Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

"O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.

Zaczęty przez toan, 2009-02-03, 13:34:23

Poprzedni wątek - Następny wątek

Radzio

Cytat: Henryk w 2013-03-03, 07:53:30
Bardzo ładnie,Reniu.Przepis dostałem od mojego rzeźnika,który robi słoninę pieczoną.Muszę go sobie dokładnie przypomnieć i napisać najpierw na brudno.Stary przepis naszych babć i dziadków.

Ukłony panie Henryku! :D

Proszę się z tym przypominaniem zbytnio nie spieszyć. W męskich rękach przepis działa jak "ta lala", a potem to już nic nie wiadomo. ;) :)

Henryk

Witam,najlepsza jest rzeczywiście słonina pieczona w piecu konwekcyjno-parowym,to taki piec w którym przygotowują np.prosiaka na jakąś tam uroczystość.Taki piec na wyposażeniu ma prawie każda średnia i większa masarnia i można taką słoninę zamówić.Temperatura topnienia słoniny zaczyna się już w 75 stopniach celsjusza,dlatego temp.ustawia się na 72 stopnie,ale nie o tej słoninie miałem napisać.Można wykonać podobną słoninę domowym sposobem.Kupuje się grubą słoninę,kroi w odpowiednie kawałki takie aby się nam później zmieściły w naczyniu kamiennym.Słoninę nacieramy rozdrobnionym czosnkiem,a później nacieramy i posypujemy solą kamienną(można ją dostać w sklepach z przyprawami).
Następnie układamy plastry słoniny w naczyniu kamiennym warstwami.Po 3 dniach zamieniamy plastry,te co były do góry przekładamy na dół,a te z dołu na górę.Całość trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu 6-7 dni.Po wyjęciu czyścimy słoninę z resztek soli (nie myjemy) kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do słoików.Gotujemy,tak jak kiedyś nasze babcie
gotowały mięso,oczywiście gotujemy bez wody.Zawsze na zimę było co jeść.


administ

Dziś dbanie o zdrowie nie jest w modzie, dziś chadza się do McD.  8)

renia

Ona zostaje w całości? Nie robi się z niej smalec? Pyszna musi być przesiąknięta solą i czosnkiem...

administ


renia

Zrobię... :P i nie napiszę jak wyszło... :evil: 8)

administ



renia

Chyba zamiast słoniny boczek też mógłby być? :roll:

administ

Ale obowiązkowo z niedogoloną skórą, aby po gardle i przełyku, do samego wpustu miło miziało ...  :D



Radzio

Cytat: Henryk w 2013-03-03, 19:49:26
...Po 3 dniach zamieniamy plastry,te co były do góry przekładamy na dół,a te z dołu na górę...

Dzień dobry panie Henryku! :D
Czy dla zwiększenia efektu młodzież może sobie te plastry- w trakcie przekładania- poobracać? :)

I mimo woli. :D
Sam pan może poczytać, co nasze panie potrafią zrobić i to jeszcze przed rozpoczęciem jakichkolwiek prac przy tworzeniu tak pysznej słoniny- boczek na przykład. ;) :)

administ

Ale jak już boczek, to kwaszonej kapusty koniecznie trzeba!  :wink:
I ziaren kminku, bo dużo ma tego no, karwonu, a karwon to super jest!  :D

renia


administ



administ


renia

Nie było go... :D Byli sami sympatyczni ludzie. :D

Zyon

Work Buy Consume Die