:03:39
Martyna nie pij więcej.  :lol:   :lol:  :lol:
Dziś pierwszy raz odkąd jestem na ŻO pokusiłam sie na lampke wina i nie jest dobrze-alkohol mi nie służy bo widze już białe myszki



Żartowała,  nic mi do tego.  :)

zdrowa

Cytat: zdrowa w 2008-11-10, 23:15:37
Cytat: martyna opty w 2008-11-10, 23:07:41
Cytat: zdrowa w 2008-11-10, 23:03:39
Martyna nie pij więcej.  :lol:   :lol:  :lol:
Dziś pierwszy raz odkąd jestem na ŻO pokusiłam sie na lampke wina i nie jest dobrze-alkohol mi nie służy bo widze już białe myszki



Żartował  nic mi do tego.  :)

Miało być żartowałam.

Edyta

Zycie jest jak pudełko czekoladek....nigdy nie wiesz ,co wyciagniesz...no nie grizzly?
PS.No nie obrazaj sie na mnie  8)

toan

Cytat: Majka w 2008-11-10, 21:18:27
Nie masz czegoś po polsku?

Maja-  :shock: :shock: :shock:
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=428
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=429

Na www.dr-kwasniewski.pl masz krocie wiedzy na temat cholesterolu. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę lub samemu poszperać!. Trochę inicjatywy, bo mądrość każdego znajdzie, jeśli sie trochę postarać! - a nie tylko to Forum  :?

PS
Zaiste mędzrec z mego Taty, że tyle lat temu wiedział już o co chodzi i tak ładnie i prosto to wytłumaczył!. Poprawek nie ma dużo, mimo upływu czterdziestu lat!. Nawet "gryzzly" może się dowiedzieć dlaczego u Harpera pisze coś o wchłanialności - 0,3, ale trochę WŁASNEJ  inicjatywy, a nie pytać się "ile waży jedna bułka, skoro 10 waży..., bo ni mom wagi" :lol:

_flo

Cytat: Majka w 2008-11-10, 21:40:30
Dziękuję Flo. Szczerze mówiąc liczyłam na coś innego. Przypuszcam, że to nie takie proste. Trzeba mieć jakąś znajomość biochemii. Próbowałam poczytać Harpera. Spasowałam, za trudne.

Nie wiem, Maja. Glupio mi troche z wielu wzgledow z Toba dyskutowac... Ale co mi tam..
Harpera nie ma co czytac, bo trzeba miec klucz. Ja go nie posiadam, przypuszczam, ze ty tez nie.

Na http://www.dr-kwasniewski.pl/ naprawde jest wszystko, a jak nie wszystko, to i tak bardzo duzo. Nie znam drugiego takiego miejsca w polskim necie, gdzie by rzeczywiscie tyle mozna bylo znalezc. Nie znam moze, bo nie szukalam albo bo moze rzeczywiscie nie ma... Po angielsku jest troche, jest nawet sporo, ale to sa wszystko te same prawdy o ktorych pisze dr JK. I admin (polecam wyszukiwarke).
Spojrz chociazby tutaj w kwestii tego cholesterolu: http://64.233.183.104/search?q=cache:GWP-i_GuXWAJ:dr-kwasniewski.pl/media/2/bib-1/krystyna_txt_2/news_428.doc

Nie pamietam tez dokladnie jaki byl twoj problem, wiec nie ma co sie rozpisywac... Powodzenia.
PS. wizyty u lekarzy korytkowych w sprawach porad dietetycznych i normalizacji lipidogramu mijaja sie z celem - imho

PS2. admin ci odpisal zanim zdarzylam klinac "wyslij wiadomosc", ale puszczam w oryginalnej formie

_flo

Cytat: admin w 2008-11-11, 08:30:13
Zaiste mędzrec z mego Taty, że tyle lat temu wiedział już o co chodzi i tak ładnie i prosto to wytłumaczył!

Si. Dokladnie. Zdolnosc syntezy faktow i kreatywnosc - niebywale. I do tego zaciecie dydaktyczne, tak ze kazdy cos wyniesie...

toan

Cytat: _flo w 2008-11-11, 08:47:30
Zdolnosc syntezy faktow i kreatywnosc - niebywale. I do tego zaciecie dydaktyczne, tak ze kazdy cos wyniesie...

Jaka szkoda niektórym, że w TVP (i nie tylko) jest "zakaz Kwaśniewskiego". Tylko gurubasów kucharzy pokazują... i "pitraszą" na temat zaleceń WHO. Ale, co i jak - nie wiedzą :lol:. Nawet nie wiedzą, że nie ma "nasyconych tłuszczy zwierzęcych", że o "niezdrowych" nie wspomnę  :lol: :lol: :lol:

PS
każdy naturalny, zwierzęcy (w tym ludzki) tłuszcz to przeciętnie około 50% "zdrowych" "naukowo" :wink: kwasów nienasyconych. Dlatego dużo bardziej "szkodliwym nasyconym tłuszczem" jest olej z coconut :?.
Bo tylko wartość biologiczna tłuszczu się liczy, a nie ile i jakich kwasów ma.
Podaję wartość biologiczną tłuszczy: tłuszcz żółtka jaja, szpik kostny, masło, śmietana, tłuszcz gęsi, sadło (tłuszcze okołonarządowe i z krezki), słonina, smalec, ... i.t.d. A na końcu  ceres (nie mylić z Demeter, czy planetoidą) i inne tłuszcze roślinne z wybitnie rakotwórczą substancją - MARGARYNĄ.
Na jakiej zasadzie ustala się wartość biologiczną tłuszczu i nie tylko - proszę sobie poszukać na www.dr-kwasniewski.pl - jest w wielu miejscach podane!.
Olive oil, olej rzepakowy i inne oleje roślinne są  równie doskonałe jak oleje mineralne - do silników wysokoprężnych potocznie zwanych "diesel"  :D

_flo

Cytat: admin w 2008-11-11, 09:49:28
Jaka szkoda niektórym, że w TVP (i nie tylko) jest "zakaz Kwaśniewskiego". Tylko gurubasów kucharzy pokazują... i "pitraszą" na temat zaleceń WHO.

no jakas forma propagandy by sie przydala. ;) bo nic do nich nie dociera. w UK w czasie II WŚ bylo cos takiego jak "ministry of food".


Cytat
Ale, co i jak - nie wiedzą :lol:. Nawet nie wiedzą, że nie ma "nasyconych tłuszczy zwierzęcych", że o "niezdrowych" nie wspomnę  ...

a no dzieki za dopiske, bo wlasnie mialam pytac ( o co cho z tym, ze nie sa nasycone, skoro sa -  pol na pol czy jakos tak wlasnie)
z ta wartoscia biologiczna tluszczow to tez na poczatku nie czailam, ale potem wlasnie sobie doczytalam, ze chodzi o zawartosc enzymow i witamin potrzebnych do ich metabolizowania...

toan

I co by niedomówień nie było: jeśli komuś się wydaje, że głupstwa wypisałem w ostatnim poście - ma poważny problem.
Podam jednak moją definicję wartości biologicznej tłuszczu, co by też niedomówień nie było:
"tłuszcz ma tym wyższą wartość biologiczną, czym jego dodatek do pożywienia szybciej i więcej "zamieni" dostępny nadmiar: aminokwasów alifatycznych, edno i egzoheksoz, trioz, pirogronianu, octanu i cytozolowego acetylo-CoA na cholesterol lub (i) tłuszcz" - proste - prawda?. :D

