Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Co nowego się dziś dowiedziałem?

Zaczęty przez toan, 2008-11-12, 16:51:20

Poprzedni wątek - Następny wątek

_flo

Cytat: Krystyna*Opty* w 2008-11-18, 13:31:30
Praktyka pokazuje, że wegetarianie mają wyższe poziomy homocysteiny

tez o tem czytalam, tu miedzy innymi: http://www.proteinpower.com/drmike/uncategorized/meat-diet-reduces-risk-of-pancreatic-cancer/
b-12 ponoc zalatwia ten problem

_flo

a ja bym sie chciala dowiedziec takiej ciekawej rzeczy dzi$: co takiego fajnego zdrowotnosciowego jest w wodzie gazowanej. to znaczy domyslam sie, ze dwutlenek wegla - ale co dalej?

_flo

no i co, nikt mi nie odpowie? za informacje place w twardej walucie, oferta - pińcet slonecznikow: ;) :D 8)

toan

Przecież powszechnie wiadomo, że woda sodowa uderza do głowy  :wink:
Jestem pełan podziwu dla PR-owców, jak fajnie ludziskom do głowy wbili, że woda z butelki pet jest "mineralna", a mineralna z kranu jest do mycia naczyń! MISTRZOSTWO  8)

toan

Cytat: Krystyna*Opty* w 2008-11-18, 13:31:30
Kolejna naukowa brednia podszyta polityką proroślinną.

Każda naukowa informacja potwierdzająca szkodliwość jajek i pasterskiej strawy jest z perspektywy wielce przydatna. I dla tych co w to uwierzą i dla tych co jajka i mleczne jedzą. To taka symbioza jest  :wink:

_flo

Cytat: admin w 2008-11-18, 15:10:30
Przecież powszechnie wiadomo, że woda sodowa uderza do głowy  :wink:
za taka informacje moge sie odplacic jedynie napiwkiem 5 slonecznikow, prosze:  :D :) :( :o :shock:, reszty nie trzeba
ale nie szkodzi, zgoogluje se, internet prawde ci powie.
moze ktos inny?

Cytat: admin w 2008-11-18, 15:10:30Jestem pełan podziwu dla PR-owców, jak fajnie ludziskom do głowy wbili, że woda z butelki pet jest "mineralna", a mineralna z kranu jest do mycia naczyń! MISTRZOSTWO  8)
noooooo, czysty zysk

adampio

Cytat: _flo w 2008-11-18, 14:14:36
a ja bym sie chciala dowiedziec takiej ciekawej rzeczy dzi$: co takiego fajnego zdrowotnosciowego jest w wodzie gazowanej. to znaczy domyslam sie, ze dwutlenek wegla - ale co dalej?

dwutlenek zakwasza organizm....to nie wiem czy zdrowy jest

Masz inna propozycje?

toan

Dziękuję, dziękuję serdecznie za taki napiwek  :D

Edyta

Cytat: _flo w 2008-11-18, 14:14:36

Co takiego fajnego zdrowotnościowego? No to latem nie pilam prawie nic innego tylko gazowaną wode min.  :)
Znakomicie orzeźwia,znakomicie gasiła pragnienie w upalne dni! Brzuszek od gazu bardziej wypukły-dla mnie  jak w sam raz  8)
Niemniej jednak woda "kranówa" z Wiednia jest o wiele, wiele lepsza  8)

_flo

dziekuje adampio:  :D :) :( :o :shock:
dziekuje edyta:  :? 8) :lol: :x :P
i admin:  :idea: :!: :wink: :?: :roll:

przepis widzialam, miedzy innymi dlatego pytam, akceptuje argument "i juz"

(zrobilam naukowy "risercz", nic ciekawego, bylo tylko o tym, ze "wcale nie powoduje odwpanienia" i ze "zabija zarazki")

_flo

Cytat: _flo w 2008-11-18, 16:19:31
dziekuje adampio:  :D :) :( :o :shock:bylo tylko o tym, ze "wcale nie powoduje odwpanienia" i ze "zabija zarazki")

kontynuujac: doczytawszy ze dwutlenek wegla "zamienia sie" po spozyciu w kwas weglowy, a ten wspomaga trawienie

zadnej z tej informacji nie jestem oczywiscie w stanie zweryfikowac, ale fajnie jest, bo znowu pije wode gazowana, a wczesniej mi wmawiano, ze nie wolno, nie zdrowa

Edyta

Och _flo  :) Czemu "kubusia" nie wypróbujesz (o ile mieszkasz w Polsce) ,poleca go nasza przemiła "lekarka"  -pewnie bardzo,bardzo zdrowy  :)

_flo

dzieki, moze w przyszlym zyciu - kubusia, swędlinkę i czipsy, mhhh

Edyta

Cytat: _flo w 2008-11-19, 14:06:58
dzieki, moze w przyszlym zyciu - kubusia, swędlinkę i czipsy, mhhh

Moze jeszcze frytki z mcdonalds  :)

_flo

swoja droga, taka ciekawostka, frytki w mcdonalds byly niegdys smazone na loju, zanim "odkryto" jego "szkodliwosc"
nie wiem tylko czy kiedykolwiek w skladzie tych frytek byly ziemniaki ;)

cheeta

Cytat: _flo w 2008-11-19, 14:29:15
swoja droga, taka ciekawostka, frytki w mcdonalds byly niegdys smazone na loju, zanim "odkryto" jego "szkodliwosc"
nie wiem tylko czy kiedykolwiek w skladzie tych frytek byly ziemniaki ;)

taak, dzieki temu mialy ten 'niepowtarzalny smak' teraz smaza na oleju i dodaja 'artifical flavour ' mniam!

toan

Co nowego się dziś dowiem? - współczynnik (Quotiens Respiratorius) - wyrażony jako objętościowy stosunek wytworzonego bezwodnika kwasu węglowego, do zużytego w tym samym czasie tlenu - przewrotnie zwany RQ.
Otóż okazuje się, że "naukowo" wychodzi, że z jednego litra tlenu przy spalaniu glukozy uzyskuje się 5,047 kalorii, białka 4,664, a tłuszczu "tylko" 4,686 kalorii. Coś mi tu bardzo nie pasuje. Może się mylę?  :shock: Uczyć się, uczyć się. Dziś wszystko o RQ.  :wink:
ciekawostka:
przy tuczu obiektów RQ wynosi nawet do 1,5, a w czasie głodzenia nawet 0,25 - fascynujące - prawda!
wstępne wnioski: :wink:
z uwagi na ocieplanie się klimatu spowodowane ponoć nadmiernym wydzielaniem gazów cieplarnianych tucz obiektów powinien być brany pod uwagę w bilansie!
Trochę zootechniki:
w tuczu świń wyróżniamy: tucz bekonowy ("dieta japońska" - wysokowęglowodanowa - śrutowokartoflanoserwatkowa dawniej - dziś na mieszance pełnoporcjowej + woda do woli) RQ=0,9, tucz słoninowy, (dieta wysokowęglowodanowa+ograniczenie białka+racjonowanie wody = średni metabolic syndrome) RQ=1,1-1,2, tucz smalcowy (dieta wysokowęglowodanowa z drastycznym ograniczeniem białka i wody = ciężka postać metabloic syndrome do cukrzycy - włącznie) RQ=1,4-1,5!
Innych rodzajów diet w chowie zwierząt gospodarskich (niskokaloryczna, warzywno-owocowa z pięciokrotnym dawkowaniem, zgodna z grupą krwi , ... Atkinsa, Lutza, Dieta Optymalna) ze wzgledów ekonomiczynych nie bierze się pod uwagę. :wink:
Jakieś sugestie?.

kangur

Cytat: admin w 2008-11-20, 06:47:47

w tuczu świń wyróżniamy: tucz bekonowy ("dieta japońska" - wysokowęglowodanowa - śrutowokartoflanoserwatkowa dawniej - dziś na mieszance pełnoporcjowej + woda do woli) RQ=0,9, tucz słoninowy, (dieta wysokowęglowodanowa+ograniczenie białka+racjonowanie wody = średni metabolic syndrome) RQ=1,1-1,2, tucz smalcowy (dieta wysokowęglowodanowa z drastycznym ograniczeniem białka i wody = ciężka postać metabloic syndrome do cukrzycy - włącznie) RQ=1,4-1,5!
Innych rodzajów diet w chowie zwierząt gospodarskich (niskokaloryczna, warzywno-owocowa z pięciokrotnym dawkowaniem, zgodna z grupą krwi , ... Atkinsa, Lutza, Dieta Optymalna) ze wzgledów ekonomiczynych nie bierze się pod uwagę. :wink:
Jakieś sugestie?.

Hodowac swinie na smalec. Smalcem wyleczyc cukrzykow. Bilans RQ bedzie zachowany. Wilk syty i owca cala.

toan

"kanguru"
u was lato i wysokie temperatury?  :D
A po australijsku winno być chyba: "dingo syte i kangur cały"?  :mrgreen: