Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

CHOLESTEROL

Zaczęty przez piotrek71, 2009-05-23, 11:45:55

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Co "tłuszcze trans"? :roll:

renia

Są szkodliwe czy nie? 8)

renia

"O tłuszczach trans nie można powiedzieć nic dobrego. Przyczyniają się one m.in. do powstawania w organizmie człowieka stanu zapalnego, który sprzyja rozwojowi wielu groźnych chorób, w tym m.in. chorób sercowo-naczyniowych (zawały, udary), nowotworów, cukrzycy czy zaburzeń płodności. W związku z negatywnym wpływem tłuszczów trans na zdrowie zaleca się, aby ich spożycie było tak niskie jak to tylko możliwe. Maksymalna zawartość tłuszczów trans w dziennej racji pokarmowej powinna ograniczać się do 1 proc. dostarczanej z pożywieniem energii - mówi prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia."

http://dobretluszcze.pl/tluszcze-trans-w-produktach-tluszczowych/?gclid=EAIaIQobChMI4evOs_jO3QIVj9iyCh0GYw1oEAAYASAAEgIxFfD_BwE

IŻiŻ już ich nie poleca, a margarynka była "zdrowa"...  :roll: 8)

administ

A co na to "hamerykańscy naukowcy", bo to podstawa "wiedzy" jest, a nie jakieś jarosze... ;) :lol: :lol: :lol:

renia

Ponoć w USA już produkcja margaryny jest zabroniona... :roll:


administ

Dość tego poziomu dyskusji na poziome polskich "naukowców", których jedynym argumentem w dyskusji z Doktorem było: "a hamerykańscy naukowcy uważają, że Doktor się myli, bo miliardy badań naukowych udowodniły..."  :lol:
Kwasy tłuszczowe typu trans są dokładnie tak samo metabolizowane jak naturalne, nasycone kwasy tłuszczowe i tyle.  :D
Niezależnie co i jak od rzeczy pieprzą całe stada "naukowców", a za nimi inni "eksperci" dietetyczni.
I każdy sobie to może sprawdzić w Harperze wyd. III s. 278 - pisze jak wół - tylko kto czyta Harpera? :roll: ;)  :lol:
W Davidsonie to samo, piszą, ale nie mam pod ręką więc nie mogę podać strony i wydania, bo aż tak "na pamięć" nie znam tego podręcznika. ;)  8)

administ

I dla jasności napiszę jeszcze tak: wyniki badań naukowych (jeśli nie są sfałszowane świadomie lub przez przypadek np.: zawartość żelaza w szpinaku) są poprawne, błędna jest zaś z reguły ich interpretacja i wyciągnięte wnioski.
A także: biochemicznie nie ma żadnej różnicy między cholesterolem zawartym w LDL i w HDL, więc nazywanie tego samego w jednym przypadku "złym", a w drugim "dobrym", tylko dlatego, że "zły" cholesterol jest transportowany przez  ApoB, a "dobry" przez ApoA też jest błędem, bo to obojętne, czy tych samych "pasażerów" transportuje się ciężarówką w jedną stronę, a autobusem w przeciwną, bo inaczej się nie da. 8) A sedno problemu leży gdzie indziej i Doktor to opisał - wystarczy poszukać, przeczytać, jeśli kogo to interesuje.

vvv

Cytat: renia w 2018-09-22, 17:49:48
-w-usa-wladze-zakazuja-stosowania-utwardzonych-olejow-roslinnych

Czyżby utwardzanie niwelowało ran dupację, to faktycznie nie fart.

:mrgreen: :shock:

vvv

Cytat: admin w 2018-09-22, 19:41:24
wystarczy poszukać, przeczytać

W dobie reklam, szukanie przeraża stratą czasu.
W dobie telewizji czytanie męczy "wzrok"/
Czarno to widzę.
:shock: :? :wink:

administ

"Utwardzone" - czyli faktycznie - nasycone tłuszcze roślinne - coś co tyle lat "naukowcom" nie przeszkadzało, bo walczyli z "nasyconymi tłuszczami zwierzęcymi" - czyli z czymś czego nie ma!  :lol: :lol: :lol:

vvv

Cytat: admin w 2018-09-22, 21:48:53
"nasyconymi tłuszczami zwierzęcymi" - czyli z czymś czego nie ma!  :lol: :lol: :lol:

inspiróżezująco ...

https://slideplayer.com/slide/11842141/66/images/8/ANIMAL+FATS.jpg
(https://slideplayer.com/slide/11842141/66/images/8/ANIMAL+FATS.jpg)

:mrgreen: :wink:

vvv

Cytat: vvv w 2018-09-22, 21:45:10
Cytat: renia w 2018-09-22, 17:49:48
-w-usa-wladze-zakazuja-stosowania-utwardzonych-olejow-roslinnych

Czyżby utwardzanie niwelowało ran dupację, to faktycznie nie fart.

:mrgreen: :shock:

"Poprawniej" jest nawet "śmieszniej"

Czyżby utwardzanie niwelowało Roun'd'up'ację, to faktycznie nie fart.

:shock:

administ

I jeszcze to debilstwo z wmawianiem, że 3 lepsze od 6 omega i jeszcze musi być w odpowiednim stosunku, aby nie użyć słowa "proporcja",  bo ze wszystkich chcieli zrobić Eskimosów najlepiej kapsułkowych...  :lol:
Po maśle widać ile i jakich kwasów tłuszczowych potrzebuje człowiek. NNKT zaś stają się takimi wyłącznie na diecie ubogotłuszczowej, ale to osobny temat.  8)
W każdym razie z wyjątkiem tuku masło jest najsposobniejszym biochemicznie tłuszczem w żywieniu człowieka.

I żeby było jasne, jeśli jaki utytułowany "specjalista" wyjeżdża z "trans", czy 3-6 omega - to znaczy, że choć jest powszechnie uznanym "ekspertem", to nie ma podręcznikowej wiedzy temat biochemii tłuszczu i szkoda czasu na dyskusję z takim fachowcem, albowiem potrafi tylko recytować "hamerykańskich" naukowców.  8)

Gavroche

Takie Forum to się czyta z przyjemnością. 8)

Zofia

Cytat: admin w 2018-09-23, 08:10:32
I jeszcze to debilstwo z wmawianiem, że 3 lepsze od 6 omega i jeszcze musi być w odpowiednim stosunku, aby nie użyć słowa "proporcja",  bo ze wszystkich chcieli zrobić Eskimosów najlepiej kapsułkowych...  :lol:
Po maśle widać ile i jakich kwasów tłuszczowych potrzebuje człowiek. NNKT zaś stają się takimi wyłącznie na diecie ubogotłuszczowej, ale to osobny temat.  8)
W każdym razie z wyjątkiem tuku masło jest najsposobniejszym biochemicznie tłuszczem w żywieniu człowieka.

I żeby było jasne, jeśli jaki utytułowany "specjalista" wyjeżdża z "trans", czy 3-6 omega - to znaczy, że choć jest powszechnie uznanym "ekspertem", to nie ma podręcznikowej wiedzy temat biochemii tłuszczu i szkoda czasu na dyskusję z takim fachowcem, albowiem potrafi tylko recytować "hamerykańskich" naukowców.  8)
Dzięki  :lol:

administ

Spoko, już mi przeszło... ;)

Zofia

Cytat: admin w 2018-09-23, 10:14:32
Spoko, już mi przeszło... ;)
Wielka szkoda.. :?

vvv

Cytat: admin w 2018-09-23, 08:10:32
(...) Po maśle widać ile i jakich kwasów tłuszczowych potrzebuje człowiek. (...)

... albo inne szybko-dojrzewające ciele ssaka trawożernego.

Oto bliższe przybliżenie ...
https://i.postimg.cc/t7QV99LG/image.png
(https://i.postimg.cc/t7QV99LG/image.png)

Acz znowu, pewne extra w traktowaniu dietetycznym są po to by wyrównać to co się je,
a także to co się już zjadło,
gdzie ciekawym przykładem jest extra jod inicjujący wydalanie innych nagromadzonych niepotrzebnie "pierwiastków".

Tak sobie dumam, nie żebym się na tym znał,
czy kład na szali reputację czy inne głupoty.
8)

administ

Proszę mnie nie podpuszczać, ale o mleku świetnie napisane jest w Minakowskim "Biochemia kręgowców" - 1981r. s. 398-403 - krótko, ale same przydatne dane porównawcze ośmiu gatunków hodowlanych w tym człeka z uwzględnieniem wpływu składu paszy na skład mleka.  8) Super - polecam.  :D