Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

Angina

Zaczęty przez kriss, 2009-01-20, 17:11:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

kriss

Dziś jestem chora na angine.mam tez suchy kaszel,od wczoraj biore  flegamie w tabletkach.Na czwartek jestem umowiona do ARKAI.
Jestem juz wykonczona psychicznie ,bo co jedno chorubsko troche urąpi to pojawia sie drugie :(
Najgorsze to jest to że niewiem na co mam sie wpierw leczyć :(  uff ..ręce opadaja 8)

adampio

Cytat: kriss w 2009-01-20, 17:11:17
Dziś jestem chora na angine.mam tez suchy kaszel,od wczoraj biore  flegamie w tabletkach.Na czwartek jestem umowiona do ARKAI.
Jestem juz wykonczona psychicznie ,bo co jedno chorubsko troche urąpi to pojawia sie drugie :(
Najgorsze to jest to że niewiem na co mam sie wpierw leczyć :(  uff ..ręce opadaja 8)

Dam Ci recepte. Skutek natychmiastowy.
Sniadanie: 50 gr sloniny, 100 gr zoltek, jakis wegiel, najlepiej gotowany jarmuz 200, gr500 mg wit C "depot"
Obiad: Rosol z makaronem optymalnym, piers kurczaka z duza iloscia tluszczu, jarzynka ( marchew z groszkiem na masle )
Kolacja: Jajka sadzone, tzn jedno cale jajko i 4-5 zoltek, smazonych na sloninie.
I......jestes zdrowa.

Rosol mozesz zjesc z kluskami optymalnymi bez maki

Pamietaj o bialku, musisz miec wiecej najbardziej wartosciowego bialka ( jak jestes chora ) i do tego wegiel, ktory jest b.wazny.

Zycze szybkiego powrotu do zdrowia.

B:1 T: 2,5 W: 1

a bedziesz zdrowa, pod warunkiem, ze B jest najlepszej jakosci.

toan

Cytat: adampio w 2009-01-20, 17:32:37
jakis wegiel

Najbardziej kaloryczny z węgli jest koks  :roll:

kriss

dzięki Adampio
wlasnie teraz zjadlam jajecznice na słoninie-4zółtka +1 jajko

kriss

Cytat: admin w 2009-01-20, 17:37:05
jakis wegiel

Adminie co to jest koks? :D
brzmi jak narkotyk :D :P

kriss

Nie wiem czy mogę ssać tabletki na bol gardla?  strasznie mnie boli przy przełykaniu :(

_flo

ja tam jestem fanka slowa "kulhydraty" :D
ktore swoja droga nie sa wcale takie cool

kriss

Aha no to zrozumialam o co ci chodzi :P :lol:

renia

Cytat: kriss w 2009-01-20, 18:18:35
Nie wiem czy mogę ssać tabletki na bol gardla? strasznie mnie boli przy przełykaniu :(
Jak boli, to ssać

kriss

wszystko co by sie nie kupiło do ssania jest słodkie :lol:
dobrze ze choc ta flegamina nie zawiera zadnych dodatkow :)

Krystyna*Opty*

Cytat: admin w 2009-01-20, 17:37:05
jakis wegiel

Chyba powinieneś napisać: ...z węgla jest koks"  ;)

P.S.
Węgle - to potoczny/umowny skrót od węglowodanów (taki się przyjął w dyskusjach internautów)
A węgiel - to węgiel . Ale Adampio tych określeń nie odróżnia.

Jeśli już używa taki skrót, to powinien napisać:
"Pamietaj o bialku, musisz miec wiecej najbardziej wartosciowego bialka ( jak jestes chora ) i do tego węgle, ktore sa b.wazne."

Czepialska ;)

kriss

No ale 50 g.węgla powinno mi wystarczyć przy anginie?

czy muszę jeszcze więcej?

Krystyna*Opty*

Cytat: kriss w 2009-01-20, 21:01:12
No ale 50 g.węgla powinno mi wystarczyć przy anginie?

czy muszę jeszcze więcej?

Węgla raczej nie jadamy, a węgli 50 g może być OK. ;)

adampio

kriss, przedewszystkim BTW i nie patrz na gramature. Wbij sobie jedna zasade: BTW 1:3,5: 0,5-1,5 w zaleznosci w jakiej fazie diety jestes.

"Mama" czyli Krystyna Opty ma racje, ze powinnas wlasnie jesc wiecej bialka i to najlepszej jakosci, czyli jak mowilem wczesniej, zoltka jajek. Pamietaj jednak, ze im wiecej zjesz bialka tym wiecej bedziesz musiala zjesc weglowodanow (dobrze?) aby zachowac proporcje optymalne. Pamietajac jednoczesnie o dobrym tluszczu: slonina, maslo.

Zoltka z maslem albo slonina czy smalcem, choc osobiscie polecam slonine, sa lekarstwem- dlatego jedz.

kriss

Dziś na sniadanie znowu zjadlam 5 zółtek na słonince +5 dkg.chlebka wg Ćwierciakiewicaowej. :P
musze powiedzieć ze odkąd Łykam enzymy trawienne ,to lepiej akceptuję słoninę.więcej powiem,ze mi sie nie odbija :D
Natomiast martwi mnie to zaflegmienie :(
Od rana spływa mi okropnie z zatok a na dodatek zalewa oskrzela.
Jednym słowem dusze sie.
Dzis w wieczor mąż mi postawi banki. Może cos pomogą. 8)

kriss

Na obiad zjadlam ;
frytki z jednego kartofa,skrzydełko z kurczaka smażone i ogórek kisz bez skórki. tłuszczyk na koniec wypilam z talerza :P PYCHA

kriss

Cytat: kriss w 2009-01-21, 14:31:13
Na obiad zjadlam ;
frytki z jednego kartofa,skrzydełko z kurczaka smażone i ogórek kisz bez skórki. tłuszczyk na koniec wypilam z talerza :P PYCHA
aha, a na kolacje zjem rosoł z kurczaka z lanymi 2 zółtkami :D
Troche gotowanych jarzyn na uzupełnienie wegli. :lol:

kriss

wczoraj mialam stawiane banki.
Dziś jest ze mną jeszcze gorzej.
Jestem okropnie zaflegmiona, nie wiem co mam począć? :(
Probuje dodzwonic sie do lekarki ale narazie nie odbiera ,bede probować aż do skutku..
Chyba sie wykoncze,nie umie oddychac,flegamina w tabletkach nic mi nie uplynnia tej flegmy. :(
Jednym słowem katastrofa! 8)

CzarnaJulka

Na anginę najlepsze są surowe żółtka tarte z odrobiną (1g) cukru. Łagodzą ból; należy je cały czas polizywać, aby gardło było smarowane. Można tez żółtko zaciągnąć gorącą smietanką-wtedy bez cukru- i też "zlizywać' po odrobinie, ale cały czas.

kriss

Tak tylko przy takim zaflegmieniu ,produkty mleczne odpadaja ,cukier tez .
Ale moge surowe żóltka poprostu łyknąć w calosći,  mysłe ze to też jest dobry sposob :lol: