Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Nasze pupile.

Zaczęty przez renia, 2009-06-07, 20:22:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Mam 4 małe legwaniki :D
Następne 6 jaj jest ponacinane, ale słabo się wiercą.
Obniżyłem temperaturę.
Cztery maluchy siedzą już w terrarium, na ręcznikach papierowych z chropowatą gałęzią jako grzędą.
Resorbują grzecznie resztki żółtka i ciekawie się rozglądają.

renia

Do kogo są podobne? Do taty czy do mamy? 8) :lol:

Gavroche

Cytat: renia w 2013-09-10, 13:55:01
Do kogo są podobne? Do taty czy do mamy? 8) :lol:
Młode są bardziej do mamy zawsze, dorosły samiec jest prawdziwym smokiem.
Mi osobiście młode legwany zielone przypominają zupełnie inny gatunek, agamę błotną.
Ale czemu, nie wiem :lol:

Blackend

Gratulacje dla rodziców, no i dla położnego przede wszystkim ;)

administ

No wreszcie, ale to jeszcze nawet nie połowa sukcesu!
Położną na 24h...  :wink:  :D
W TVN24 będzie relacja?

Gavroche

Cytat: admin w 2013-09-10, 14:57:24
No wreszcie, ale to jeszcze nawet nie połowa sukcesu!
Położną na 24h...  :wink:  :D
W TVN24 będzie relacja?
Zwierzęta radzą sobie same, zazwyczaj.
Kiedyś było u nas TV4 przy okazji jakiś żółwi, a pracownik raz wrzucił na YT składanie jaj bazyliszka płatkogłowego.
Ja już dawno nawet rumieńców podniecenia nie mam w takich razach, zdjęć nie umiem wrzucić, musiałbym żonę prosić :D
Nie chce mi się już wielu rzeczy...

Blackend

Bo najlepsza jest nuuuda ;)  :D

Gavroche

Cytat: Blackend w 2013-09-10, 15:07:51
Właśnie o tym myślałem :lol:
Zgadzam się, ale książki czytać wolno i na forum siedzieć, bez zmiany nazwy tego stanu?

renia

Nigdy się nie znudzi? :roll:

Gavroche

Cytat: renia w 2013-09-10, 15:13:08

Nigdy się nie znudzi? :roll:
Jakiś taki pejoratywny wydźwięk ma, nie?
Może mądrość natury?
Albo oszczędność energii czy też ograniczanie bodźców z powodów medycznych?

Blackend

O wlaśnie "oszczędność energii" to jest bardzo dobre  :D

RafałS

Stand-by? Zmiennocieplność? Obracanie się w skamielinę?  8)

Gavroche

Cytat: RafałS w 2013-09-10, 17:58:40
Stand-by? Zmiennocieplność? Obracanie się w skamielinę?  8)
Stand-by, power-on, świetne!

Gavroche

Młodziaki dostały pierwszy posiłek dziś rano: mniszek, krwawnik, gwiazdnica, rdest ptasi, koniczyna i chyba komonica, liście winorośli i szczawiu oraz drzew: jabłoń, brzoza, jarzębina i klon.
Wszystko pocięte i wymieszane z odchodami dorosłych legwanów.
Szerokie spektrum roślin nie jest konieczne, wystarczą spokojnie 2-3 gatunki, ale wygodne w hodowli, bo w razie braku któregoś składnika, mamy możliwość utrzymania apetytu u zwierząt.
A czego Jaś się nie nauczy...

Zyon

Kupilem w tamta sobote 4 mieczyki czerwone, 2 brazowe, 2 molinezje i garsc neonkow. Przez caly tydzien po kolei popadaly wszystkie mieczyki i molinezje. Neonki nic.
Nie wiesz co moze byc gavro? Nie pasuja do biotopu czy jak? Temp ok 24-25. Wielki glonojad, 2 duze sumy, 3 kirysy, 2 zalobnice i stado neonkow. Cholera wie co, gupiki to samo, jak tylko przywloke to 2-3 dni i po nich. Brak roslin albo nie takie? Woda?
Work Buy Consume Die

Zyon

Work Buy Consume Die

administ

A karmisz je czasem?  :roll: :wink:

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-09-22, 20:51:08
Kupilem w tamta sobote 4 mieczyki czerwone, 2 brazowe, 2 molinezje i garsc neonkow. Przez caly tydzien po kolei popadaly wszystkie mieczyki i molinezje. Neonki nic.
Nie wiesz co moze byc gavro? Nie pasuja do biotopu czy jak? Temp ok 24-25. Wielki glonojad, 2 duze sumy, 3 kirysy, 2 zalobnice i stado neonkow. Cholera wie co, gupiki to samo, jak tylko przywloke to 2-3 dni i po nich. Brak roslin albo nie takie? Woda?
Problem takiego towarzyskiego akwarium, gdzie siedzą ryby z całego świata, jest tylko taki, że...wiedzą o tym hodowcy komercyjni :lol:
Obecnie są to głównie wielkie farmy w Azji.
Mają piękne, kolorowe, okazałe i tanie ryby, które wymagają warunków...nie do spełnienia.
Na tych farmach pływają w mieszaninie antybiotyków i hormonów, które wkrótce po przywiezieniu do sklepu zaczynają fikać.
Ale, że są tanie, ludzie chętnie je kupują, a właściciele sklepów zbytnio nie płaczą, gdy im 500 sztuk fiknie.
Zwykle objawy są niespecyficzne, antybiotyki nie działają i lepiej takie ryby usuwać, umieszczając w małej ilości wody w zamrażalniku.
To najlepszy sposób na eutanazję w warunkach domowych.
Stawiam, że Tobie się to przytrafiło.
Ja już od roku nie mam ryb z farm i hurtowni, tylko z odłowu lub od "starych" akwarystów-handlarzy.
Ryby mam nienajpiękniejsze, ale zdrowe i żywotne, spektakularne i stosunkowo drogie, więc byle kto nie kupuje(bez urazy).
Najlepiej kupować ryby z pewnego źródła, cokolwiek to znaczy i jak już musisz mieć taką towarzyską zbieraninę, to ogranicz liczbę gatunków na korzyść egzemplarzy danego gatunku.

Zyon

Tylko dziwi mnie, ze neonkow nic nie rusza. No i tego karasia mi szkoda.
Work Buy Consume Die

Zyon

Zrobilem szybki restart. Nie chcialo mi sie czekac 24h, mam nadzieje, ze zaprawieni w bojach przezyja...
Work Buy Consume Die