Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Pomocy

Zaczęty przez stasb, 2009-05-17, 11:30:57

Poprzedni wątek - Następny wątek

stasb

Witam
Jestem nowym forumowiczem, także nowym "optymalnym". W cudzysłowie ponieważ co prawda jem potrawy optymalne to pewnie w nieodpowiednich proporcjach, no i nie zrezygnowałem całkowicie z cukru choć zamiast 2 łyżeczek kawę słodzę pół łyżeczki a herbatę wcale.
Efekt po 3 tygodniach przytyłem 2 kilogramy, a to ich nadmiar jest główną przyczyną mojej DO.
Mam 40 lat 190 cm wzrostu i 115kg wagi.
Pomóżcie jak ustalać współczynnik BTW, a może ktoś pomógłby mi  ustalić moją indywidualną dietę ??
Byłbym baaardzo wdzięczny. mój adres mailowy  stasb@vp.pl

kangur

Cytat: admin w 2009-05-10, 08:55:16
Olej kokosowy jest doskonały do elongacji (obniża poziom LDL surowiczego) ponieważ KKT (krótkołancuchowe kwasy tłuszczowe - do C14) stanowią, aż 65%. A więc na dietach mieszanych jego stosowny dodatek chroni przed tyciem (w tym tyciem alkoholowym) i paroma jeszcze przypadłościami.
Na Diecie Optymalnej - niejadalny - jak każdy olej!

Drogi Adminie.
Moglbys wymienic te inne przypadlosci? To sie moze przydac na dietach mieszanych.

adampio

Cytat: stasb w 2009-05-17, 11:30:57
Witam
Jestem nowym forumowiczem, także nowym "optymalnym". W cudzysłowie ponieważ co prawda jem potrawy optymalne to pewnie w nieodpowiednich proporcjach, no i nie zrezygnowałem całkowicie z cukru choć zamiast 2 łyżeczek kawę słodzę pół łyżeczki a herbatę wcale.
Efekt po 3 tygodniach przytyłem 2 kilogramy, a to ich nadmiar jest główną przyczyną mojej DO.
Pomóżcie jak ustalać współczynnik BTW, a może ktoś pomógłby mi  ustalić moją indywidualną dietę ??

stasb, Ty prawie optymalny forumowiczu  :lol:, nikt za Ciebie roboty nie zrobi. Siadaj do komputerka i czytaj, czytaj i czytaj. Zapoznaj sie z podstawami diety tu: http://www.dr-kwasniewski.pl/.

Kup ksiazke " Zywieniw Optymalne", "Ksiazka Kucharska", "Tluste Zycie", "Jak Nie Chorowac" i voila juz wiesz o co chodz, co mozesz a czego nie mozesz jesc i ile mozesz a ile nie powinienes jesc.

A na poczatek zejdz z B do 70 gr T do 150 a W: do 50
zjadaj duzo zoltek
i min 2 godz motionu 3 razy w tygodniu

a efekt murowany :shock:

renia

"adampio", a nie łatwiej na początku jeść gotowe zestawy, podane w książkach J.Kwaśniewskiego? Są zbilansowane, wystarczy jeść do syta, a stopniowo nauczyć się, jak obliczyć swoję zapotrzebowanie na BTW.

adampio

Cytat: renia w 2009-05-17, 13:36:38
"adampio", a nie łatwiej na początku jeść gotowe zestawy, podane w książkach J.Kwaśniewskiego? Są zbilansowane, wystarczy jeść do syta, a stopniowo nauczyć się, jak obliczyć swoję zapotrzebowanie na BTW.

Pewnie latwiej i lepiej, ale nia ja sie ma 30 kg nadwage.

Ja przy takiej nadwadze jadby tak:

sniadanie: omlet albo co kto lubi na minimum 6 zoltkach, jednym jajku i 50 gr masla

jak glod by mnie dopadl w ciagu dnia to jadlbym podroby z tluszczem

a na kolacje same weglowodany w postaci warzyw typu ziemniaki, fasolka, groszek,  bez bialka i tluszczu

.............i patrzyl na wage, ktora powinna bardzo szybko spadac.

B 70 gr
T 150 gr
W 30-50 gr

Tak bym jadl i sluchal  obserwowal  :D

renia

Cytat: adampio w 2009-05-17, 15:36:04
Cytat: renia w 2009-05-17, 13:36:38
"adampio", a nie łatwiej na pocz±tku je¶ć gotowe zestawy, podane w ksi±żkach J.Kwa¶niewskiego? S± zbilansowane, wystarczy je¶ć do syta, a stopniowo nauczyć się, jak obliczyć swoję zapotrzebowanie na BTW.

Pewnie latwiej i lepiej, ale nia ja sie ma 30 kg nadwage.

Przykro mi bardzo :(, ale masz rację  :wink: .

adampio

Reniu, przygladam sie Twojemu awatarowi i zastanawiam sie, czy to jest truskaweczka?

adampio

Cytat: stasb w 2009-05-17, 11:30:57
Witam

Podobny problem masz ru od poczatku:

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=1452.300

renia

Cytat: adampio w 2009-05-17, 15:53:49
Reniu, przygladam sie Twojemu awatarowi i zastanawiam sie, czy to jest truskaweczka?
Na truskawki przyjdzie sezon  :wink: (chociaż już sprzedajemy polskie z południa), to są poziomki. Nie przepadam za owocami, ale takie poziomki, zrywane prosto z krzaczka, są rozkoszą w ustach.

adampio

Cytat: renia w 2009-05-17, 15:58:15
Cytat: adampio w 2009-05-17, 15:53:49
Na truskawki przyjdzie sezon  :wink: (chociaż już sprzedajemy polskie z południa), to są poziomki. Nie przepadam za owocami, ale takie poziomki, zrywane prosto z krzaczka, są rozkoszą w ustach.

