Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Jak Obnizyc Cholesterol.

Zaczęty przez kangur, 2009-02-12, 21:39:25

Poprzedni wątek - Następny wątek

viola44

Jakie tłuszcze posiada masło i śmietana, tzn. chciałabym znać długość łańcucha weglowego .Wyczytałam gdzieś że tłuszcze o krótkich łańcuchach niekoniecznie muszą omijać wątrobę. Jak to jest, kto mi wyjaśni? admin Ty na pewno wiesz.

admin

U Szczygła w "Podstawy fizjologii żywienia" i w "Biochemii": Harpera, Stryera i Davidsona jest ta problematyka dość dokładnie opisana.
W "Zarys fizjologii zwierząt" - Z. Ewy jest krótko, przystępnie i gatunkowo podany skład mleka. Na tej podstawie (tabel) można sobie wyliczyć zawartość GSO oraz vit., makro i mikroelementów śmietanki i masła dowolnego ssaka.
Krótkołańcuchowe nie wymagają karnityny oraz są wyjściówką do elongacji - co chroni przed podwyższeniem LDL szczególnie u trawożernych w określonych warunkach.

lekarka

Widziałam osobę z HDL 70, LDL 50, Trig 60, bez nadwagi  i... zaleciłam jej ...  śmietanę na śniadanie .... Ma 42 lata i TOTALNE problemy ze zrozumieniem. Po śmietanie jej się poprawi.
Nie czyta nas. Może psychiatrzy wypowiedzieli by się jak jest ze "stanem głowy" w takich stężeniach LDL...
Przyznam, że tak niskiego LDL u 42-letniej osoby nie widziałam jak dotąd.

Hana

Cytat: lekarka w 2009-04-30, 17:40:56
Widziałam osobę z HDL 70, LDL 50, Trig 60, bez nadwagi  i... zaleciłam jej ...  śmietanę na śniadanie .... Ma 42 lata i TOTALNE problemy ze zrozumieniem. Po śmietanie jej się poprawi.
Nie czyta nas. Może psychiatrzy wypowiedzieli by się jak jest ze "stanem głowy" w takich stężeniach LDL...

Czy mamy odpowiedz na pytanie w temacie?, jezeli tak - to dalej obnizajmy cholesterol, a zrozumienia nawet pozno nie bedzie !

adampio

Cytat: lekarka w 2009-04-30, 17:40:56

Mam nadzieje, ze wyjatek nie potwierdza reguly.

Gavroche

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1038/oby.2011.298/abstract;jsessionid=0435D243D551E18A9E258734E5D8CBF2.f01t02
Spadek poziomu glutationu powodował chudnięcie na diecie wysokokalorycznej oraz zwiększał wrażliwość insulinową? :shock:
Zwiększyła się dwukrotnie aktywność białek rozprzęgających UCP2 co zwiększyło termogenezę i wydatek energii...
Ale jaja!

Zyon

Glutation w ogole jest ciekawy, podobno jego stezenie w komorkach nowotworowych jest niemal dwukrotnie wieksze, niz w normalnych. Pisze o tym James Balch w "Superoksydantach"
Tez mam jakbys chcial :D
Work Buy Consume Die

administ

Cytat: Gavroche w 2014-10-06, 18:25:19
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1038/oby.2011.298/abstract;jsessionid=0435D243D551E18A9E258734E5D8CBF2.f01t02
Spadek poziomu glutationu powodował chudnięcie na diecie wysokokalorycznej oraz zwiększał wrażliwość insulinową? :shock:
Zwiększyła się dwukrotnie aktywność białek rozprzęgających UCP2 co zwiększyło termogenezę i wydatek energii...
Ale jaja!

A jakie tam jaja?  :roll:
Wszystko zgodnie z fizjologią, tylko jak się nie zna podręczników, to i się "odkrywa" takie rzeczy...  :lol:

Gavroche

Cytat: Zyon w 2014-10-06, 18:37:48
Glutation w ogole jest ciekawy, podobno jego stezenie w komorkach nowotworowych jest niemal dwukrotnie wieksze, niz w normalnych. Pisze o tym James Balch w "Superoksydantach"
Tez mam jakbys chcial :D
Gdy ufoludek obserwuje pożar w centrum Gdyni ze swojej wygodnej orbity, to może odnieść wrażenie, że za pożar odpowiadają wozy strażackie :lol:
Badania zrobić to nie problem, ale poprawne wnioski wyciągnąć, to cho, cho...
U dzieci walczących z przewlekłymi w tym okresie glutami, poziom żelaza jest niski, to zostało kiedyś zinterpretowane, jako jego niedobór, a więc konieczność suplementacji.
A żelazo się po prostu "chowa", żeby drobnoustroje nie miały do niego dostępu, to samo z gorączką czy innymi zabobonami :wink:

Gavroche

Cytat: admin w 2014-10-06, 18:52:15
Ale jaja!

A jakie tam jaja?  :roll:
Wszystko zgodnie z fizjologią, tylko jak się nie zna podręczników, to i się "odkrywa" takie rzeczy...  :lol:
Ale przecież o wysoki glutation trza dbać, nie? :roll:

administ

Poziom glutationu jest uzależniony od poziomu wolnych rodników wprost proporcjonalnie, czyli im mniej glutationu tym lepiej.  8)

administ

Uściślam na wszelki wypadek: im mniej wolnych rodników powstaje tym mniej glutationu powstaje do ich wychwytywania, tym mniejsze prawdopodobieństwo nowotworzenia wolnorodnikowego.
Są też inne białka ochronne, głównie w mitochondriach na pierwszej linii wychwytywania wolnych rodników.  8)

MariuszM

Ale jaja!
Czyli to reactive oxygen species (ROS) z utleniania WKT nie jest takie szkodliwe....? Wolne rodniki are Ok? :) kurka wodna :D

MariuszM

zaznaczam,ze nie znam angielskiego :)
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0005272810007401

Zyon

bATKO Moska sKOlOWacieC mozna  :shock: a gdzie w tym upchnac ten szpinak z oliwa zeby bylo are OK?  :shock: :shock: :lol:
Work Buy Consume Die

Radzio

Cytat: MariuszM w 2014-10-06, 19:42:30
zaznaczam,ze nie znam angielskiego :)
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0005272810007401

Wobec tego nie zrzynasz od tuczarni.

Zyon

Wczoraj widizalem jakas reklame, alarmujaca, ze "ponad 16,5 miliona polakow CIERPI na podwyzszony poziuom cholesterolu" i w zwiazku z tym jakis heliktopter lecial i firma objasniala, ze na szczescie sa oni z jakims preparatem i juz go wioza  :lol:
Polowa Polski cierpi  :shock: :shock: :lol:
Work Buy Consume Die

RafałS

Tylu polaków do oblatania... Prawie jak Św. Mikołaj.  :wink:

renia

Cytat: Zyon w 2014-10-16, 08:52:54
Wczoraj widizalem jakas reklame, alarmujaca, ze "ponad 16,5 miliona polakow CIERPI na podwyzszony poziuom cholesterolu" i w zwiazku z tym jakis heliktopter lecial i firma objasniala, ze na szczescie sa oni z jakims preparatem i juz go wioza  :lol:
Polowa Polski cierpi  :shock: :shock: :lol:

Ale jest dla Polski nadzieja... :D Ktoś się o nas troszczy i leci do nas... :shock: :D 8)

administ

Jak podniosą normę do prawidłowej, czyli około 350mg%, to szesnaście milionów "cudownie" ozdrowieje natychmiast i to bez żadnych preparatów.  8)