Majka

Dzięki Flo, dzięki adminie, postaraliście się. To co podaliście jest w miarę dobrze przedstawione.  Rzeczywiście Ojciec miał talent dydaktyczny. Przedstawił  trudne chyba problemy bardzo prosto. Napisz tylko, skąd się bierze duży cholesterol na diecie skoro ilość węglowodanów jest kontrolowana, średnio nie przekracza 0,8 białka?  Ten stosunek B/W u starszych optymalnych może być nawet większy (1,2?). Jeśli cholesterol powstaje w surowicy krwi, rozumiem, że nie ma problemu. Skoro powstaje w surowicy jest bardzo prawdopodobne, że powstaje w naczyniach krwionośnych, a to już jest problem.
Ja w tym miesiącu zmniejszyłam ilość tłuszczu o 10% , i zamieniłam go dużo na masło, śmietanę, nie zmieniłam nic z ilością żółtek, zwiększyłam o 10-20 g węgle( ze wzglęgu na kurcze w nogach i głosne bicia serca). Czy mam oczekiwać, że poziom cholesterolu wzrośnie? Tak by wynikało z lektury.

kodar

Cytat: Majka w 2008-11-11, 16:32:40
Dzięki Flo, dzięki adminie, postaraliście się. To co podaliście jest w miarę dobrze przedstawione.  Rzeczywiście Ojciec miał talent dydaktyczny. Przedstawił  trudne chyba problemy bardzo prosto. Napisz tylko, skąd się bierze duży cholesterol na diecie skoro ilość węglowodanów jest kontrolowana, średnio nie przekracza 0,8 białka?  Ten stosunek B/W u starszych optymalnych może być nawet większy (1,2?). Jeśli cholesterol powstaje w surowicy krwi, rozumiem, że nie ma problemu. Skoro powstaje w surowicy jest bardzo prawdopodobne, że powstaje w naczyniach krwionośnych, a to już jest problem.
Ja w tym miesiącu zmniejszyłam ilość tłuszczu o 10% , i zamieniłam go dużo na masło, śmietanę, nie zmieniłam nic z ilością żółtek, zwiększyłam o 10-20 g węgle( ze wzglęgu na kurcze w nogach i głosne bicia serca). Czy mam oczekiwać, że poziom cholesterolu wzrośnie? Tak by wynikało z lektury.
          Ciekawe dlaczego te przewlekle chore osoby,ktore  diete bardzo skrupulatnie stosuja  zjadaja tluszczu  tak niewiele??????????

91   Działy Forum / Żywienie Optymalne / Odp: Dławienie w gardle  : 2008-09-23, 18:39:47 
Cytuj z: adampio  2008-09-23, 17:09:20
Monikaf, Adam 319 ma racje z tym jalowym bialkiem.
Jezeli moge cos dodac to to, ze uwazam, ze jesz wyjatkowa malo tluszczu.
Wiem, ze chcesz zrzucic wage.....ale od tluszczu sie nie tyje
tyjesz od nadmiaru wegla i bialka

Od tłuszczu też. Sprawdziłam to.
Dla przykładu przy 120-130 g chudnę, przybieram na wadze dopiero przy 150g i więcej. W obu przypadkach ilość białka i węglowodanów jest taka sama.



kodar


adampio

Cytat: kodar w 2008-11-11, 19:49:56
doddaje,ze powyzszy cytat pochodzi z wypowiedzi MONIKIW

I bardzo dobrze, ze przytoczylas ten przyklad Kodar.
Monika jest kolejna osoba, ktora "obala" teorie JK, ktory pisze w swojej ksiazce o tym, ze od tluszczu sie nie tyje.
Problem polega natym, ze nie widze jaki tluszcz je MonikaW. Ja smiem twierdzic, ze Ona tyje z braku tluszczu.

No coz, jest jeszcze mozliwosc przejscia na rotacje.....ponoc sie chudnie!!!

Proponuje przeczytac choc 10 razy ksiazke JK.....MONIKAW

MONIKAW

Nie obalam żadnej teorii, poza tym w moim przypadku przytycie było konieczne. Z resztą waga w odpowiednim momencie się zatrzymała.
Zjadam około 150-160 g tłuszczu na dobe pochodzi głównie z tłustego boczku, słoniny, żółtek, smalcu, zeberek, golonki.

MONIKAW

Adampio ja ważę 45 kg i jest to dla mnie w sam raz więc nie wiem o jakim braku tłuszczu piszesz??? :shock: