Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Omlet "Bukiet"

Zaczęty przez adampio, 2009-02-28, 20:31:57

Poprzedni wątek - Następny wątek

adampio

A teraz ten omlet dla naszyszych dziewczyn, superowy i ......optymalny, z "bukietem", bo tak obiecalem....
Zaczynamy:
Skladniki:
50 grsloniny
100 gr zoltka
100 gr miesa ( kazdego miesa, samzonego, gotowanego )
10 gr czosnku
50 gr ziemniaka ( ugotowanego)
30 gr smietany ( najlepiej z krowy Jersey)
bukiet surowek

Robimy?, No tak robimy...

Napatelni o srednicy 24 cm topimy slinine, posypujemu Chili w proszku, dodajemy  czosnek
Natychmiast dodajemy miesko
W miedzyczasie ubijamy zoltka z odrobina wody
W miedzyczasie robimy sos ( 20 gr smietany 38% + 20 gr majonezu + 1+ gr musztardy )
Jak juz slonina,czosnek, ziemniak i mieso sa gotowe to wlewamy mase jajeczna, szybko mieszamy tworzac omleta, przykrywamy na 2-wie min, zdejmujemyz ognia aby tluszcz sie  "wciagnal".

Skladamy omleta na pol, polewamy go suto smietana 38% i serwujemy z "Bukietem" surowek, ktoren lubimy. Moze byc chrzan z buraki i ogorkiem kiszonym na przyklad!!!
Albo tzatziki, albo pomodor z cebulka w smietanie, albo kapusta kiszona na cieplo z marchia i jablkiem albo inny "BUKIET" warzyw.
Ja takiego oleta zjadam z tzatziki.....ale aby zrobic tzatziki trzebe byc kim, no kim ?

_flo


adampio

a jezeli ktos nie jest cay, jak to flo pisze, to mozna zrobic sos pomidorowy w taki sposob:

jedna cebula
2 zabki czosnku
puszka pomidorow
szklanka wywaru optymalnego, rosolu albo po prostu wody

to wszystko miksujemy
przelewamy do garnka, dodajemy oregano, tymianek albo co lubimy i gotujemy na malym ogniu do wygotowania sie polowy zawartosci garnka.

Takim sosem polewamy omleta "Bukiet"