Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

JEDZENIE NA SPLYW KAJAKOWY

Zaczęty przez daniol, 2009-07-14, 21:28:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

viola44

Cytat: ali w 2009-07-16, 23:11:17
Cytat: viola44 w 2009-07-16, 22:41:49

:D :D :D :D...czy ktoś może mi pomóc, ratunku pomocy !!!  :D :D :D

bez pół litra tego nie razbieriosz

:D :D :D no niewątpliwie ali przyznaję Ci racje... :lol: :lol:

kodar

Cytat: admin w 2009-07-16, 09:02:50
Cytat: adampio w 2009-07-16, 08:18:33
To nie jest slonina peklowana...

i dlatego napisałem "lardo".
Pełnoporcjowe lardo ma warstwę około 1-2cm mięsa i się nie psuje w upale. Raczej pachnie jedzeniem, a nie śmidzi grzybem, czy zgnilizną... :roll:

Cytat: adampio w 2009-07-16, 08:18:33
Nota bene byla zakazana przez pewien czas (EU) we wloszech...

w tym czasie podobno Włosi jeździli w okolice Lugano po ten przysmak. I wcale się nie dziwię.
niestety w popularnych niemieckich sieciach handlowych lardo nie jest do kupienia lecz zachwalana wloska dojrzala szynka z odrobina tluszczu na brzegach i owszem. :lol:

grizzly

Cytat: kodar w 2009-07-18, 17:37:45
...w popularnych niemieckich sieciach handlowych lardo nie jest do kupienia...

Kodar... no wiesz... nie wszyscy robia zakupy w "Aldi"  8) :lol: :P

Adam319

109 zł za kilogram - no nie wiem.
Można chyba sobie samodzielnie odpowiednio uwędzić boczek czy słoninę czy podgardle.
BTW podobne, a zaoszczędzone 90% można przeznaczyć na wynajęcie kajaka.
:-)

http://www.foodlovers.pl/data/include/cms/OFERTA-JADA.pdf
Lardo Conza: tradycyjna słonina
Cieniutkie plastry moŜna podawać na grzankach z małą ilością oliwy z oliwek
i pieprzu. Idealnie smakuje z czerwoną cykorią lub grzybami JADA.
Waga: 450g - cena: 49 PLN

admin

Cytat: Adam319 w 2009-07-19, 03:42:31

A czego tu nie wiedzieć?
Przecież to trochę dziwne płacić w Polsce 100zł za coś, co można kupić za 3zł.

PS
Można też za 120 € kupić sobie bułę - http://galerie.money.pl/najdrozszy;hamburger;swiata,galeria,1123,0.html - bo wolność jest?  :wink:

Adam319

No nie wiem czy to Słońce, chemia, geny, próżność czy brak szacunku dla własnej pracy.

Ale za tanie jedzenie można być wykluczonym z ELYTY.
:-(

Blackend

Cytat: Adam319 w 2009-07-19, 13:08:49
Ale za tanie jedzenie można być wykluczonym z ELYTY.
:-(

Jak dobrze nie być w "elycie" jadąc na biedronkowym żarciu - przynajmniej "dupsko" tak nie boli w tych dzisiejszych niepewnych czasach ;)

_flo

cale to mglliste pojecie "elyty" to moze i jest czysty snobizm i nic poza tym
ale haaaalo, asortyment z biedronki jest w 99% niejadalny
no chyba ze ktos lubi neonowy boczus soczysty taki, napompowany litrami wody z ulepszaczo-przydatkami i capi tak, ze zaden zwierz tego nie tknie

_flo

zreszta pojecie "elyty" bardzo dobrze oddaje pewne kwestie, tak juz jest, nie ma sie co oszukiwac

kodar

Cytat: grizzly w 2009-07-18, 19:30:30
Cytat: kodar w 2009-07-18, 17:37:45
...w popularnych niemieckich sieciach handlowych lardo nie jest do kupienia...

Kodar... no wiesz... nie wszyscy robia zakupy w "Aldi"  8) :lol: :P

Misiek...no wiesz.... :lol: a gdzie Plus, Edeka,Real, Peny und REWE .Tych wspanialych sieci bez liku :lol: :lol: i w nich tylko denische boczus znaja. :shock: :lol:

admin

Cytat: kodar w 2009-07-19, 18:18:45
wspanialych sieci bez liku...

