Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

JEDZENIE NA SPLYW KAJAKOWY

Zaczęty przez daniol, 2009-07-14, 21:28:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

daniol

bedac na ŻO nigdy nie musialem zywic sie dluzej niz kilka dni w warunkach spartanskich ma ktos pomysl co brac na taki splyw gdzie ludowki niet kuchenka pewnie bedzie ale pewnie ani czasu ani ochoty na gotowanie a tym bardziej zmywanie nie bedze  :D

ali

Cytat: daniol w 2009-07-14, 21:28:19
bedac na ŻO nigdy nie musialem zywic sie dluzej niz kilka dni w warunkach spartanskich ma ktos pomysl co brac na taki splyw gdzie ludowki niet kuchenka pewnie bedzie ale pewnie ani czasu ani ochoty na gotowanie a tym bardziej zmywanie nie bedze  :D
zostają jaja i konserwy własnej roboty w słoikach,
może też być boczek i karkówka też we własnym zakresie peklowane, pieczone lub wędzone
albo pemikan

kriss

Cytat: daniol w 2009-07-14, 21:28:19
bedac na ŻO nigdy nie musialem zywic sie dluzej niz kilka dni w warunkach spartanskich ma ktos pomysl co brac na taki splyw gdzie ludowki niet kuchenka pewnie bedzie ale pewnie ani czasu ani ochoty na gotowanie a tym bardziej zmywanie nie bedze  :D

Na takim spływie zapomnij o żarciu DO..!
Konserwy i gril , to nie żo! kazdy o tym wie , więc po co głupie pytania :?:

daniol

moze dla ciebie glupie dla mnie nie
jezeli to ognisko a nie grill jakos nie widze zebym upychal grill do kajaka jeszcze nie zwariowalem

kriss

Kiełbasa na patyku jest  zdrowsza niz grill.-niewiesz o tym bałwanie...?

ali

Cytat: kriss w 2009-07-14, 21:56:45
Kiełbasa na patyku jest  zdrowsza niz grill.-niewiesz o tym bałwanie...?
pięknie jaśnie oświecona
szkoda słów

gdzie była mowa o grillu?
ps.
w słoiki można zawekować  i zabrać wszystko
mięso i zupy łącznie z warzywami -
uwaga - cebula  powoduje kiśnięcie
kiełbasy kupione oprócz trwałych,  będą  zielone i oślizgłe w upale na drugi dzień

Teresa Stachurska

Może kilka kartonów np 0,5 l śmietany dla T ?


daniol

myslalem ze najwygodniej bylo by wziac smietane w kartoniku boczek wedzony jakis pasztet w konserwie moze jakas mielonke, zolty ser
z jajkami dam sobie spokoj jakos tydzien bez nich wyrobie wole wziac jedenie bezobslugowe

ali

Cytat: daniol w 2009-07-14, 22:59:32
myslalem ze najwygodniej bylo by wziac smietane w kartoniku boczek wedzony jakis pasztet w konserwie moze jakas mielonke, zolty ser
z jajkami dam sobie spokoj jakos tydzien bez nich wyrobie wole wziac jedenie bezobslugowe
jaja na twardo
zakopane  w ziemi
u chińczyków przysmak po 300 latach

zenon

Gdzie ten splyw?
Gdzies w dziczy, czy na szlaku typu Krutyn?

Jezeli to bedzie uczeszczany szlak, jezeli bedziecie nocowac w stanicach to tam jest gastronomia. Mozna kupic jajecznice, golonke, karkowke.
I dodac T..
Ze sniadaniami i obiadami nie powinno byc problemu..

Adam319

Przetrwałem kiedyś (7 lat temu) w dobrej formie na łódce na jeziorach przez 14 dni mając tylko zapasy składające się z:
- pasztet wieprzowy puszki (są takie bez kaszy)
- ser żółty „liliput”
- śmietanka 30% kartoniki
- woda  mineralna

Zakupy były zrobione w Iławskiej „Biedronce” tuż przed wypłynięciem w dzicz.
Ostatniego dnia zdarzyła się kiełbaska znad ogniska.
Oczywiście to że poświęcałem cały czas na pływanie, żeglowanie i spacery wkurzało moich obierających na zmianę ziemniaki i gotujących kisiele normalnych wilków jeziorowych.
:-)

admin

Bezradnosc niektorych jest zatrwazajaca  :wink:, a ilosc sztucznie produkowanych problemow rowniez :?

PS
Lardo np. jest super na takie wyskoki.

daniol


Gwidon

Cytat: daniol w 2009-07-14, 22:59:32
myslalem ze najwygodniej bylo by wziac smietane w kartoniku boczek wedzony jakis pasztet w konserwie moze jakas mielonke, zolty ser
z jajkami dam sobie spokoj jakos tydzien bez nich wyrobie wole wziac jedenie bezobslugowe

.....albo mala beczke bigosu optymalnego na swinskim ryju ....... :lol: :lol: :lol:

admin

Cytat: daniol w 2009-07-15, 12:57:14
a co to jest Lardo?

http://www.google.ch/search?q=lardo&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:de:official&client=firefox-a - tak, własnie o to mi chodzilo. Bardzo szkodliwe w/g dietetykow, ale niezwykle zdrowe dla szwajcarskich pasterzy.  :wink:

ali

Cytat: admin w 2009-07-15, 14:52:39
Cytat: daniol w 2009-07-15, 12:57:14
a co to jest Lardo?

http://www.google.ch/search?q=lardo&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:de:official&client=firefox-a - tak, własnie o to mi chodzilo. Bardzo szkodliwe w/g dietetykow, ale niezwykle zdrowe dla szwajcarskich pasterzy.  :wink:
pisz po ludzku
ameryki nie odkrywamy

słonina peklowana, solona, wędzona to żadna nowość

admin

"ali"
kochaneczku, ale się rozbrykałes na tym Forum.  :shock:
Jak zaczniesz tyle pisać postów, co w ostatnie 24h, to szybko awansujesz w rankingach...  :wink:

daniol

no ale ma racje mogles napisa slonina peklowana
przywozilem kiedys ojcu z wojska bardzo dobra rzecz mniam mniam  :D

adampio

Cytat: daniol w 2009-07-15, 20:28:21
no ale ma racje mogles napisa slonina peklowana
przywozilem kiedys ojcu z wojska bardzo dobra rzecz mniam mniam  :D

To nie jest slonina peklowana, no chyba, ze to wydanie polskie, a slonina wedzona z ziolami wloskimi.

Nota bene byla zakazana przez pewien czas (EU) we wloszech ze wzgledu na zawartosc tluszczu. Podobnie mialo byc z produkcja oscypka z powodow higieny.

Obie potrway sa produktami regionalnymi