Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?

Zaczęty przez mumi, 2009-01-09, 18:50:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

mumi

wg moich obliczeń dziś jeszcze mogę zjeść:
B 30   T 71  W 38
akurat białko i tłuszcz przypadają na kolację (drugi posiłek)
a węglowodany na noc

co jeszcze robię źle?

buźka

Teresa Stachurska

Cytat: mumi w 2009-04-05, 17:16:36
Cytat: Teresa Stachurska w 2009-04-05, 15:38:25
Mumi, może za dużo tłuszczu? Proporcje T do B dla mortadeli i żółtek jest 2:1, więc smalec może był  zbędny?

Teresa
oto dane z liczydła, moje dzisiejsze śniadanie:  B 21,5   T 82,7   W 1,7

Mumi, stosunek T do B w powyższym wynosi 3,85. Dla osoby która chce zgubić parę kilo za dużo T i organizm nie spala własnego zapasu T. Bez smalcu proporcja wyniosłaby 2:1 i na potrzeby utraty nadwagi byłaby lepsza  :) 

Ale 40 dag na wadze więcej nie od tego T jest, ale od B lub W. Może trzeba skrupulatniej sprawdzać porcje ?

mumi

już nic, a nic nie rozumiem  :shock:

więc moje obliczenia (wg wagi NALEŻNEJ) biorą w łeb  :?

Teresa Stachurska

Może ktoś jeszcze zechce się wypowiedzieć?

Nie jestem rzeczoznawcą, ale jeśli chce się pozbyć nadwagi to więcej niż 2 g T na 1 g B nie należy konsumować. No a ilość białka ma określić apetyt (żeby się nie czuć głodną i się nie przejadać). Może brakujące węglowodany zjeść na kolację z białkiem (wg informacji dziś go było 21 g)  ale bez tłuszczu, albo z niewielką jego ilością?

mumi

hej Teresa :)

dziś (z braku czasu) nie uzupełniłam  T & B
za to węglowodany i owszem ;)
zjadłam 2 łyżki ziemniaków (bez tłuszczu) do tego 3 lampki wina czerwonego wytrawnego
ale "szaleństwo"

nie czuje się głodna jak jestem w domu, mam na tyle pracy (jak to przed Świętami), że gotuje i piekę raczej dla rodziny, a ja tylko wącham te zapachy ;)
dziś piekłam chleb już po raz czwarty i coraz lepiej mi wychodzi :D do tego pizzerki dla dzieci
za to w pracy bywa różnie, jedynym ratunkiem są dla mnie ziarna słonecznika (w chwilach KRYZYSU)

ehh, a jak paliłam fajeczki to byłam jak szczypiorek..czasem tak myślę sobie, żeby....
tfu, tfu

mumi

Cytat: Teresa Stachurska w 2009-04-05, 21:09:59
Może ktoś jeszcze zechce się wypowiedzieć?

Nie jestem rzeczoznawcą, ale jeśli chce się pozbyć nadwagi to więcej niż 2 g T na 1 g B nie należy konsumować. No a ilość białka ma określić apetyt (żeby się nie czuć głodną i się nie przejadać). Może brakujące węglowodany zjeść na kolację z białkiem (wg informacji dziś go było 21 g)  ale bez tłuszczu, albo z niewielką jego ilością?

i tak wielkie dzięki, że chcesz mi pomóc!!

buźka

Teresa Stachurska

mumi

kurcze..nie wiem :( lampka jak lampka
moment

sprawdziłam na necie
od 100 do 200 ml, moje są na "oko" mniejsze niż 200 (przecież to prawie jak cała szklanka)

Teresa Stachurska

W takich trzech lampkach wina jest ponad 20 g W.

Wracając do proporcji proponuję policzyć BTW za dziś i zobaczyć na ile to ŻO, bo może "korytko"? I może tajemnica wagi/nadwagi się wyda...

mumi

Teresa
wg liczydła (usera Morgano), wino wytrawne ma 0,9 g Węglowodanów (wypiłam 300 g)

dobranoc :)

Teresa Stachurska

Dobranoc  :) 

Do śniadania proponuję zobaczyć jeszcze inne tabele. Jeśli w wytrawnym przecież piwie jest ca 4 g W (100 ml), to czemu w wytrawnym winie miałoby być mniej. Może to będzie 3,8 ? W 300 ml - 11 g W. Skorzystam z wynalazku naszej Lekarki i poradzę by to wino rotować, chyba że wystarczy go 50 ml.

Też lubię wino. Pozdrawiam

renia

Dr Jan Kwaśniewski pisze, że nie powinno się pić więcej alkoholu, niż 4 - 6g  3 x dziennie. 50ml wina zawiera ok. 4g alkoholu. Człowiek najczęściej pije, gdy jest mu źle, optymalni pić nie muszą.

mumi

fiuu
to w winie jest aż tyle alkoholu ??

Teresa, w takim razie rotacja jak najbardziej wskazana :)

pozdrówka

lekarka

Renia, (odp.447 w tym wątku) pytam o boczek bo ludzie wchodzą w jakieś oleje codziennie. Oleje u mnie służą do naprawy problemów mlecznych i problemów wieprzowych (nadmiary białka). Po naprawie wymienionych - używane/polecane - są nie najczęściej.

renia

Dzięki za odpowiedź, długo zastanawiałam się o co chodzi z tym boczkiem :roll:, chciałam nawet zapytać prywatnie, ale uznałam to za zbyt błachą sprawę, żeby zawracać głowę. Co do oleju, to nie używam żadnego, mam w domu olej słonecznikowy, czasami dodaję go do śledzi solonych. Pozdrawiam - renia

Grażyna

,,Mogłabyś kilka przykładów podać takiej kolacji węglowodanowej? Ja też mam z tym problem. Chciałabym schudnąć, ale takie np. suche ziemniaki z wody, czy maca z mąki, nie bardzo mi pasują  Czy węglowodany z cukrów prostych też zużywają tłuszcz z organizmu do spalania"
-Renia a jak ty schudłaś?
Pozdrawiam.

renia

Też jadłam przez dość krótki okres czasu na kolację same gotowane ziemniaki (2 ugotowane w mundurkach), ale nie zauważyłam po tym specjalnego efektu. Najlepszy efekt dało bieganie. Tej zimy jednak utyłam znowu 4 kilo, a zgubiłam z tego tylko kilo. Mam lenia na bieganie  8)  - ćwiczę jedynie na orbitreku - ale to za mało.
Moja waga mieści się w 10% tolerancji i nie narzekam (mój mąż też nie  :wink:)

Obok komputera mam przyczepioną kartkę z napisem : biegać! ale jakoś jej nie zauważam.. 8)

Grażyna

Renia mam 165 cm wzrostu i waże obecnie 60 kg . Pilnuję  B i W by nie przytyć  - bo  przed dietą miałam 20-kg nadwagę !
Pozdrawiam  Grażyna