Do zakupu nabiału (pyszne masło, sery i doskonałe śmietanki, szczególnie 35-38%) polecam Migros.
Zawsze kupuję takie artykuły pierwszej potrzeby w Migrosie, gdy mam okazję oczywiście.  :wink:

daniol

Cytat: Adam319 w 2009-07-19, 03:42:31
Można chyba sobie samodzielnie odpowiednio uwędzić boczek czy słoninę czy podgardle.
BTW podobne, a zaoszczędzone 90% można przeznaczyć na wynajęcie kajaka.

http://www.foodlovers.pl/data/include/cms/OFERTA-JADA.pdf
Lardo Conza: tradycyjna słonina
Cieniutkie plastry moŜna podawać na grzankach z małą ilością oliwy z oliwek
i pieprzu. Idealnie smakuje z czerwoną cykorią lub grzybami JADA.
Waga: 450g - cena: 49 PLN
gdzies na forum bylo ze tylko nogi i podgardle nie jest szprycowane ostatnio rozmawialem z wojkiem ktory ma masarnie z ubojnia ze i podgardle jest szprycowane niewiele bo niewiele ale te 10% trza :)

viola44

Cytat: daniol w 2009-07-19, 20:11:55
gdzies na forum bylo ze tylko nogi i podgardle nie jest szprycowane ostatnio rozmawialem z wojkiem ktory ma masarnie z ubojnia ze i podgardle jest szprycowane niewiele bo niewiele ale te 10% trza :)

jak można być tak naiwnym wierząc iż mięsiwo w sklepach choćby nawet nogi czy podgarle nie są szprycowane.....nawet by mi do głowy to nie przyszło... :(

Blackend

Cytat: _flo w 2009-07-19, 17:02:20
ale haaaalo, asortyment z biedronki jest w 99% niejadalny

Woda "mineralna", produkty mleczne (masło, sery, smietanka) warzywa, owoce no sorry ja różnicy w stosunku do innych sklepów po za ceną nie widzę. Na stoisku miesnym sprzedawczyni na widok mojej żony woła z daleka - mam dla Pani przerośniętą karkówkę jak zawsze :lol: Taaak nie ma to jak Biedronka ;) lub inne dyskonty mnie tam wsio ryba  8)

Blackend

Cytat: admin w 2009-07-19, 19:28:22
Do zakupu nabiału (pyszne masło, sery i doskonałe śmietanki, szczególnie 35-38%) polecam Migros.

A to szwajcarskie jakieś? Bo w Niemczech nie widziałem (nie miałem okazji)

admin

Tak.
Ale na wsi kupuje się "prosto od krowy"  :roll:
Znaczy się, się bierze i zostawia pieniądze.

_flo

Cytat: viola44 w 2009-07-19, 21:06:00
Cytat: daniol w 2009-07-19, 20:11:55

jak można być tak naiwnym wierząc iż mięsiwo w sklepach choćby nawet nogi czy podgarle nie są szprycowane.....nawet by mi do głowy to nie przyszło... :(

nie przypominam sobie, zeby ktos na forum wspominal, ze nogi i podgardle akurat producenci sobie ulubili i pozostawiaja nietkniete i dziewicze
pamietam natomiast, ze ja wspominalam o podrobach = watrobce, ze ponoc nie da sie za bardzo nic przy nich majstrowac. nie wiem tego na pewno z tej prostej przypadlosci, ze sie na tym nie znam. i sie nie poznam, bo kupuje kawalek swinki raz w tygodniu od hodowcy, kroi ja przy mnie.
a informacje taka jak powyzej otrzymalam od wlasciela fabryki dodatkow funckjolanych i innych, z ktorym mialam swego czasu kontakty od strony reklamowej.

viola44

Cytat: _flo w 2009-07-19, 21:20:37

bo kupuje kawalek swinki raz w tygodniu od hodowcy, kroi ja przy mnie.

flo ale masz super z tym kawałkiem świnki, muszę i ja o czymś takim pomyśleć , nie ma to tamto..... :)

Blackend

Cytat: admin w 2009-07-19, 21:18:29
Ale na wsi kupuje się "prosto od krowy"  :roll:
Znaczy się, się bierze i zostawia pieniądze.

Byłem niedawno na wsi na "ranczo" u mojej rodzinki i wyobraźcie sobie, że nie mogłem kupić żadnego nabiału - nic / nic się nie opłaca hodować  :shock: Autentycznie nic nie ma  :( nawet jajek  :shock:

admin

Cytat: Blackend w 2009-07-19, 21:27:17
Byłem niedawno na wsi na "ranczo" ...

A w okolicach jakiego miasta?