Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Metabolic syndrome

Zaczęty przez toan, 2008-12-13, 08:32:32

Poprzedni wątek - Następny wątek

toan

Właśnie zaświtała mi definicja ""metabolic syndrome" - to chroniczny stan zaburzenia dobrostanu, w którym metabolizmem organicznym kierują zestawy genów wymuszone niekorzystnymi zmiennymi środowiskowiskowymi."

A oto dzieło naukowców opisujące objawy MS, a więc trudno uzać to za definicję:
Definicja Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (International Diabetes Federation) z 2005 r.
Podstawowym warunkiem rozpoznania MZ jest:
-otyłość centralna, czyli obwód pasa powyżej 94 cm u mężczyzn i powyżej 80 cm u kobiet (wartości te dotyczą tylko rasy białej, dla innych grup etnicznych określono inne wartości krytyczne).
Oprócz otyłości należy stwierdzić przynajmniej dwie spośród następujących składowych:
-stężenie triglicerydów ≥150 mg/dl (1,7 mmmol/l), jeżeli dotychczas nie wdrożono leczenia nacelowanego na obniżenie poziomu triglicerydów lub wcześniej rozpoznane i leczone podwyższone stężenie triglicerydów;
-stężenie cholesterolu HDL <40 mg/dl (0,9 mmol/l) u mężczyzn i <50 mg/dl (1,1 mmol/l) u kobiet (są to wartości z pierwszej wersji definicji IDF z kwietnia 2005 r.; we wrześniu 2005 r. IDF zmieniła krytyczne wartości stężenia HDL, ujednolicając je z wartościami podawanymi przez NCEP ATP III);
-ciśnienie skurczowe krwi ≥130 mmHg lub ciśnienie rozkurczowe &pound;85 mmHg lub wcześniej diagnozowane i leczone nadciśnienie tętnicze;
-glikemia na czczo >100 mg/dl (5,6 mmol/l) lub wcześniej rozpoznana i leczona cukrzyca typu 2.

PS
przy tak wyśrubowanych normach i zdrowego człowieka uznają za przypadek metabolic syndrome. Ale normy właśnie po to są wyśrubowane!.

barja

Podając obwód pasa, mogliby też podać obowiązujący wzrost, chyba że proporcje nie są istotne.

toan

"Kluczowa" jest twardość paznokci i łamliwość włosów, co bardzo łatwo mogę wykazać...  :wink:  :mrgreen:

toan

http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/jn.108.096297v1 - więcej takich badań!. Są wielce pożyteczne!
Nie wolno jeść czerwonego mięsa, bo wywołuje metaboliczny syndrom i stany zapalne!. Więcej takich badań!, bo mięso jest zbyt drogie! :(

toan

http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/jn.108.099960v1 - wegetarianizm zapobiega rakowi endometrium!. Więcej takich badań!. Tylko, że blisko połowa ludzi nie ma endometrium NA SZCZĘŚCIE  :lol: Mięso będzie tanieć! :D

toan

http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/jn.108.098269v1 - jest prawdopodobne, że zwiększenie zużycia całego ziarna, owoców, warzyw, chudego mięsa i drobiu, ryb, produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu, oraz olejów zawierających kwas oleinowy lub (n-3) FA , zmniejszya częstość występowania metabolicznego syndromu!.
Bomba - jestem za!. Mięso, śmietanka i masło będą tanieć! Więcej takich badań! :D

kangur

Cytat: admin w 2008-12-14, 07:25:11
"Kluczowa" jest twardość paznokci i łamliwość włosów, co bardzo łatwo mogę wykazać...  :wink:  :mrgreen:

Czy w laboratorium u Krupki?

toan

U jakiej Krupki? :shock:. Co to za "laboratorium u Krupki"? :shock:

toan

Krupka, to taka mała błonica, czy jak? :(

kangur

Cytat: admin w 2008-12-14, 10:23:39
Krupka, to taka mała błonica, czy jak? :(

Cytat: admin w 2008-12-14, 10:18:16
U jakiej Krupki? :shock:. Co to za laboratorium u Krupki? :shock:

Kolega JK z WAM-u. Cztyzby juz zamknal to laboratorium analizy pierwiastkowej wlosa? Zbyt dlugo bylem w buszu i nic o tym nie wiem.

toan

Jaki kolega JK z WAM-u? , jakie analizy?!  :shock: Gorąco w tych krzakach, czy jak?! :shock:
Poczytaj sobie lepiej o dyfterycie  :D

kangur

Cytat: admin w 2008-12-14, 10:27:30
Jaki kolega JK z WAM-u , jakie analizy!  :shock: Gorąco w tych krzakach, czy jak?! :shock:
Poczytaj sobie lepiej o dyfterycie  :D
To bylo przeprowadzane w laboratorium Krupki.
http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=13642&highlight=analiza+wlosa

P.S.
W krzakach ostatnio bardzo goraco. Ponad 30 C. Wlos mi sie nie jezy tylko klei. Badac nie bede czemu sie klei.

toan

A co to ma wspólnego z Dietą Optymalną? :?

kangur

Cytat: admin w 2008-12-14, 10:51:03
A co to ma wspólnego z Dietą Optymalną? :?

A to ze optymalnych naganiano do badania wlosa. Bez takiego badania optymalny lekarz Krupka pacjenta nie przyjmowal.

toan

Nie znam żadnego lekarza Krupki i raczej nie zamierzam poznać!. Nie interesują mnie też zupełnie żadne badania włosa, bo mam zdrowe, mocne włosy! :D

PS
a ty z tych "opty"malnych biedaku, co ci "opty-malnikiem" w głowie zawrócili?. Pretensje kieruj do siebie! :D

kangur

Cytat: admin w 2008-12-14, 11:00:30
bo mam zdrowe, mocne włosy! :D

I nie tylko.

P.S.
To bylo troche historii o ZO.

toan

Właśnie w Polsce jest tak jak jest, bo zawsze znajdą się takie indywidua, co zamiast myśleć o przyszłości - "grzebią w trupach" - czyli w historii 8)
W historii o ZO nie było żadnych Krupek. Pomyliłeś instytucje!  :D

Edyta

No to żeście sobie pogadali  :)

Opal

admin:
Cytatjest prawdopodobne, że zwiększenie zużycia całego ziarna, owoców, warzyw, chudego mięsa i drobiu, ryb, produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu, oraz olejów zawierających kwas oleinowy lub (n-3) FA , zmniejszya częstość występowania metabolicznego syndromu!.
Bomba - jestem za!. Mięso, śmietanka i masło będą tanieć! Więcej takich badań

To się narobiłoooo!!! Ja właśnie przerabiam wielką połowę świniaczka, a tu się takie rzeczy wyprawia?? :lol: :lol: Mięso ma tanieć? Ja kombinuję jaki  kawałek i na co przerobić, a tutaj admin mnie dołuje, że lepiej było poczekać na spadek ceny hahahahaha. Chyba jednak wypinam się na wszystkie spadki - poza moją wagą i idę pomieszać w moich garnkach, a zapach tam taki, że sam ciągnie :lol: Pozdrawiam

ali

Cytat: Opal w 2008-12-14, 13:45:43
! Ja właśnie przerabiam wielką połowę świniaczka, a tu się takie rzeczy wyprawia?? :lol: :lol: Mięso ma tanieć? Ja kombinuję jaki  kawałek i na co przerobić, a tutaj admin mnie dołuje, że lepiej było poczekać na spadek ceny hahahahaha. l: Pozdrawiam

po ile kupiłaś?
ps
płaciłem ostatnio 7,30 za kg  półtusze
w skupie żywiec ponoć po 4 zł
cene podnieśli i  przywożą odpady z Jewropy