Ja owocow tez nie za bardzo, choc truskawki kocham, i kilka zjem.
Jagodowe owoce nie maja w sobie duzo cukru. Takie truskawki, jagody, poziomki, jerzyny maja okolo 10 gr weglowodanow w 100 gr a jagody maja duzo luteiny, ktora poprawia mi ostrosc wzroku, ktora sie "tepi" po calodzienny siedzeniu w przacy przed komputerem.

renia

Ja też najbardziej lubię owoce jagodowe. Za truskawkami nie przepadam, lubię poziomki, maliny, jagody (najbardziej te amerykańskie, czy jak niektórzy mówią "borówki kanadyjskie", mamy je nawet w ogródku). :)

adampio

Cytat: renia w 2009-05-17, 16:25:21
Ja też najbardziej lubię owoce jagodowe. Za truskawkami nie przepadam, lubię poziomki, maliny, jagody (najbardziej te amerykańskie, czy jak niektórzy mówią "borówki kanadyjskie", mamy je nawet w ogródku). :)

smieszna nazwa: jagody amerykanskie zwane borowka kanadyjska jako jedyna jagoda dostepna na rynku dunskim :D

to prawda, ze innej jagody tu sie nie kupi. Dlaczego? Pewnie jeden z importerow zna ministra handlu, ktory jest importerowi jago winien jakas przysluge itd itp. Zupelnie tak jak w filmie " Kariera Nikosia Dyzmy", nota bene wg mnie najlepsza Polska komedia nowych czasow.

renia

Cytat: adampio w 2009-05-17, 16:50:28
Cytat: renia w 2009-05-17, 16:25:21
Ja też najbardziej lubię owoce jagodowe. Za truskawkami nie przepadam, lubię poziomki, maliny, jagody (najbardziej te amerykańskie, czy jak niektórzy mówi± "borówki kanadyjskie", mamy je nawet w ogródku). :)

smieszna nazwa: jagody amerykanskie zwane borowka kanadyjska jako jedyna jagoda dostepna na rynku dunskim :D

to prawda, ze innej jagody tu sie nie kupi. Dlaczego? Pewnie jeden z importerow zna ministra handlu, ktory jest importerowi jago winien jakas przysluge itd itp. Zupelnie tak jak w filmie " Kariera Nikosia Dyzmy", nota bene wg mnie najlepsza Polska komedia nowych czasow.
A znasz to:
synek mówi do taty:
-co to jest?
-to są czarne jagody (odpowiada tata)
-a czemu one są czerwone?(synek)
-bo są jeszcze zielone :D

adampio

adampio

Cytat: renia w 2009-05-17, 17:25:37
Cytat: adampio w 2009-05-17, 17:21:54
Dobre :D
Ale dojrzałe smaczniejsze. :wink:

Reniu, wszystko co dojrzale jest smaczniejsze, to dlaczego nie owoce :wink:

Np. wino :lol:

Opal

To pewnie jakaś nowość na naszym rynku, bo chyba się nie przejęzyczyłeś :lol:  Na naszych krzewach uprawiamy borówkę amerykańską lub jagodę kamczacką. Obie lubią kwaśne podłoże. Borówka amerykańska ma okrągłe, czasami wielkości złotówki owoce. Jagoda kamczacka ma podłużne owoce, jest mniej wymagająca i owoce można zbierać w dłuższym okresie. U jednych i drugich jagodowych ważna jest duża podaż wody. Pełno mam tego u siebie na działce i pełno z tym "zachodu". :lol:

adampio

Cytat: Opal w 2009-05-17, 17:48:31

To pewnie jakaś nowość na naszym rynku, bo chyba się nie przejęzyczyłeś :lol:  Na naszych krzewach uprawiamy borówkę amerykańską lub jagodę kamczacką. Obie lubią kwaśne podłoże. Borówka amerykańska ma okrągłe, czasami wielkości złotówki owoce. Jagoda kamczacka ma podłużne owoce, jest mniej wymagająca i owoce można zbierać w dłuższym okresie. U jednych i drugich jagodowych ważna jest duża podaż wody. Pełno mam tego u siebie na działce i pełno z tym "zachodu". :lol:

Szkoda, ze jestes tak daleko, bo normalnie bylbym u Ciebie za godzine.......brak mi luteiny i nie tylko mnie.....zona tez okularnica a 120 gr kosztuje na polskie zlote 12.

Opal

Cytat: adampio w 2009-05-17, 18:03:49
Szkoda, ze jestes tak daleko, bo normalnie bylbym u Ciebie za godzine.......brak mi luteiny i nie tylko mnie.....zona tez okularnica a 120 gr kosztuje na polskie zlote 12.

Zapraszam serdecznie. Ja z mężem możemy bez okularów nawlec najmniejszą igłę :) Jedyne okulary jakie potrzebujemy, to polimery chroniące przed słońcem :)

adampio

Cytat: Opal w 2009-05-17, 18:22:31
Cytat: adampio w 2009-05-17, 18:03:49

Zapraszam serdecznie. Ja z mężem możemy bez okularów nawlec najmniejszą igłę :) Jedyne okulary jakie potrzebujemy, to polimery chroniące przed słońcem :)

No to nie dziwi, majac tyle luteiny "pod oknem". Zazdroszcze.