Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Nasze pupile.

Zaczęty przez renia, 2009-06-07, 20:22:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Blackend

Zyon, szkoda że nie mieszkam bliżej, chetnie bym Ci pomógł, bo ja o akwarystyce mogę godzinami, a z racji mej "lokomocyjnej choroby" jednym piwem bys mnie obskoczył ;)  :lol:

Gavroche

Cytat: Blackend w 2013-10-07, 19:27:04
Zyon, szkoda że nie mieszkam bliżej, chetnie bym Ci pomógł, bo ja o akwarystyce mogę godzinami, a z racji mej "lokomocyjnej choroby" jednym piwem bys mnie obskoczył ;)  :lol:
Ja pamiętam słoje z pluskolcami, larwami ważek, topikiem i moczarką.
Potem odlewane ze szkała pojemniki na akumulatory.
Akwaria ramowe, w końcu klej silikonowy Cenusil.
Pompki tłokowe, żarówki jako oświetlenie i filtry gąbkowe napędzane powietrzem :D
Gupiki, które się mnożyły nawet w wiadrze z pomyjami i pierwsze tarło badisów...
I najlepsza książka o akwarystyce na świecie:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/160687/moje-akwarium

Zyon

Cytat: Blackend w 2013-10-07, 19:27:04
Ano szkoda :D Ja dostalem "prezent" kiedys. Kupic latwo ale prezentodawca zapomnial, ze baniak to najmniejszy wydatek :D No i szkoda mi jakos oddac a z drugiej strony ciezko mi wyrwac czas zeby jeszcze temu sie oddac....
Work Buy Consume Die

Blackend

Cytat: Gavroche w 2013-10-07, 19:37:11
Ja pamiętam...

Właśnie tak!  :D
Pierwsze ramowe, grzałka solna, plankton zbierany pończochą od mamy, kijanki, gupiki, piasek z piaskownicy zebrany pod osłoną nocy, no super  :lol:
A pierwszą książkę jaką miałem to była ta http://www.antykwariat.nepo.pl/ryby-w-akwarium-henryk-jakubowski-jerzy-ring-p-10004.html i zbierałem dwumiesięczniki "Akwarium" mam niektóre do dziś!  :D

Blackend

Cytat: Zyon w 2013-10-07, 19:45:38
Ano szkoda :D Ja dostalem "prezent" kiedys. Kupic latwo ale prezentodawca zapomnial, ze baniak to najmniejszy wydatek :D No i szkoda mi jakos oddac a z drugiej strony ciezko mi wyrwac czas zeby jeszcze temu sie oddac....

Rozumiem, no tak to jest z nietrafionymi prezentami  :?  8)

Gavroche

Cytat: Blackend w 2013-10-07, 19:50:23
Cytat: Gavroche w 2013-10-07, 19:37:11
Ja pamiętam...

Właśnie tak!  :D
Pierwsze ramowe, grzałka solna, plankton zbierany pończochą od mamy, kijanki, gupiki, piasek z piaskownicy zebrany pod osłoną nocy, no super  :lol:
A pierwszą książkę jaką miałem to była ta http://www.antykwariat.nepo.pl/ryby-w-akwarium-henryk-jakubowski-jerzy-ring-p-10004.html i zbierałem dwumiesięczniki "Akwarium" mam niektóre do dziś!  :D
Jak chcesz sobie przypomnieć:
http://akwa-mania.mud.pl
Mają nawet słynne "Akwarjum i terrarjum" :lol:

Blackend

Strona z ramkami, czyli faktycznie staroć ;)

RafałS

A nie prościej glony chodować, skoro same się tak pchają?  :wink:

Gavroche

Cytat: RafałS w 2013-10-07, 20:56:34
A nie prościej glony chodować, skoro same się tak pchają?  :wink:
W niektórych zbiornikach wyglądają naturalnie i są porządanym źródłem pokarmu :D

renia

Cytat: Blackend w 2013-10-07, 19:50:23

Pierwsze ramowe, grzałka solna, plankton zbierany pończochą od mamy...

Pewnie tą pończochę jeszcze po kryjomu zabrałeś... :roll: To ja z siostrą wyciągałam z szafy gumki z majtek  8) i wiązałyśmy je razem i skakałyśmy w gumę... 8) :lol:

renia

Cytat: Zyon w 2013-10-07, 17:04:16
Hej gavro, woda w pare dni zrobila sie zolta i metna i dzisiaj , przylazlem z pracy i padlo mi troche  :( Co sie stalo? Woda byla czysta i nagle taka zolta i metna, zakwasila sie czy co?

Może w nocy pomyliłeś akwarium z toaletą...? 8) :lol:

RafałS

Cytat: Gavroche w 2013-10-07, 21:00:58
W niektórych zbiornikach wyglądają naturalnie i są porządanym źródłem pokarmu :D
Pewno glonojady nawet można trzymać.  :)

Blackend

Tak się karmi małe glonojadki np. "antystrusie" - lampka biurkowa przysunięta do boku akwarium i świecimy na maksa  :D

Blackend

Cytat: renia w 2013-10-07, 21:01:25
Pewnie tą pończochę jeszcze po kryjomu zabrałeś... :roll:

Ale tylko wtedy gdy się po cichu przebierałem ;) a tak to Mama osobiście siatkę wyszywała  :D

Gavroche

Cytat: Blackend w 2013-10-07, 21:13:26
Tak się karmi małe glonojadki np. "antystrusie" - lampka biurkowa przysunięta do boku akwarium i świecimy na maksa  :D
Albo oddzielny zbiornik z "żyzną" wodą i powkladanymi pionowo szybkami.
I na parapet.
A potem zarośniętą szybkę myk do akwarium :D
Większość "glonojadów" je glony tylko za młodu, albo w ogóle.
Ta przyssawka to przystosowanie do życia w bystrych nurtach.
Zresztą nie tylko u sumików pancernych obecna, mają takie np. przylgi chińskie, a to ryby karpiowate.

Zyon

Pany, radzcie co robic. Nowy restart, new order? Czy odlewac po trochu i dolewac czystej?
Work Buy Consume Die

Blackend

A nie masz komu podarować?  8)

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-10-08, 09:46:00
Pany, radzcie co robic. Nowy restart, new order? Czy odlewac po trochu i dolewac czystej?
Codziennie po 1/8 objętości, płukanie wkładu z filtra, preparat z nitrospira i nitrosomonas albo szufla żwiru ze zdrowego akwarium, dorzuć szybkorosnących roślin typu moczarka i nie karm ryb.

Blackend

Zyon a jakie masz podłoże, zwykły żwirek czy jakieś gotowce z nawozem do akwa roślinnego?

Zyon

Jakies kamyki, kiedys kupilem dawno w worku.
Work Buy Consume Die