Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

gołąbki optymalne

Zaczęty przez akazah, 2010-01-02, 14:14:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

akazah

a tej wody w tym garnku ma być dużo???? te roladki mają być całe przykryte czy niekoniecznie?

Teresa Stachurska

Jak do duszenia to mało i na małym ogniu się ten proceder uprawia :) 

Opal

Ja zawsze daję wody około pół cm nad poziom mięsa. Gotuję długo 1-1,5 godz.), więc część odparuje, a wody między gęsto ułożonym mięsem nie jest dużo.

akazah

dziękuję bardzo:) dziś robię na obiadek.... a z czym podajecie najczęściej tę potrawę???

renia

Ja podałam z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.  :D No ale teraz to już chyba "musztarda po obiedzie"  :(

akazah

ja również podałam z ziemniaczkami:) palce lizać, nie sądziłam że to może być takie dobre...mniam mniam

Teresa Stachurska

Czyli kapusta święciła dziś triumf :)  :)  :) 

Kiedyś w Budapeszcie węgierskie małżeństwo zachwalało danie ich zdaniem znane wyłącznie na Węgrzech. Nazywali je kaposzta, jak trafiło na stół to się okazało że jest takie samo jak nasze gołąbki, z mięsem i ryżem, sos jedynie trochę bardziej ostry, pomidorowy może z czuszką.

renia

No to mamy ładny sezon - gołąbki same wpadają nam do gąbki  :lol: Ja miałam dzisiaj - dla odmiany zwyczajne gołąbki  :lol: Do mielonego mięsa dołożyłam mielone skóry gotowane (niedużo), bo była okazja przemycić. Miałam ich narobione wprzód na dwa dni i nikt nie narzekał, że znowu to samo.
Jeszcze zostały mi do wypróbowania roladki z boczku. Chcę zrobić z surowego boczku - tylko nie wiem czym nadziewać, żeby u nas wszystkim dogodzić. Chyba najlepiej zrobię z ogórkiem kiszonym, do tego pasek szynki wędzonej i cebuli. No i zapiekane w piekarniku. Już czuję ten smak.. :lol: i zapach.. :wink: