Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Jaja herbaciane-doskonała przystawka

Zaczęty przez kristan, 2005-07-18, 17:41:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

kristan

12 dużych jaj
1/2 szkl. sosu sojowego
100 g herbaty-liści
2 łyżeczki soli
gałka muszkatołowa.mielone gożdziki,cynamon--do smaku
                                  /
Gotować jaja 10 min.
Wymieszać z sosem sojowym herbate,sól,gałke,gożdzikii cynamon,
Wyjąć jaja i lekkimi uderzeniami łyżeczki opukać skorupki na całej powierzchni do uzyskania równomiernych, siateczkowych pęknięc i z powrotem włożyc do wody.
Wlać przygotowany wcześniej sos,przykryc i gotowac na wolnym ogniu 45-60 min.
Odstawic do ostygnięcia,włóżyć na dwa dni do lodówki.
Obrać ze skorupek,pokroić na połówki i podawać w/g własnych upodobań.
Jest to super przystawka na przyjęcia okolicznościowe-zaskakuje wszystkich gości.
Smacznego
Jutro obiecana "dziczyzna" z karkówki

MORGANO

Kristan.
Znana mi jest Twoja wersja jaj w zalewie herbacianej. Nie mniej wypróbuj podobną zalewę inaczej
możesz wypróbować na mniejszej ilości jaj. Mnie osobiście nabardziej smakują w święta wielkanocne.
Nie podaję celowo BTW bo to tylko jajka. ale smak jest tego wart. Należy spróbować.


WIELKANOCNE JAJKA W ZALEWIE

                Jajka przygotowane w specjalnej zalewie od niepamiętnych
                  czasów są zawsze na moim wielkanocnym stole. Są wyśmienite.
                   Potrzebne składniki i wykonanie.
                   20-30szt jaj
                     100g łuski z obranych cebul
                       20g Kminek / 1 paczuszka/
                        80g soli / osiem łyżek stołowych
                          1,5litra  wody
                Wszystkie składniki gotujemy około 20 minut i odcedzamy przez
                sitko. Potrzebna nam jest tylko ta brązowa woda z wygotowanych
                 łusek cebuli.
              /Dobrze jest do gotowania użyć jakiś stary emaliowany garnek/.
            Z przygotowanej zalewy łuski z cebuli, wybieramy i wyrzucamy.
                 Kminek zostawiamy w  naszej zalewie.
                 W oddzielnej wodzie gotujemy około 6-7 minut jajka na twardo
                  czas jest wystarczający, by jajka nie były za twarde.
                Po ugotowaniu jajka studzimy i nadtłukujemy skorupkę.
          Wkładamy jajka do słoja i zalewamy uprzednio przygotowaną zalewą
          z  łusek cebulowych z kminkiem.
            W zalewie  nadtłuczone jajka w skorupkach pozostają aż do czasu
              konsumpcji.
           Jajka sporządzamy najlepiej na dwa dni przed świętami. 
             Przez natłuczoną skorupką jajka w zalewie przenika do jajka nasza
            zalewa i zabarwia nasze białko w brązową niepowtarzalną jedyną
              na świecie mozaikę. Aromat kminkowy przenika aż do środka jajka,
            przez co żółtko wewnątrz czasami robi się trochę zielonkawe.
       Niepowtarzalny jest zapach i aromat. Kto jeszcze takich jajek w swoim
       życiu nie próbował, polecam je z czystym sumieniem!
        Jako ciekawostkę mogę podać prostota przygotowania tych jaj
       może nas skłonić do częstego ich przygotowania, kiedy przyjdzie na
     nie  ochota. Niestety.  Ilekroć próbowałem nie smakują, tak jak właśnie
     w Święta Wielkanocne.

kristan

Dzięki Morgano - napewno wykorzystam ten sposób wykonania , najwazniejszego dla nas produktu , jakim są jajka. Szkoda ,że nie podałes tego przed  świetami - wypróbowałbym ich smak i podzielił sie z innymi. No, cóż- do Wielkanocy tez niedaleko.
Pozdrawiam i życzę samych sukcesów w nadchodzącym 2007 roku - Tobie jak i Wszystkim innym uczestnikom tego forum.



MORGANO

Ten przepis był już przeze mnie publikowany na łamach OPTYMALNI  widocznie uszedł Twojej uwadze.
Ty naprowadziłeś swoją wersją do wspomnień. Spróbuj jeszcze przed świętami. Smacznego.

kristan