Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Smietana i produkty mleczne

Zaczęty przez misza, 2008-12-30, 08:51:48

Poprzedni wątek - Następny wątek

misza

Witam

Na dietę optymalną przechodziłam parę razy,jednak wytrzymywałam na niej najwyżej dwa miesiące i powracałam do zwykłego jedzenia.Nie wiem czemu ale na ŻO nie czułam się dobrze.Przeczytałam wszystkie książki dr Kwaśniewskiego i zastosowałam się do jego porad.Często tez czytam Wasze forum i zaintrygowała mnie jedna rzecz.Chodzi mi o rotację produktów mlecznych.Dr Kwaśniewski w swoich książkach zaleca spożywanie śmietany,masła i innych produktów mlecznych jako źródło wartościowego tłuszczu.Natomiast lekarka na forum zaleca ograniczenie tych produktów i spożywanie ich co siedem dni.Więc jak to jest?Kto ma rację i komu wierzyć?

kangur

Cytat: misza w 2008-12-30, 08:51:48
.Dr Kwaśniewski w swoich książkach zaleca spożywanie śmietany,masła i innych produktów mlecznych jako źródło wartościowego tłuszczu.Natomiast lekarka na forum zaleca ograniczenie tych produktów i spożywanie ich co siedem dni.Więc jak to jest?Kto ma rację i komu wierzyć?

Rowniez Cie witamy na tym forum. A to jest bardzo proste. Nalezy samemu sprawdzic.

WojciechS

adampio

Witam

Na dietę optymalną przechodziłam parę razy,jednak wytrzymywałam na niej najwyżej dwa miesiące i powracałam do zwykłego jedzenia.Nie wiem czemu ale na ŻO nie czułam się dobrze.Przeczytałam wszystkie książki dr Kwaśniewskiego i zastosowałam się do jego porad.Często tez czytam Wasze forum i zaintrygowała mnie jedna rzecz.Chodzi mi o rotację produktów mlecznych.Dr Kwaśniewski w swoich książkach zaleca spożywanie śmietany,masła i innych produktów mlecznych jako źródło wartościowego tłuszczu.Natomiast lekarka na forum zaleca ograniczenie tych produktów i spożywanie ich co siedem dni.Więc jak to jest?Kto ma rację i komu wierzyć?

Misza, czytajac, tak jak mowisz, wszystkie pozycje Pana Dr. Jana Kwasniewskiego, musialas zzwrocic uwage na jedna rzecz, na jeden zwrot, ktory Pan Dr bardzo czesto urzywa w swoich wypowiedziach. Brzmi to mniej wiecej tak: wnioski trzeba bazowac na podstawie wiedzy a nie wiary.

Jezeli Pan Dr Jan Kwasniewski 20 lat temu, po 30 latach prob i badan, napisal, ze smietana i maslo sa w grupie produktow najbardziej wartosciowych, to jest to poparte wiedza a nie wiara.
Lekarka jest dopiero na etapie przeprowadzania badan, krolikow doswiadczalnych tez ma, wie poczekaj na wyniki badan i za 30 lat moze bedziemy wszyscy rotowac. Jak na razie proponuje Ci rotowac naturalnie, tzn: masz ochote na maselko to je jedz,nie masz to nie jedz i to sa podstawy ZO i DO nic na sile i do syta

Hana

Sa osoby, ktorym pomoglo niejadanie dziennie produktow mlecznych--w przykladach jadlospisow /ksiazki dr Kwasniewskiego/ tez produkty mleczne nie wystepuja codziennie.
Wiec kazdy ma wolny wybor--je co mu smakuje i po czym sie dobrze czuje--ot cala filozofia.

kangur

Cytat: WojciechS w 2008-12-30, 10:23:31
Lepiej nie ryzykować!

Ja zarykowalem. Zarotowalem. U mnie dziala. Jest lepiej.

WojciechS

Ja bym się tak głośno do takiego zestawu genów nie przyznawał!, bo dla takich zamiast DO korzystniejsza i zdrowsza jest dieta wysokowęglowodanowa.  :mrgreen:

kangur

Cytat: WojciechS w 2008-12-30, 11:17:40
Ja bym się tak głośno do takiego zestawu genów nie przyznawał!, bo dla takich zamiast DO korzystniejsza i zdrowsza jest dieta wysokowęglowodanowa.  :mrgreen:

Ja wysokoweglowodanowa dieta nabawilem sie wielu chorob i mam gleboko w d..... zniszczona sluzowke.

