Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Nasze pupile.

Zaczęty przez renia, 2009-06-07, 20:22:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Blackend

Dokładnie do bloku idealny i niekłopotliwy w samochodzie. Urodzony aporter, właściwie aport to jego powołanie. Jak tylko trafi na frajera, któremu spodoba się rzucanie patykiem, to szybko zamęczy.  :lol:

Blackend

Cytat: RafałS w 2019-01-19, 22:23:36
Terier na lisy?  :)

Raz złapała mysz, tak więc myśliwski pies. ;)  8)

renia

Znajoma mnie prosiła, abym się dowiedziała (popytała, poszukała artykułów, czy wypowiedzi) o stosowaniu Diety Optymalnej u zwierząt. Czy psu choremu na serce, może DO pomóc? Do tej pory on jadł kaszę i mięso. Ma on siedem lat i poza poważnym schorzeniem serca ma on wszystkie narządy zdrowe. Pytała się ile żółtek może zjadać dziennie pies? Nie jest on wielki (tak na oko ma 40-50 cm wysokości). Widziałam go, ale nie wiem jaka to jest rasa... 8)

administ

A nie może się wybrać z tym psem do specjalisty? :roll:
Dostanie leki i po kłopocie, a nie męczyć zwierzę jakąś dietą!  :?

vvv

renia

Cytat: admin w 2019-03-21, 19:24:01
A nie może się wybrać z tym psem do specjalisty? :roll:
Dostanie leki i po kłopocie, a nie męczyć zwierzę jakąś dietą!  :?

Liczyłam na lepszą odpowiedź, optymalną... 8)
Nasz syn od lat miesięcznie wydaje kilkaset złotych na leczenie psa i wyleczyć go nie potrafią... :?

administ

Dobra, odpowiadam!
A się ludziskom pieprzy we łbach z tego dobrobytu, że się własną gadziną lepiej opiekują, niż biednymi naszymi dziećmi polskimi, co im rodzice naczelnikowskie pięć set+ przechlewają...  :shock:
Może być, czy za szczerze? :roll:

Octaver

Ty też jesteś "specjalistą", to możesz pomóc koleżance :lol:
Mnie na przykład też interesuje odpowiedź. Doktor tylko w "Tłustym Życiu" w jednym fragmencie pisze, że psa należy karmić mięsem i podrobami.
Ja mojego psa karmię pokarmem marki Wiejska Zagroda. Też nie wiem, czy to dobrze. Aczkolwiek na pewno lepsze to, niż karmienie psa zbożami, prawda?

administ

Mogę, ale nie chcę, bo później będzie na mnie, jak zwierz wyciągnie pazurki.  8)
Więc napiszę "nie wiem", aby uspokoić własne sumienie.  :D

renia

Mówi się trudno... :? 8)

renia

Na pewno przy chorym sercu, wskazane by było karmienie go m.in. serduszkami (albo z drobiu, albo wieprzowymi), aby miał "części wymienne"... :roll: Do tego żółtka i tłuszcz (ale nie mam pojęcia w jakich proporcjach) i czy w ogóle jakieś węglowodany pies potrzebuje... :roll: Chyba trochę tak...

Octaver

Jakby umarło jedząc to, co je teraz, to nikt nie zwaliłby przyczyny śmierci na pokarm, który jadło zwierzę. Cóż za paradoks  :shock:

renia

U ludzi też żywienie "nie jest odpowiedzialne" za choroby (według większości lekarzy)... :roll: Nie pytają się jak pacjent się żywił...

Octaver

Tak samo jest ze zwierzętami. Jak się powie weterynarzowi, że kot je podroby i jajecznicę, to powiem, że to nieodpowiednie i powoduje choroby. Następnie przepisze karmę "weterynaryjną-leczniczą", a kot i tak choruje.
A propos jak można żywić drapieżnika takiego jak kot, czy pies "trawą"?

Gavroche

Pies sobie poradzi na diecie wegańskiej, kot nie.
Tylko "poradzi sobie" nie oznacza, że to jest zalecane. :D
Pies jest drapieżnikiem fakultatywnym, a kot obligatoryjnym, proces udomowienia u obu gatunków zwiększył tolerancję na paszę roślinną, ale bez przesady.

Dasna

Cytat: Octaver w 2019-03-21, 19:59:47
Tak samo jest ze zwierzętami. Jak się powie weterynarzowi, że kot je podroby i jajecznicę, to powiem, że to nieodpowiednie i powoduje choroby. Następnie przepisze karmę "weterynaryjną-leczniczą", a kot i tak choruje.
A propos jak można żywić drapieżnika takiego jak kot, czy pies "trawą"?
Nasz kot Salomon całe życie żywił sie tylko nerkami i żółtkami ( białek nie tykał ) i dożył 18 lat w zdrowiu. :D Aha, ryby nie lubił.

Gavroche

Takie imię zobowiązuje. ;-)

Dasna

Cytat: Gavroche w 2019-03-21, 20:16:33
Takie imię zobowiązuje. ;-)
Zgadza się.
Godnie je reprezentował.  :D

administ

Cytat: Dasna w 2019-03-21, 20:15:01
Nasz kot Salomon całe życie żywił sie tylko nerkami i żółtkami ( białek nie tykał ) i dożył 18 lat w zdrowiu. :D Aha, ryby nie lubił.

O! Pożył zaledwie 18lat na takiej niezbilansowanej diecie, a jakby był futrowany zgodnie ze sztuką weterynaryjną to jeszcze z dychę by pociągnął, a tak zła dieta go wykończyła!  8)

vvv

Cytat: vvv w 2019-03-21, 19:28:51
Zbliżone tematycznie ... http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=353

8)

Zrobię focha i więcej linków wklejał nie będę.
:wink: