Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

Jak Obnizyc Cholesterol.

Zaczęty przez kangur, 2009-02-12, 21:39:25

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Cytat: admin w 2023-01-24, 09:26:05
Problem w tym, że trójglicerydy (co za przedpotopowa nazwa! Teraz to są triglicerole, ewentualnie jeszcze modniej - triacyloglicerole) na diecie wysokowęglowodanowej skaczą "niemiłosiernie" - 8-10* po posiłku. Aż dziw bierze, że jeszcze żaden "cymbał" nie wpadł na pomysł ustalenia IT zamiast IG, ale jeszcze wszystko możliwe...  8)
Teza do udowodnienia: im bardziej produkt węglowodanowy podnosi poposiłkowo poziom triglicerydów we krwi, tym jest lepszy energetycznie (ewentualnie "lepiej tuczy").  :D
No to dowaliłem z rana do pieca - jak to dobrze, że moje teksty niektórzy przyjmują z przymrużeniem oka... ;)
Że tak szybko cukry zamieniają się na tłuszcz?
Czy wątroba je wywala w jakimś celu?
Czy nic nie czaję? :D

admin

Bardzo szybko, wypuszcza frakcję E-100 zwaną VLDL, aby nie mogło dojść do pomyłki które sią endo, a które egzo jelita pakują w E-48 zwaną chylomikronem.. W każdej dobrej biochemii pisze, że "mięśnie w spoczynku pracują na tłuszczu" (w wysiłku też, ale naukowcy "mylą" się, że cukier wchodzi na cykl krebsa jako acetylo-CoA, więc robotę tłuszczu przypisują cukrowi.
VLDL jest rozpakowywany we włiśniczkach tkankowych, zaś jego nadmiar wędruje do adipocytów, aby słoniny przybyło. Chylomikrony zaś rozpakowywane są z tłuszczu wyłącznie we włośniczkach i po rozpakowaniu jako remnant dopiero trafiają do wątroby. Najśmieszniejsze jest to, że piszą o tym nawet w Harperu, a te osły dardanelskie będą "powtarzać" o "nasyconych tłuszczach zwierzęcych" i 5*wio albo śrudziemnomorsko, bo na studiach zakuli, zdali i zapomnieli i tylko recepty potrafią bezmyślnie wypisywać, albo sprawnie rwać zęby ewentualnie przelecieć po pacjencie skalpelem, czy poskładać sprawnie połamanych.  8)

Jarek

Cytat: admin w 2023-01-21, 11:11:21
:shock:
Niemedialny przecież i mówi "tusc" zamiast "tłuszcz"!   :lol: :lol: :lol:
Że te nagrania nie mają bilionowych wyświetleń!  :( ;)
No jak niemedialny jak medialny  :lol:

renia

Ale książki "wciągają", nie nudzą nawet je się piąty raz czyta... :D

admin

https://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/zakazane-po%C5%82%C4%85czenie-gnije-w-jelitach-powoduje-wzd%C4%99cia-i-zaparcia/ar-AA16Gmbi?ocid=msedgntp&cvid=fbf44c13815140a0aa8fe89ced7fb8f2 - no proszę! Nie wiedziałem, że mielony z kartoflami to taka trucizna (na szczęście nie dla wszystkich), a dotego jak zamiast masła doda się "zdrowego" oleju, to już nie będą "puste kalorie" i "dodatkowe kg", bo przecież to prawie po "śródziemnomorsku"...  :lol:
W zasadzie nie powinienem komentować takich idiotyzmów typu "zły cholesterol", ale co mi tam.  8)

renia

Zależy od zjedzonych ilości i dodatków...Tobie nie tłumaczę... :lol: Tylko robię krótkie podsumowanie... 8)

Gavroche

Cytat: admin w 2023-01-24, 12:19:44
Bardzo szybko, wypuszcza frakcję E-100 zwaną VLDL, aby nie mogło dojść do pomyłki które sią endo, a które egzo jelita pakują w E-48 zwaną chylomikronem.. W każdej dobrej biochemii pisze, że "mięśnie w spoczynku pracują na tłuszczu" (w wysiłku też, ale naukowcy "mylą" się, że cukier wchodzi na cykl krebsa jako acetylo-CoA, więc robotę tłuszczu przypisują cukrowi.
VLDL jest rozpakowywany we włiśniczkach tkankowych, zaś jego nadmiar wędruje do adipocytów, aby słoniny przybyło. Chylomikrony zaś rozpakowywane są z tłuszczu wyłącznie we włośniczkach i po rozpakowaniu jako remnant dopiero trafiają do wątroby. Najśmieszniejsze jest to, że piszą o tym nawet w Harperu, a te osły dardanelskie będą "powtarzać" o "nasyconych tłuszczach zwierzęcych" i 5*wio albo śrudziemnomorsko, bo na studiach zakuli, zdali i zapomnieli i tylko recepty potrafią bezmyślnie wypisywać, albo sprawnie rwać zęby ewentualnie przelecieć po pacjencie skalpelem, czy poskładać sprawnie połamanych.  8)
Ponoć najszybciej cukier zamienia się w tłuszcz u kolibra.
Podają jeszcze jako rekordzistkę głodną ryjówkę malutką, która by przeżyć musi jeść skrobię z nasion.

admin

W sumie najprościej jest obniżyć cholesterol jedząc cholesterol, albowiem w "badaniach naukowych", które są ciężkie do znalezienia w necie wykazano, że aktywność HMG-CoA na siateczce endoplazmatycznej wzrasta stukrotnie na diecie nie zawierającej cholesterolu, albowiem beż cholesterolu nie ma życia, a produkcja tego związku idzie w g/D
Jakby co to nawet w "wikipedii" o tym piszą bez podania linku, albowiem to najwyraźniej "tajna widza"!   :lol:
A piszą tam tak:  "Ekspresja genu kodującego ten enzym również może być hamowana przez egzogenny cholesterol oraz glukagon." - trzeba tylko wiedzieć, co to jest ten "egzogenny"!  :lol: :lol: :lol:
Jak widać piszą wprost co obniża "zły cholesterol", który w istocie nie jest zły...  8)
Miałem o tym tu nie pisać, ale skoro przypadkowo trafiłem na ten link - https://pl.wikipedia.org/wiki/Reduktaza_HMG-CoA - to znaczy, że jak się chce to się znajdzie.
Przed nadmiarem "złego" cholesterolu we krwi na diecie bezcholesterolowej chroni zaś krótki okres półtrwania reduktazy hydroksymetyloglutyrylo-CoA wynoszący około 2h, no chyba, że statyny pomogą upośledzić organizm! ;)

admin

A! no jeszcze mój wniosek by się przydał, ale to tak oczywista oczywistość, że: cholesterol egzogenny hamuje produkcję cholesterolu w wątrobie i uwalnianie go do krwi w postaci LDL - czyli tzw. "złego" cholesterolu, że aż wstyd stwierdzać takie "oczywiste oczywistości"...

admin

https://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/zastrzyk-zdrowia-jedz-codziennie-a-obni%C5%BCysz-cholesterol/ar-AA1himIE?ocid=msedgntp&cvid=6fd6343fd5f24511a7470415def59d2c&ei=36 - czyli tak: jogurt zawiera średnio 5mg cholesterolu w 100g, a zawartość cholesterolu w pokarmie zmniejsza aktywność reduktazy HMG-CoA w wątrobie jak również ketoza głodowa i pokarmowa i wysiłek fizyczny, jednakże dieta wysokocholesterolowa nie wpływa na produkcję jelitową i tkankową cholesterolu powstałego z węglowodanów, natomiast znacznie redukuje syntezę cholesterolu w śródbłonku naczyń krwionośnych, która jest główną przyczyną powstawania miażdżycy, co wykazał i opisał Doktor Kwaśniewski w książce "Jak nie chorować?" Niski poziom LDL we krwi zmusza tkanki obwodowe do produkcji cholesterolu na własny użytek, a jego nadmiar w komórkach jest uwalniany w postaci HDL do krwi i wychwytywany przez wątrobę. "Nadmiar" tłuszczowego acetylo-CoA na dietach mieszanych powoduje intensywną produkcję cholesterolu z węglowodanów będącą główną przyczyną powikłań zdrowotnych, albowiem główna zasada dietetyki podana przez Jana Kwaśniewskiego brzmi: "nie mieszać paliw".
Tak to mniej więcej wygląda i mógłbym na ten temat napisać książkę, to nie napiszę i tu też tematu nie rozwinę, bo to co napisałem starczy.
Może tylko dopiszę, że nie ma "złego cholesterolu" tylko są złe poglądy naukowe z wyciągniętych błędnie wniosków z poprawnie przeprowadzonych badań.



admin


renia

Powtórzę: gupie gupki... 8) :lol:

Blackend

Będą szprycować tych biednych ludzi jak cukrzyków do końca życia.

RafałS

Ekspresja genów rozwala genotłuków chorosterowych. 8)

admin

Szczepionka "na covid" co to niby GMO z wyszczepionych nie robiła!  :shock:  :?
Trzeba się teraz dobrze zastanawiać nim jaką się iniekcję przyjmie.  :(
Na worku do kroplówki może pisać "sól fizjologiczna", a gratisowo jaki grafen mogą chlupnąć -"dla dobra pacjenta" naturalnie!

RafałS

Cytat: admin w 2023-11-16, 20:27:24
Szczepionka "na covid" co to niby GMO z wyszczepionych nie robiła!  :shock:  :?
Trzeba się teraz dobrze zastanawiać nim jaką się iniekcję przyjmie.  :(
Na worku do kroplówki może pisać "sól fizjologiczna", a gratisowo jaki grafen mogą chlupnąć -"dla dobra pacjenta" naturalnie!
Ryzyko kontaktów ze współczesną medycyną ($rockefellerską).

Jarek

Cytat: admin w 2023-11-16, 13:05:30
https://wiadomosci.onet.pl/nauka/przelom-w-leczeniu-zlego-cholesterolu-kiedys-beda-to-dostawac-wszyscy/yrwqt4c - a to biznesik się szykuje!  :shock:
Tylko żeby przymusowo nie "szczepili"... ;)
Jakby co, do Łukaszenki nie jest aż tak daleko... :lol: