Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

dieta optymalna ankieta od studentki Uniwerku Medycznego

Zaczęty przez teosiek, 2009-05-06, 20:33:06

Poprzedni wątek - Następny wątek

teosiek

Witam! Jestem studentka 3 roku Dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi i pisze prace licencjacka pt "Ocena wartości odżywczej diety optymalnej w świetle zasad racjonalnego żywienia".
podstawa do mojej pracy jest ankieta, o ktorej wypelnienie chcialabym panstwa prosic
ankieta jest calkowcie anonimowa a podane w niej informacje posluza jedynie jako podstawa anukowa do pracy licencjackiej.
Z gory dziekuje za poswiecony mi czas.
oto link do ankiety:
http://www.ankietka.pl/ankieta/23938/dieta-optymalna.html
pozdrawiam:) t8

admin

Cytat: teosiek w 2009-05-06, 20:33:06
"Ocena wartości odżywczej diety optymalnej w świetle zasad racjonalnego żywienia".

Proponuję zmienić tytuł licencjatu na np:
"Ocena wartości odżywczej Diety Optymalnej w świetle zmieniających się pogladów naukowych promujących nieracjonalne żywienie".

sylwiazłodzi

Co to są tłuszcze inne?

Inne niż wymienione w innym pytaniu smalec gęsi, smalec itp.

Nie pamiętam ale o oleju słonecznikowym to Jan Kwasniewski chyba wcale nie wspomina bo to już nie jest stosowanie DO.Nie mówiąc już o margarynie.Ble

Chętnie kupię tłusty drób. Adminie gdzie mogę taki kupić i co to jest kaczka, gęś,  tłusta kura- bo takie to chyba tylko ze wsi a nie ze sklepu. Nawet wipeorzowina ze sklepu jest wyprana z tłuszczu i trzeba by kupować to co tłuste czyli słonina, boczek. A ogólnie wieprzowina jak mięso to raczej mało ma tłuszczu.

Ta ankieta jest dla Mnie conajmniej dziwna.
Ja nie mam sposobu przyrządzania potraw najczęstszego: czasami smażę, czasami piekę czasami gotuję. Rozumiem,że w zależności od sposobu przyrządzania potraw tłuszczu też może być więcej lub mniej ale w zależności od chorby i upodobań jeden zacznie smażć więcej a inny jak Ja na początku bardziej piekłam potem smażyłam.

Dobra idę spać, mądrzejszym ode Mnie się nie chce dyskutować. Już dużo było takich dyskusji. A i tak potem ludzie się nie odzywali , nawet jak im odsyłałam ankiety o diecie mojego autystycznego syna bo być może nie pasowałam do badanej próby gdzie większość jadła nadal wysoko węglowodanowo.

Pozdrawiam wszystkich.



_flo

Cytat: sylwiazłodzi w 2009-05-07, 23:44:24
Ta ankieta jest dla Mnie conajmniej dziwna.
Ja nie mam sposobu przyrządzania potraw najczęstszego: czasami smażę, czasami piekę czasami gotuję. Rozumiem,że w zależności od sposobu przyrządzania potraw tłuszczu...

mysle, ze to jest potencjalnie bardzo ciekawy temat, o sporych implikacjach zdrowotnych...

kangur

Szanowna Pani Teosiek.
Czy łój nie jest uwazany jako tluszcz?

admin

Cytat: teosiek w 2009-05-06, 20:33:06
"...w świetle zasad racjonalnego żywienia".

"teosiek"
czy możesz sprecyzować jakie to są teraz poglądy naukowe na "zasady racjonalnego żywienia"?
Ja znam np: "zasady racjonalnego żywienia" IŻiŻ z 1975 w których zalecano mężczyźnie 70kg od 45- do 100g/D białka, od 350 do 745 g/D węglowodanów i tłuszczu od 75 do 165g/D.
A dziś jak tam zalecają?

PS
A lek. med. Jan Kwaśniewski zaproponował już w 1968r. zasady i proporcję BTW racjonalnego żywienia wyrażoną w gramach: 1:2,5-3,5:0,5 i one się nie zmieniają.
Mało tego prof. dr hab. med. Wolfgang Lutz (Kandydat do Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny w 2009r.) pisze o Diecie Optymalnej i jej autorze tak: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=802

To może jednak wskazana jest zmiana tytułu licencjatu?