Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Rady dla początkującego

Zaczęty przez goguś, 2008-12-27, 14:29:33

Poprzedni wątek - Następny wątek

adampio

Cytat: renia w 2009-01-13, 12:38:53
Jestem osiem miesięcy na DO i wciąż mam dużo wątpliwości co do proporcji składników. :(na przykład, jeśli muszę zwiększyć spożycie węglowodanów na 70g dzinnie, ze względu na pojawiające się u mnie ciała ketonowe w moczu,to czy powinnam zwiększyć spożycie białka, żeby proporcje BTW się zgadzały :?: Jeszcze jedna sprawa mnie ciekawi (no, może jeszcze kilka by się znalazło :)),czy proporcje BTW wystarczą, jeśli zgadzają się w dziennym, łącznym bilansie , czy każdy posiłek powinien mieć właściwe proporcje składników? Bardzo proszę o wyjaśnienie mi tego (może o tym już pisano, ale nie bardzo znam się na wyszukiwarce :?)Rok temu dopiera nauczyłam się włanczać komputer :shock: :P

Przede wszystkim proporcje BTW powinny sie zgadzac. Calodzienny bilans sie liczy. Dlatego tez, miedzy innymi, zaleca sie, dla odchudzajacych sie, jedzenie samych weglowodanow na kolacje.
W tym co napisalem powinnas tez znalesc odpowiedz na swoje pierwsze pytanie, tak?

Podaj jeszcze przykladowe, dzienne Twoje BTW.

kodar

Cytat: renia w 2009-01-13, 12:38:53
Jestem osiem miesięcy na DO i wciąż mam dużo wątpliwości co do proporcji składników. :(na przykład, jeśli muszę zwiększyć spożycie węglowodanów na 70g dzinnie, ze względu na pojawiające się u mnie ciała ketonowe w moczu,to czy powinnam zwiększyć spożycie białka, żeby proporcje BTW się zgadzały :?: Jeszcze jedna sprawa mnie ciekawi (no, może jeszcze kilka by się znalazło :)),czy proporcje BTW wystarczą, jeśli zgadzają się w dziennym, łącznym bilansie , czy każdy posiłek powinien mieć właściwe proporcje składników? Bardzo proszę o wyjaśnienie mi tego (może o tym już pisano, ale nie bardzo znam się na wyszukiwarce :?)Rok temu dopiera nauczyłam się włanczać komputer :shock: :P
a moze korzystaj z wyszukiwarki,wybierz interesujacy cie dzial,wpisz w wyszukiwarke,to o czym chcialabys poczytac i gotowe.Ciala ketonowe pokazywaly sie u mnie mimo,ze zjadalam duze ilosci bialka(70g),a zwiekszanie weglowodanow nic nie dalo.Skurcze i ciala ketonowe,przestaly sie pojawiac z chwila zmniejszenia bialka.Weglowodany jednak nalezaloby pozostawic w ilosci 50g na dobe.No i obserwowac jak reagujesz aby odpowiednio zadzialac. :P

renia

"Adampio",dziękuję za wyjaśnienie, a moje BTW (od dzisiaj sprawdzam, dwa tygodnie jadłam "na oko", a wcześniej liczyłam)  było średnio 50: 150: 60. Dodam, że mam 163cm., ważę 68kg  :(

renia

Kodar, widzę, że na Ciebie zawsze można liczyć :DJak będę przez kilka dni liczyć BTW, to najpierw zobaczę  jak to wygląda, a potem , to nie miałam skórczów(czy skórczy?) łydek :shock:.Zaraz wypróbuję wyszukiwarkę, trochę nauczyłam się obsługi komputera przez to forum :P

kodar

a moze nie mialam skurczy?? :D

renia

Kurcze, ale poplątałam  te" skurcze ":lol: Też jakoś mi to nie pasowało, ale się nie zastanawiałam, zresztą jak długo zastanawiam się nad pisownią,to nic mi nie pasuje  :shock: :)

renia

To fachowo się nazywa " skurcze-byki ":P

lj19

Cytat: renia w 2009-01-13, 18:00:44
"Adampio",dziękuję za wyjaśnienie, a moje BTW (od dzisiaj sprawdzam, dwa tygodnie jadłam "na oko", a wcześniej liczyłam)  było średnio 50: 150: 60. Dodam, że mam 163cm., ważę 68kg  :(

czy na tym awtarze to Ty jestes Reniu?mam znakomitą wyobraźnię jeśli chodzi o postaci :)....jeśli to Ty jesteś, to foto musi być zdecydowanie nieaktualne......przy podanym wzroście na tej fotce masz ca 55 +/- 2 kg  :)

kodar

Cytat: lj19 w 2009-01-19, 18:28:22
Cytat: renia w 2009-01-13, 18:00:44

czy na tym awtarze to Ty jestes Reniu?mam znakomitą wyobraźnię jeśli chodzi o postaci :)....jeśli to Ty jesteś, to foto musi być zdecydowanie nieaktualne......przy podanym wzroście na tej fotce masz ca 55 +/- 2 kg  :)
kto jest blizej prawdy??,osobie na fotce dalabym  ok +,-, 50kg :lol:

renia

To nie jest moja fotka, próbowałam wstawić swoją, ale technicznie jeszcze nie umiem, dzisiaj mam 67 kg, jednak moja waga się nie zepsuła i w końcu drgnęła :wink:

adampio

Dziewczyny,Wam sie poplataly skorcze ze skorczami, a BTW i tak trzeba zachowac. Zapraszam na basen, poplyniemy pare (set) metrow i zrobimy diete opty-prawie-optymalna.
wlasnie upieklrm nowy / eksperyment   chleb. Jutro Wam powiem co mi wyszlo!!!

adampio

Nie, nie bede czekal z odpowiedzia do jutra, poniewaz chleb wyszedl fantastyczny. Wejdzcie do dzialu kuchnia optymalna.

renia

W pływaniu, z Tobą nie chciałabym rywalizować (chociaż lubię plywanie, ale nie na takich dystansach),wolałabym w eksperymentach kulinarnych :P

kodar

Cytat: renia w 2009-01-19, 20:55:17
To nie jest moja fotka, próbowałam wstawić swoją, ale technicznie jeszcze nie umiem, dzisiaj mam 67 kg, jednak moja waga się nie zepsuła i w końcu drgnęła :wink:
wiem,ze nie twoja,bo jestes troszeczke starsza,niz tamto dziewcze.Myslalam jednak,ze dziewczyne z fotki znalas osobiscie. :P

kodar

Cytat: adampio w 2009-01-19, 22:25:39
Nie, nie bede czekal z odpowiedzia do jutra, poniewaz chleb wyszedl fantastyczny. Wejdzcie do dzialu kuchnia optymalna.
Adam,zazdroszcze ci umiejetnosci kulinarnych a jeszcze bardziej tej checi na wyszukane posilki.Mnie tam wystarczy fasolka szparagowa na maselku,albo kawalek boczku w plasterkach,albo frytki,albo czekolada,albo lody.Nawet kawa ze smietanka przestala smakowac nie wspominajac o serach czy twarogach.
Ostatnio jadlam kartofle gotowane a one smakowaly mi na kopytka.Moja mama robila takie smaczne,polane cebulka i topiona sloninka.Takich klusek nie jadlam od nastu lat.Nawet nie mialam na nie chcicy,a jedzac zwykly ziemniak ze slonina mialam smak kopytek.Czy ze mna cos nie tak?? :lol:

adampio

Cytat: renia w 2009-01-19, 23:16:43
W pływaniu, z Tobą nie chciałabym rywalizować (chociaż lubię plywanie, ale nie na takich dystansach),wolałabym w eksperymentach kulinarnych :P

Renia, eksperymenty kulinarne tez sa dobre.

adampio

Kodar, kazdy jest inny. Ja lubie postac w kuchni, zrobic z niczego cos. Zona tez twierdzi, ze spedzam duzao czasu w kuchni. Co zrobic?
Nawet jak mam ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego to staram sie z nich zrobic cos, czym najpierw oczy sie naciesza a pozniej zoladek.

Moja zasada: najpierw oczy pozniej reszta. Typowy rak. Przez zaladek do serca.

kodar

Cytat: adampio w 2009-01-20, 22:51:44
Kodar, kazdy jest inny. Ja lubie postac w kuchni, zrobic z niczego cos. Zona tez twierdzi, ze spedzam duzao czasu w kuchni. Co zrobic?
Nawet jak mam ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego to staram sie z nich zrobic cos, czym najpierw oczy sie naciesza a pozniej zoladek.

Moja zasada: najpierw oczy pozniej reszta. Typowy rak. Przez zaladek do serca.
no i ty bedziesz zawsze zdrowy,bo potrawy musza byc kolorowe i apetyczne.......dopieszczone :lol:

renia

Witam, nareszcie udalo mi się "wyrzucić" tę "moją" fotkę. Nie znałam tej posępnej pani, wkleiłam ją z galerii (nawet nie wiem jak mi się to udało) . Ja z natury to nie jestem taka poważna, a jeśli chodzi o moją "starość", to jeszcze dużo wody upłynie, bo co roku mówię, że będę stara dopiero za 25 lat. :wink: :roll: :P Na nowej fotce jest dwójka moich młodszych dzieci, bo ich zdjęcia mam w folderze. Jak będę miała swoje, to napewno wkleję. ps Czy to było Twoję zdjęcie w białym fartuchu i czy jesteś lekarką ,jeśli nie uważasz, ze jestem zbyt wścibska, to proszę napisz .   pozdrawiam     Renia

renia

Dobre eksperymenty nie są złe :)