Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

Zakwaszenie, alkalizacja

Zaczęty przez Cabron, 2009-03-19, 17:05:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zyon

Dobrze gada, bo gada faktem a nie paradogmatem :)
Work Buy Consume Die

Radzio

Nie wiem co Kangur gada, ale wiem, że taka jaskółka wiosny nie uczyni, zwłaszcza, że tu jesteśmy ... przed zimą. :lol: :lol: :lol:*

Gavroche

Cytat: Zyon w 2014-12-12, 11:17:33
Dobrze gada, bo gada faktem a nie paradogmatem :)
Skąd wiesz, że faktem? :shock:

Zyon

Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2014-12-12, 11:21:29
A czym w takim razie?  :shock:
Może dla Ciebie to fakt, dla mnie równoważna teoria, nie potrafię tego ocenić.
Samo to, że coś jest inne, mnie nie wystarczy, by być faktem 8)

Maniek

tak sobie czytam o tym modnym zakwaszeniu organizmu, i trafiłem na taką tabelkę:

Pokarmy   pH   Wybrane produkty żywnościowe

zasadowe
10   brokuły, czerwone buraki, szpinak, szczaw, ogórek, kalafior, natka pietruszki, pestki dyni
9   kapusta, sałata, fasola szparagowa, cytryna, wiśnia, czosnek, seler naciowy, winogrona, kiwi, jarmuż, papryka słodka
8   awokado, pomidory, oliwki, banany, arbuzy, papryka czerwona, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, mak

neutralne   
7   woda, mleko wiejskie, masło, jabłka, miód

kwasowe
6   jogurt, jajka, ryba, brązowy ryż, fasola, groch, śliwki, ziemniaki w mundurkach
5   piwo, cukier, biały ryż, ziemniaki z wody, pieczywo razowe
4   czarna kawa, białe pieczywo, makarony, orzechy, wołowina, sos pomidorowy
3   wieprzowina, wino, sery, czekolada, czarna herbata, ocet spirytusowy
2   napoje typu cola

Tak na mój smak, to w pierwszej grupie odkwaszających produktów, nie ma prawie  nic wartego do zjedzenia.  :shock:
Z kolei w produktach zakwaszających jest pełno wartościowego pożywienia.  :shock:

Te odkwaszanie, to już na pierwszy rzut oka śmierdzi lipą :) Chyba faktycznie trza się konkretnie podkwasić wieprzowinką, octem, i colą ;)

administ

A bo to "zakwaszenie" i "detoks" to świadoma robota TWO*, bo masło, śmietanka, sery i wieprzowina muszą być tanie. ;)

*Tajny Współpracownik Optymalnych. :lol:

Gavroche

Blackend

Toż to skarb taki TWO i powinno się go ochraniać dla dobra rzecz... i nie tylko. ;)  :lol:

administ

Wiem, dlatego czasem połechocę takiego koolesia dla przykładu, albo innego "opty"-fanatyka... ;) :lol:

Zyon

Zakwaszenie zdobywa coraz wieksza popularnosc  :lol: W srodku tez mowa o diecie eliminacyjno-rotacyjnej ale nie jest to niestety DDP  :lol:
http://natemat.pl/132845,zakwaszenie-organizmu-kolejny-dietetyczny-trend-czy-coraz-wiekszy-problem-polakow
Work Buy Consume Die

administ

Bardzo dobrze, bardzo dobrze!
Bo "zakwaszające" jedzenie jest wkodowywanie w geny Kowalskyego, że bardzo niezdorowe... :D

Zyon

Ale dziadek kangur psuje te mode zasadowa  :?
Work Buy Consume Die

administ

A kto tam się tym przejmuje? :D
Jak już przestają się bać tego "cholesterolu", to paski do obsikiwania trza im dać... :lol:
Zawsze im po kolorze wyjdzie "zakwaszenie"... 8)
No chyba, że wege są, co chwlić należy.

Maniek

Od jakiegoś miesiąca, próbuję się intensywnie, na siłę zakwasić. Spożywam tylko produkty z wysokich miejsc na liście zakwaszającej, zero odkwaszania. W ramach szeroko pojętych proporcji ŻO. Samopoczucie, jak i witalność REWELACJA.  :D

To chyba miłe złego początki...  :shock:
Napój sodowy w pogotowiu. ;)

Zyon

Jak sprawdzasz czy juz sie zakwasiles, paskami?
Work Buy Consume Die

Maniek

Cytat: Zyon w 2015-02-12, 20:17:54
Jak sprawdzasz czy juz sie zakwasiles, paskami?

Jakimi paskami? Nie mówię o ketonach.

Gavroche

Maniek

Cytat: Gavroche w 2015-02-12, 20:22:28
Lakmusowymi. :D
a no to muszę spróbować. :D

No nic, na wieczór podkwasiłem się winkiem, pod wspaniały salceson bronszwicki z ulubionej małej masarni. Nie jest źle, nie mam ochoty na alkalizujące warzywa. :)

Zyon

No co ty, podobno nawet Slonecki kaze sie odkwaszac, tak peroruje jakis adept na DD  :lol: :lol:
Work Buy Consume Die