Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

solarium - jak arszenik.

Zaczęty przez admin, 2009-07-29, 09:26:25

Poprzedni wątek - Następny wątek

kristan

O ile dobrze pamiętam pierwsze solaria padły w Szwecji - dziś na przystankach autobusowych świecą lampy UV - za friko.
Podobnie dzieje się u naszych zachodnich sąsiadów , ba , nawet u nas białe fartuchy zauważają braki D3. Co odważniejsi patrzą w stronę światła , nie tylko słonecznego zresztą.
(mazidłem wszelakim,  D3 nie pozyskasz- ergoline na dyżurze i pod ręką zawsze  jest - profilaktycznie)

anakin

A ja taki blady... Chyba będę chory...

Dasna

Promienie UV są dobroczynne przy sporadycznym , umiarkowanym i naturalnym dawkowaniu. Przy wysokim poziomie w epidermisie wit A jako naturalnego filtra w postaci palmitynianu retinolu.

Natomiast to co dzieje się w solariach , te strzaskane na heban dziewczyny i chłopaki nie maja nic wspólnego ze zdrowiem a raczej z tzw. skorą wieśniaczą z dermatozami, elastozami, przebarwieniami itd. UVA - aging, UVB- burns. Razem, nic dobrego.

renia

Dasna, nie znam się na tym od strony teoretycznej, ale w praktyce to widzę po koleżankach - moich rówieśniczkach, które często korzystały z solarium, że ode mnie teraz wyglądają dużo starzej - skórę mają wysuszoną i pomarszczoną jak śliwka suszona...  :? Mój mąż nie chciał wierzyć, że one są w moim wieku... :shock: 8)

Dasna

Cytat: renia w 2014-08-27, 07:02:16
Dasna, nie znam się na tym od strony teoretycznej, ale w praktyce to widzę po koleżankach - moich rówieśniczkach, które często korzystały z solarium, że ode mnie teraz wyglądają dużo starzej - skórę mają wysuszoną i pomarszczoną jak śliwka suszona...  :? Mój mąż nie chciał wierzyć, że one są w moim wieku... :shock: 8)
Właśnie. 8)

administ

A po co na solarium, jak witamin D można się nałykać jak pelikan najlepiej razem ze statynami...  :wink: :D
W sklepie z chemią spożywczą pełen wybór.  8)

renia

A czy witamina D z tranu jest przydatna zimą?

administ

Bardzo przydatna o każdej porze roku na dietach niskotłuszczowych, nawet jedna łyżeczka dziennie może uratować życie!  :D

renia

Mnie w dzieciństwie nim męczyli, pewnie to coś dało... :roll:

renia

A, dziękuję za odpowiedź... :D

administ

Chociaż nie!  :?
Po patriotycznym przemyśleniu, od tranu lepszy jest sok jabłkowy. Bardzo bogate źródło wszelakich witamin i mikroelementów, a nawet cholesterolu, jak robaczywki ekologiczne były.  :D

administ

Cytat: renia w 2014-08-27, 08:09:40
Mnie w dzieciństwie nim męczyli, pewnie to coś dało... :roll:

O tak!
Widać to na pierwszy rzut oka!  :D

renia

Wolę nie pytać dlaczego... :roll:

renia

Cytat: admin w 2014-08-27, 08:12:31
Chociaż nie!  :?
Po patriotycznym przemyśleniu, od tranu lepszy jest sok jabłkowy. Bardzo bogate źródło wszelakich witamin i mikroelementów, a nawet cholesterolu, jak robaczywki ekologiczne były.  :D

Bardziej podobała mi się Twoja pierwsza odpowiedź, teraz to jakieś robaczywe myśli Ci się wkradły... :?

administ

Cytat: Dasna w 2014-08-27, 06:19:50
Przy wysokim poziomie w epidermisie wit A jako naturalnego filtra w postaci palmitynianu retinolu

A czy marchwinian karotenu też może być?  :roll:
Bo Renia zamiast masła i śmietany woli tran, więc pytam na wszelki wypadek.  :wink:

renia

Cytat: admin w 2014-08-27, 08:20:59
Cytat: Dasna w 2014-08-27, 06:19:50
Przy wysokim poziomie w epidermisie wit A jako naturalnego filtra w postaci palmitynianu retinolu

A czy marchwinian karotenu też może być?  :roll:
Bo Renia zamiast masła i śmietany woli tran, więc pytam na wszelki wypadek.  :wink:

Zmieniam kawę na tran... :D

administ

Ale tran nie wypłukuje magnezu!  :shock: :(

renia

To będę bardziej przyciągająca... :lol: :wink:

administ

Magnez to nie magnes, który się nie wypłukuje, a wypukuje, aby słabiej przyciągał.  8)

renia

Myślisz, że nie wiem... :shock: