Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Nasze pupile.

Zaczęty przez renia, 2009-06-07, 20:22:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

...nie taki tylko raki... 8)

Blackend

Bo kura jak to ptaki mają w zwyczaju lubi ziarna, bo taka ich Karma. ;)

renia

A tak na serio to już prawie o tych pestkach (tak ładniej brzmi 8)) zapomniałam...zawsze z internetu się o nich dowiaduję... 8) u mnie to takie słomiane ognie są jak się czegoś naczytam... 8)

renia

Cytat: Blackend w 2014-04-03, 15:38:06
Bo kura jak to ptaki mają w zwyczaju lubi ziarna, bo taka ich Karma. ;)

:idea: :lol:

administ

Cytat: renia w 2014-04-03, 15:39:05
u mnie to takie słomiane ognie są jak się czegoś naczytam... 8)

Ale jak jesteś na formule 4es Ponomarenki&lutz, to do końca życia, a nie jakieś tam słomiane ognie...  8)

renia

Do końca życia to ja tylko mężowi ślubowałam... 8) :lol:

Dasna

Widziałam go. Ale co on tak wyrósł. Problemy z przysadką? :roll: A stawy mu nie lecą?

Dasna

Niestety zdechł przed ósmymi urodzinami. :(

Gavroche

Cytat: Dasna w 2014-04-05, 07:02:50
Widziałam go. Ale co on tak wyrósł. Problemy z przysadką? :roll: A stawy mu nie lecą?
Już chyba nie żyje.
Wszystko leci, te psy rosną ze trzy lata, potem ze dwa są dorosłe i szybka starość...
Pierwsze formy olbrzymich ras, nie tylko psów, to były schorowane, akromegaliczne biedactwa.
Przez selektywną hodowlę trochę im poprawiono komfort życia, ale niewiele.
Najlepszym, najzdrowszym i takim z kościami psem, jest średniej wielkości prymitywny mieszaniec w typie szpica, canaan doga, carolina doga, czy dingo.
http://alldog360.blogspot.com/2011/10/canaan-dog.html
http://www.carolinadogs.com/general.html

Dasna

Mój jest skrzyżowaniem amstaffa z owczarkiem niemieckim. Tez mocny , zdrowy i młodo wygląda. :lol:

Dasna

Natomiast na Ukrainie na podwórku , gdzie mam biuro jest pies p.Ivana. Wabi się Brovko (brew- to po ukraińsku brov). To jest dopiero krzyżówka. Basseta z owczarkiem niemieckim. :shock: I jest mocny, przysadzisty i długi z fantastycznie krzywymi (iksowatymi) przednimi łapami. I też ucieka. 8) :lol:

Gavroche

Cytat: Dasna w 2014-04-05, 07:41:36
Mój jest skrzyżowaniem amstaffa z owczarkiem niemieckim. Tez mocny , zdrowy i młodo wygląda. :lol:
Nieźle.
Widziałem kiedyś psa, który był mieszańcem bullmastifa i czechosłowackiego wilczaka.
Ale gladiator! :D

Dasna

Zdziwiona jestem zdaniem autora w artykule, czy może opinia innych , że owczarkowi niemieckiemu wyszły na dobre modyfikacje. :? Nie podoba mi się ten opadający zad i prawie iksowate tylne łapy. Mam wrażenie czasem , że mu się połamią. :?

Gavroche

Cytat: Dasna w 2014-04-05, 07:56:02
Cytat: Gavroche w 2014-04-05, 07:50:50
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,15155790,_Degeneracja___czy__modyfikacja___Te_fotografie_pokazuja_.html?i=2&v=1&obxx=15155790
:shock: Ale różnice.
Doberman, bernardyn  :shock:
Majstrujemy, majstrujemy i co? Jest gorzej. Psy kanapowe. :?
Widzimisię sędziów i przekonania hodowców 8)
Spieramy się o to z moją panią.
Ona jest zwolennikiem psów rasowych, ja funkcjonalnych.
Mi bardziej pasuje pojęcie rasy sprzed 150 lat, kiedy to o rasie psa nie decydowało urodzenie, a umiejętności i charakter.
Pies, który lubił zaganiać był owczarkiem, stróżować-bandogiem, tropić-legawym lub gończym, a jak nie umiał nic, dostawał kulkę lub był salonowym :D

Gavroche

Cytat: Dasna w 2014-04-05, 08:00:02
Zdziwiona jestem zdaniem autora w artykule, czy może opinia innych , że owczarkowi niemieckiemu wyszły na dobre modyfikacje. :? Nie podoba mi się ten opadający zad i prawie iksowate tylne łapy. Mam wrażenie czasem , że mu się połamią. :?
A biegnący współczesny german shepherd, wygląda jakby mu się sr...ć chciało :D
Wystarczy popatrzeć na linie pracujące owczarków, w policji, wojsku czy innych służbach, to są nadal lekkie psy, o prostym grzbiecie i naturalnym kątowaniu.
Szkolenie takiego psa trwa dwa lata i kosztuje mnóstwo forsy, nie mogą sobie pozwolić na to, by po 6-7 latach pies szedł na emeryturę z chorób i niesprawności.
Jeszcze biała, nieznana forma owczara, traktowana po macoszemu, a niedawno przygarnięta przez Szwajcarów, jako biały owczarek szwajcarski, jest w dawnym typie.
http://www.bialy-owczarek.pl/?page_id=94

Dasna

Cytat: Gavroche w 2014-04-05, 08:11:01
Cytat: Dasna w 2014-04-05, 08:00:02
A biegnący współczesny german shepherd, wygląda jakby mu się sr...ć chciało :D
Wystarczy popatrzeć na linie pracujące owczarków, w policji, wojsku czy innych służbach, to są nadal lekkie psy, o prostym grzbiecie i naturalnym kątowaniu.
Szkolenie takiego psa trwa dwa lata i kosztuje mnóstwo forsy, nie mogą sobie pozwolić na to, by po 6-7 latach pies szedł na emeryturę z chorób i niesprawności.
Jeszcze biała, nieznana forma owczara, traktowana po macoszemu, a niedawno przygarnięta przez Szwajcarów, jako biały owczarek szwajcarski, jest w dawnym typie.
http://www.bialy-owczarek.pl/?page_id=94
Aruba prześliczna. Sprawia wrażenie sprytnej, bystrej i odważnej. :D Bije od niej energia. Uch.

Dasna

Cytat: Gavroche w 2014-04-05, 08:02:57
Cytat: Dasna w 2014-04-05, 07:56:02
Cytat: Gavroche w 2014-04-05, 07:50:50
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,15155790,_Degeneracja___czy__modyfikacja___Te_fotografie_pokazuja_.html?i=2&v=1&obxx=15155790
:shock: Ale różnice.
Doberman, bernardyn  :shock:
Majstrujemy, majstrujemy i co? Jest gorzej. Psy kanapowe. :?
Widzimisię sędziów i przekonania hodowców 8)
Spieramy się o to z moją panią.
Ona jest zwolennikiem psów rasowych, ja funkcjonalnych.
Mi bardziej pasuje pojęcie rasy sprzed 150 lat, kiedy to o rasie psa nie decydowało urodzenie, a umiejętności i charakter.
Pies, który lubił zaganiać był owczarkiem, stróżować-bandogiem, tropić-legawym lub gończym, a jak nie umiał nic, dostawał kulkę lub był salonowym :D
To trochę tak jak arystokracja zawierająca związki małżeńskie pomiędzy osobami blisko spokrewnionymi . Dla rasy.