Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Wywar kolagenowy.

Zaczęty przez mania25, 2008-06-04, 13:36:22

Poprzedni wątek - Następny wątek

Blackend

Cytat: renia w 2009-08-31, 20:56:54
A dlaczego jest droższy? Czy dlatego, że ma automatyczną regulację ciśnienia?

a czy ja wiem? :) poprzedni się zepsuł, a ten dostaliśmy w prezencie :)
Powiem tak - sprawdza się, jest bezgłośny.

renia

Będę miała jednak ten..

http://www.allegro.pl/item717768137_szybkowar_9l_bergner_2_uszczelki_pokrywka.html


..mała różnica w cenie, a w wielkości duża. Syn wysłał do nich wiadomość o zmianie w zamówieniu, bo było zamawiane na jego konto, ja swojego jeszcze nie mam.

Małgorzata

Zamowilam 9 litrowy , kurcze juz sie ciesze jak to kobitka jak sobie cos kupi :)))) mialam w planach gotowanie galaretki z nozek i bigosu , wszystko do mrozenia . A ze robie tego duzo to przerazalo mnie calodzienne gotowane . teraz tylko poczekam na przesylke i zabieram sie za robote .

renia

Cytat: Blackend w 2009-08-31, 21:01:22
Cytat: renia w 2009-08-31, 20:56:54
A dlaczego jest droższy? Czy dlatego, że ma automatyczną regulację ciśnienia?

a czy ja wiem? :) poprzedni się zepsuł, a ten dostaliśmy w prezencie :)
Powiem tak - sprawdza się, jest bezgłośny.
Jak w prezencie, to też wolałabym ten droższy  :-))

Blackend

9 litrowy hmm... podziwiam was dziewczyny - no chyba, że macie takich zaangażowanych mężów - będzie co dźwigać :)))

renia

Mój mąż angażuje się w co się tylko da, byle daleko od kuchni :))

Blackend

No to proponuje jednak siłownię zamiast tej szkoły językowej ;) :))))

Opal

Dobrze zrobiłyście dziewczyny. W użytkowaniu same sprawdzicie, że to bardziej ekonomiczne rozwiązanie. My z mężem jak robimy bigos, to dwa 9 l garnki gotujemy. Potem część idzie do zamrażarki, reszta do zjedzenia - a chłopaki dbają o znikanie z garnka. Na zimne nóżki to taki wywar można zrobić, że broń Boże jakiejś żelatyny dodawać, bo widelca się nie wbije. Napiszcie przynajmniej po pierwszych próbach o swoich odczuciach :)

renia

Cytat: Blackend w 2009-08-31, 21:15:50
No to proponuje jednak siłownię zamiast tej szkoły językowej ;) :))))
Ja mam fajną kobitkę do pomocy, tak, że nie jest źle :))
Ona jest zadowolona i ja też.

renia

Cytat: Opal w 2009-08-31, 21:18:43
Dobrze zrobiłyście dziewczyny. W użytkowaniu same sprawdzicie, że to bardziej ekonomiczne rozwiązanie. My z mężem jak robimy bigos, to dwa 9 l garnki gotujemy. Potem część idzie do zamrażarki, reszta do zjedzenia - a chłopaki dbają o znikanie z garnka. Na zimne nóżki to taki wywar można zrobić, że broń Boże jakiejś żelatyny dodawać, bo widelca się nie wbije. Napiszcie przynajmniej po pierwszych próbach o swoich odczuciach :)
Chętnie.
Mam jeszcze jedno pytanie - czy można taki szybkowar otworzyć w czasie gotowania i dodać np. warzywa?

Małgorzata

hahahaha , nie trzeba dzwigac gara z potrawą :))) mozna zostawic aż ostygnie i nakladac do pojemnikow i do mrozenia od razu :) ... Ja tylko z mężema jestem , bo moje dziewczynki wyfrunely z gniazdka i troszke sie zastanawialam nad tymi 9 litrami , ale co tam , mniej potrawki nie ucieknie a jak sie duuuuzo robi to sie takie cacko przyda :))
Galaretki z nozek nigdy nie mascilam zelatyna , juz tak sie nauczylam od mamy :) zawsze wychodzi mi scisla i mniam , a z szybkowara to bedzie chyba rewelacja sadzac po Waszym zachwalaniu :)))

Blackend

Cytat: Opal w 2009-08-31, 21:18:43
My z mężem jak robimy bigos, to dwa 9 l garnki gotujemy.

Jezu 18 kg bigosu? :) Coś Ty w stołówce szkolnej pracowała? ;) :) albo jaki rekord guinessa pobijacie :))))

Teresa Stachurska

Ale akcja... Mobilność pierwsza klasa. Chyba przeproszę swoje: spory gar i rondel (taka większa patelnia), od lat w piwnicy. DDR-owskie.

Małgorzata

No nieźle , my tu "ogromne" sumy na gary wydajemy a tu sie okazuje ze takie cacka po piwnicach sie ukrywają :)))

Blackend

Cytat: renia w 2009-08-31, 21:23:58
Mam jeszcze jedno pytanie - czy można taki szybkowar otworzyć w czasie gotowania i dodać np. warzywa?

Nie można. Chyba żeby schłodzić i przerwać proces gotowania, ale to trochę bez sensu jest ;)

Opal

Cytat: Blackend w 2009-08-31, 21:25:23
Cytat: Opal w 2009-08-31, 21:18:43
My z mężem jak robimy bigos, to dwa 9 l garnki gotujemy.

Jezu 18 kg bigosu? :) Coś Ty w stołówce szkolnej pracowała? ;) :) albo jaki rekord guinessa pobijacie :))))

Blackend - rozśmieszyłeś mnie, Ty chyba nie gotujesz prawda? W dwóch gotowaniach nie wychodzi 18 kg bigosu, tylko z 6 może 7. Mięso na kościach zajmuje miejsce, potem warzywa (pietruszka, seler), które się po ugotowaniu (podobnie jak kości) wyrzuca, część to płyn (sos pomidorowy) itd. Docelowo to garnek 9 l nie jest duży o czym sami kupujący się przekonają. Szybkowara też nie wypełnia się po brzegi jak pisałam, tylko do pewnego poziomu.

Przy np. wywarze to sam kurczak ok. 2 kg, do tego 1 kg powiedzmy kości szpikowych, potem kilka kolanek ponad 1 kg, parę drapek i włoszczyzna, to już ok. 5 kg - zalać wodą i to nie pod pokrywę to wychodzi ze 3 litry wywaru, a co to jest na kilkuosobową rodzinę i przypuśćmy na dwa dni.

Blackend

My aż tak obficie nie jadamy ;) :)))))

renia

Cytat: Małgorzata w 2009-08-31, 21:29:50
No nieźle , my tu "ogromne" sumy na gary wydajemy a tu sie okazuje ze takie cacka po piwnicach sie ukrywają :)))
Teresa, dobrze by było dokładnie Twoją piwnicę przejrzeć, może tam i inne cacka by się znalazły?   :-))

Opal

Cytat: Blackend w 2009-08-31, 21:37:30
My aż tak obficie nie jadamy ;) :)))))

To rozumiem, że Ty nawet szklanki (250 ml) wywaru nie wypijasz od czasu do czasu. Biedaczku, to może jednak coś zmień w swoim życiu na korzyść :))))