Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

Recepta na pasożyty

Zaczęty przez kristan, 2005-09-07, 14:47:24

Poprzedni wątek - Następny wątek

Dasna

Gavroche

Cytat: Dasna w 2013-07-08, 18:15:25
A co to są rejtany u rekina? :roll:
Inaczej podnawki, kilka rodzajów ryb z przyssawką, które przyczepione do rekinów i niektórych waleni, podróżują z nimi, żywiąc się resztkami posiłków.
Dawniej uważano, że rekiny i walenie nic z tego nie mają, ale te, które już miały swoje podnawki, a zostały ich pozbawione, "tęsknią".
Prawdopodobnie, podnawki reagują na chemię wody, może zapachy czy dźwięki, powiadamiając żywiciela o zmianach specyficznym zachowaniem, które ten nauczył się czytać...
Ma to znaczenie np. podczas godów, a to już nie w kij pierdział :D

Dasna

Podnawki znam. No, tak.  :?

Gavroche

Cytat: Dasna w 2013-07-08, 18:13:46
Możliwe, że tak. Ale co masz na myśli pisząc , ze niewielka ich ilość nie zrobi nic złego. Fuj , to taki soliter to niewielka ilość ale za to ile metrów. A może faktycznie profilaktycznie.
Tak masz rację , że o obrzydliwość chodzi. Ble. A jak coś jest na rzeczy i tak się odrobaczać jak pies ?
A ile Ci zje taki jeden czy dwa?
Toksyn też wydali niewiele.
Niczym to nie grozi dla trzymającego poziom organizmu :lol:
Nawet marny robak wie, że nie kąsa się ręki, która karmi.
Przecież one żyją dzięki nam, w ich interesie leży utrzymywanie żywiciela w dobrej formie...
Jakieś larwy wędrujące, owszem, ale jaki % to ma?
Nasze psy, odkąd przestaliśmy je odrobaczać w ciemno, tylko badać kał(od 6 lat nie było potrzeby odrobaczania)nabrały pięknego połysku i nie czuć im z pyska...
Nie jestem czubkiem, jak Hani i nie twierdzę, że należy się celowo zarażać, bo to zdrowe, ale jak nie szkodzi, po kiego tykać?

Dasna

:roll: :?
No, tak czasami to jednak lepiej żyć w błogiej nieświadomości.  :( Jakoś kiedyś wydaje mi się nie było tematu - korzyści z pasożytów. Świadomość , że jakaś larwa we mnie wędruje nie napawa mnie radością  :? no , ale jak ona dba o moje zdrowie to niech sobie żyje. A fuj. :?

Dasna

W mordę jeża nigdy tak nie myślałam o pasożytach. To ze względu, że jesteś biologiem tak uważasz ? :roll:  Biolodzy tak uważają?  :roll: A tu lekarze ( na Ukrainie jest to bardzo popularne i w Rosji też) w Polsce propagują odrobaczanie jako regularny zabieg. :roll:

W ogóle są różne pożyteczne aczkolwiek obrzydliwie wyglądające stworzenia typu minóg czy śluzice.

Dasna

Kiedyś już pisałam na Forum, że np. taki ohydny minóg to przysmak mojego Taty.  :?

Dasna

Cytat: Gavroche w 2013-07-08, 19:23:54
Cytat: Dasna w 2013-07-08, 18:13:46
Możliwe, że tak. Ale co masz na myśli pisząc , ze niewielka ich ilość nie zrobi nic złego. Fuj , to taki soliter to niewielka ilość ale za to ile metrów. A może faktycznie profilaktycznie.
Tak masz rację , że o obrzydliwość chodzi. Ble. A jak coś jest na rzeczy i tak się odrobaczać jak pies ?
A ile Ci zje taki jeden czy dwa?
Toksyn też wydali niewiele.

Tak, nie no co żyjątku żałować. :? O matko. :(

Gavroche

Cytat: Dasna w 2013-07-08, 20:15:41
W mordę jeża nigdy tak nie myślałam o pasożytach. To ze względu, że jesteś biologiem tak uważasz ? :roll:  Biolodzy tak uważają?  :roll: A tu lekarze ( na Ukrainie jest to bardzo popularne i w Rosji też) w Polsce propagują odrobaczanie jako regularny zabieg. :roll:

W ogóle są różne pożyteczne aczkolwiek obrzydliwie wyglądające stworzenia typu minóg czy śluzice.
Większość ludzi, co mają stykę z biologią, mówi: truć, bić, zabić, nawet jak nic nie ma, profilaktycznie :lol:
Znam dwie poważne, wyjaławiane regularnie z pasożytów, osoby.
Otyłe, postarzałe przedwcześnie, z cukrzycą i nadciśnieniem oraz workami leków i suplementów.
Przecież nauki biologiczne takie postępy uczyniły, nie?
Biedni ci nasi przodkowie byli, bo nawet o pasożytach nie wiedzieli, słodki Jezu, jak oni sobie dawali radę???
My też często tutaj używamy tej figury, "jak oni kiedyś dawali sobie radę", ale tylko wybiórczo, nieprawdaż?

Gavroche

Cytat: Dasna w 2013-07-08, 20:19:30
Kiedyś już pisałam na Forum, że np. taki ohydny minóg to przysmak mojego Taty.  :?
Minogi to chyba bezżuchwowce, a może bezczaszkowce, w każdym razie kręgowce.
Takie prawie ryby :D

Dasna

"Jak oni sobie dawali radę" jest używane wybiórczo i w zależności jaką tezę chcemy potwierdzić albo sobie dawali albo nie dawali.  Ale faktem jest , że dawali sobie radę. Czy w epoce paleolitu tak często przywoływanej czy średniowieczu albo starożytności. Leczyli, robili jakieś operacje, rodzili się tez pewnie były skomplikowane porody, hodowali zwierzęta i....mieli pasożyty. :?

renia

Cytat: Gavroche w 2013-07-08, 20:34:40

Zobaczyłam go w googlach, dla mnie to ohyda... :x

Dasna

Bezżuchwowce podają.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Minog_rzeczny

Dasna

Cytat: renia w 2013-07-08, 20:37:25

Zobaczyłam go w googlach, dla mnie to ohyda... :x
No, to właśnie ten przysmak. Pamiętam jak dziś, jak Tata chyba z pół kilo opędzlował a my z Mamą mało co nie zwymiotowałyśmy. :? :(

Dasna

Cytat: Gavroche w 2013-07-08, 20:30:44

Większość ludzi, co mają stykę z biologią, mówi: truć, bić, zabić, nawet jak nic nie ma, profilaktycznie :lol:
Otyłe, postarzałe przedwcześnie, z cukrzycą i nadciśnieniem oraz workami leków i suplementów.
Czyli kolejna moda albo jak to nazwać? Kolejne rozkręcanie sprzedaży leków. :roll:

Gavroche

Cytat: Dasna w 2013-07-08, 20:44:31
Cytat: Gavroche w 2013-07-08, 20:30:44

Czyli kolejna moda albo jak to nazwać? Kolejne rozkręcanie sprzedaży leków. :roll:
Skoro my się nie odrobaczamy i żyjemy, to jak inaczej?
Lepsze jest wrogiem dobrego, niektórzy sobie nawet cycki obcinają w pogoni za tym superzdrowiem, bo zwykłe im nie wystarcza.
Nie popadajmy też w skrajności, w razie W mamy arsenał skutecznych środków i nie mówię to o Zapperze :lol:
Admin kiedyś powiedział: jak tylko przezroczyste gluty lecą, nie ruszać, samo przejdzie  :lol:

Dasna

Tak. :lol:
A przy tym wszystkim niektóre opracowania podają, ze ważne jest leczenie dietą. Bez pieczywa, bez słodkości, owoców, ryżu. Prawie Kwaśniewski. :lol:
Moja poranna słonina z cebulą a na deser pasztetowa to ani chybi danie anty parazytom. :lol: :lol: