Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?

Zaczęty przez mumi, 2009-01-09, 18:50:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Opal

Cytat: renia w 2009-01-23, 23:58:24
Bardzo wysoki poziom inteligencji reprezentujesz :shock: :P :lol:

Bardzo mi przykro, ale nie mogę powiedzieć tego samego o Tobie  :lol:

adampio

CytatJak zjemy jednorazowo na noc W, to wymusimy spalanie swojego tłuszczu w nocy, bo węglowodany są spalane jedynie przy pomocy tłuszczu?

Opal, jest wrecz odwrotnie, to tluszcz jest spalany w obecnosci weglowodanow :shock:

barja

Opal, czyżbyś próbowała zastąpić Edytę? Jeśli tak, jesteś na dobrej drodze.

Opal

barja - mylisz się, ale pewnie już z racji urodzenia masz przypisany syndrom nieudacznictwa. Trudno, ale czyjaś głupota nie jest moją winą.

Krystyna*Opty*

Glukoza na DO nie pełni roli źródła energii, czyli nie jest spalana.
Niezbędna minimalna ilość węglowodanów na DO służy m.in. do prawidłowej przemiany metabolicznej tłuszczów, tworzenia się hemoglobiny i do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Jako uzupełnienie:

http://dr-kwasniewski.pl/media/2/bib-1/krystyna_txt_2/news_422.doc  

barja

Opal, byłaś przy moich narodzinach? Bardzo mnie to cieszy, bo już myślałam, ze jestem najstarsza na tym forum.

Opal

mumi

dziś zjadłam śniadanie później, zgodnie ze wskazówkami adampio
ale tylko dlatego, że siedzę w domu i przygotowanie ciepłego posiłku nie stanowi problemu
ale do rzeczy
drugi posiłek zjadłam dopiero ok godz.18
czyli, przerwa między posiłkami wydłużyła się z 4 godzin do 9!
teraz czas na węglowodany
mój bilans na dziś
B 54,0   T 194,7   W 37,1
tak czy siak, zauważam, ze za dużo tłuszczu zjadam i węgli za mało    1,0   3,6   0,7

ledwo się powstrzymałam żeby nie wypić śmietany kremówki  :lol:

pozdrawiam

adampio

Ja uwazam, ze proporcje sa dobre. Dlaczego uwazasz, ze jesz za duzo T, przestraszyla Cie cyfra 194,7 gr......tyle widocznie Twoj organizm potrzebuje.
A jezeli juz tak bardzo chcesz ograniczyc T to musisz systematycznie obnizac gramature T do momentu kiedy organizm zacznie wolac o T. W ten sposob znajdziesz zloty srodek. Tylko, ze dzis siedzialas w domu i "nic nie robilas", wiec spalanie jest/powinno byc odpowiednio mniejsze. Czy Ty nie jeste takim malym "lakomczuszkiem"?

mumi

adampio :lol:
nie jestem łakomczuchem, no, czasem mam zachciewajki, typu mleko (pisałam wcześniej) czy kremówka  :)
tłuszczu się nie boję, chodzi raczej o złoty środek, o którym wspomniałeś

a tak w ogóle dziękuję, że sprostowałeś moje menu, szczególnie kwestia węglowodanów była dla mnie niepokojąca

wszystkim życzę miłej niedzieli

adampio

mumi, nie wiem czy Tobie czy tez komus innemu proponowalem sprobowanie odnalezienia swoich potrzeb jedzac jajka.

Robisz zbilansowane/go omleta/y i jesz przez jeden dzien tylko to ( wiedzac ile calosc wazy ). Jesz kiedy jestes glodna.
Sa tego dwie zalety:
1) jesz najlepsze B
2) wiesz ile jesz i odnajdujesz swoje zapotrzebowanie ( tego dnia)

Wiadomo, ze kazdego dnia jest zapotrzebowanie inne, dlatego uwazam, ze powinnas jesc tylko i wylacznie zbilansowane potrawy !!!!

Rozumiesz o co mi chodzi?

Czesław

Kangur wpadłeś w jakąś edytomanię :D
To kto tu jeszcze robi za tę dziołchę? :shock:

mumi

głupoty pominę

adampio
pomysł z omletem jest Ok

książki nie posiadam, mam wersję DO w pdf i czytam i czytam :)
dzięki za linki :)

mumi

witam

poproszę o pomoc w zrozumieniu stos BTW
otóż, dziś zjadłam 3 żółtka, 2 całe jajka, udeptane ;) i zalane śmietaną 22% co daje: B 35,2   T 106,7   W 11,7
natomiast stosunek BTW wynosi:  B 1,0    T 3,0   W 0,3
właśnie tego Tłuszczu: 3,0 nie rozumiem

w/w porcję nie jestem w stanie zjeść jako jeden poosiłek, dlatego dzielę na śniadanie (coraz później jem) i tak ok godz. 13 jak mnie dopadnie głód, do tego czasu herbaty owocowe
węglowodany uzupełnię wieczorem (ugotowane ziemniaki bez tłuszczu)

ps. dzień omletowy od jutra, wczoraj prawie godówka była -> brak czasu  :x

ali

Cytat: mumi w 2009-01-27, 09:00:29
witam

poproszę o pomoc w zrozumieniu stos BTW
otóż, dziś zjadłam 3 żółtka, 2 całe jajka, udeptane ;) i zalane śmietaną 22% co daje: B 35,2   T 106,7   W 11,7
natomiast stosunek BTW wynosi:  B 1,0    T 3,0   W 0,3
właśnie tego Tłuszczu: 3,0 nie rozumiem

w/w porcję nie jestem w stanie zjeść jako jeden poosiłek, dlatego dzielę na śniadanie (coraz później jem) i tak ok godz. 13 jak mnie dopadnie głód, do tego czasu herbaty owocowe
węglowodany uzupełnię wieczorem (ugotowane ziemniaki bez tłuszczu)

ps. dzień omletowy od jutra, wczoraj prawie godówka była -> brak czasu  :x

muminko moje śniadanie masz na obrazku

przemyśl

przecie ty się głodzisz nie odżywiasz

adampio

muminka, czekam na refleksje po "dniu omletowym".

A pozniej przejdziemy do nastepnego kroku. OK?