WojciechS

A boś pewnie za dużo tłuszczu jadł! i przez to ci flaczki wypaliło!.

ali

.Często tez czytam Wasze forum i zaintrygowała mnie jedna rzecz.Chodzi mi o rotację produktów mlecznych.Dr Kwaśniewski w swoich książkach zaleca spożywanie śmietany,masła i innych produktów mlecznych jako źródło wartościowego tłuszczu.Natomiast lekarka na forum zaleca ograniczenie tych produktów i spożywanie ich co siedem dni.Więc jak to jest?Kto ma rację i komu wierzyć?

jedno i drugie ma swoje uzasadnienie
30 lat temu  mleko było mlekiem a masło masłem i nie szkodziło
dziś po tamtym mleku maśle i śmietanie zostały wspomnienia dlatego niektórym może szkodzić

WojciechS

I ty alibrutusie! :shock:
Twierdzisz, że za komuny było LEPIEJ  :mrgreen:. A było, było ... :lol:

MONIKAW

Cytat: ali w 2008-12-30, 12:20:15

dziś po tamtym mleku maśle i śmietanie zostały wspomnienia dlatego niektórym może szkodzić
Masz rację chyba tu tkwi przyczyna tych wszytskich nietolerancji.
W dzieciństwie piłam mleko, jadłam sery, śmietanę, masło praktycznie codziennie ale trudno to porównać do tego co mamy dziś na ryku.

WojciechS

Tak!, najprościej przyczynę własnych niepowodzeń zwalać na niezależne czynniki "obiektywne".
Też uważam, że warzywa sprzed wielu lat były lepciejsze, a nawet cukier z cukiernicy miał więcej cukru w cukrze  :D

MONIKAW

Cytat: WojciechS w 2008-12-30, 13:07:24
Tak!, najprościej przyczynę własnych niepowodzeń zwalać na niezależne czynniki "obiektywne".
Też uważam, że warzywa sprzed wielu lat były lepciejsze, a nawet cukier z cukiernicy miał więcej cukru w cukrze  :D
Masz na myśli swoje niepowodzenia  :shock:???
Mi się raczej w życiu wiedzie.

Krystyna*Opty*

Cytat: ali w 2008-12-30, 12:20:15
.Często tez czytam Wasze forum i zaintrygowała mnie jedna rzecz.Chodzi mi o rotację produktów mlecznych.Dr Kwaśniewski w swoich książkach zaleca spożywanie śmietany,masła i innych produktów mlecznych jako źródło wartościowego tłuszczu.Natomiast lekarka na forum zaleca ograniczenie tych produktów i spożywanie ich co siedem dni.Więc jak to jest?Kto ma rację i komu wierzyć?

Też tak myślę.
I obawiam się, że wkrótce rozwijająca się technologia żywienia (i karmienia zwierząt hodowlanych) "załatwi" nam pare innych produktów  :x 
A niektórzy z nas będą przekonani, że DO jest nie dla nich   :?

WojciechS

Cytat: MONIKAW w 2008-12-30, 13:14:07

MONIKOW,
a napisałem w cytowanym poście: "MONIKOW Tak!, najprościej przyczynę ..."
Nie, prawda?.  Więc to nie jest post do ciebie osobiście kierowany i nie interesuję się jak ci się wiedzie, choć oby jak najlepiej...

WojciechS

Cytat: Krystyna*Opty* w 2008-12-30, 13:28:50
  A niektórzy z nas będą przekonani, że DO jest nie dla nich   :?

Widzę w tym same zalety dla siebie, że "niektórzy z was..." :lol:

MONIKAW

Cytat: WojciechS w 2008-12-30, 13:44:00
Cytat: MONIKAW w 2008-12-30, 13:14:07

MONIKOW,
a napisałem w cytowanym poście: "MONIKOW Tak!, najprościej przyczynę ..."
Nie, prawda?.  Więc to nie jest post do ciebie osobiście kierowany i nie interesuję się jak ci się wiedzie, choć oby jak najlepiej...
Wynikało to z kontekstu, raczej  ale skoro nie do mnie...
Również życzę Tobie jak najlepiej.

WojciechS

Najważniejsze!!! - obyśmy wszyscy zdrowi byli  :D
Reszta sama przychodzi! :D

MONIKAW

Dokładnie...
Też jestem takiego zdania, reszta jest mało istotna i ze wszystkim mozna sobie poradzić.