Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Dieta i popękane naczynka- proszę o pomoc

Zaczęty przez Mena, 2010-01-05, 20:13:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

Mena

Witam,
jestem nowcjuszem i stosuję dietę optymalną od 1,5 miesiąca. Byłam na konsultacji i przy moim wzroście 174cm ustalone zostały proporcje (60:150-200:60) a po 2 miesiącach zmniejszyć białko do 50. Niestety zauważyłam, iż strasznie pękają mi naczynka krwionośne na nogach, skórę mam bardzo wysuszoną pomimo, iż piję dziennie min. 2 litry wody - w właśnie cały czas chce mi się pić. Nadal wypadają mi włosy i w nocy strasznie drętwieją mi palce u rąk (ale to może być od kręgosłupa bo niestety mam skrzywienie). Pewnie gdzieś popełniam błąd, może nie powinnam czegoś jeść? Bardzo proszę o poradę. Czy popękane naczynka jeszcze się wchłoną? Co powinnam robić?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedż.
Marlena

renia

A możesz napisać, gdzie byłaś na konsultacji. Bo ja uważam, że białka na początek jest trochę za mało. A chorujesz na jakieś choroby?

Mena

Byłam u dr Głowackiego. Ja pomyślałam wręcz odwrotnie :-) tzn. że może już jem za dużo białka i to są takie objawy ale sama już nie wiem... :-( Będę wdzięczna za podpowiedż. Jeśli chodzi o dolegliwości to nic takiego nadzywczajnego (mam minimalną alergi ale ona objawiała mi się w zupełnie inny sposób) a poza tym na szczęście nic.

renia

Naprawdę nie mam pojęcia co może być nie tak. U mnie od razu stopniowo się wszystko poprawiało. Skóra poprawia się trochę później. Może trzeba trochę poczekać, ale wolałabym, aby ktoś bardziej kompetentny napisał.

renia

Najlepiej - moim zdaniem, by było ponownie (chociażby telefonicznie) skontaktować się z lekarzem.

Mena

A czy orientujesz się czy pajączki mogą się jeszcze wchłonąć?

Flawia

ja miałam na nosie i sam zniknął, a był długo... więc dasz radę :-)
ale dziwią mnie te dwa litry wody, naprawdę aż tak chce Ci sie pić? Wedle mojej wiedzy o opty, nie musisz liczyć ile wypijasz ani martwić sie że pijesz za mało. Ja akurat bardzo sie cieszę że nie muszę dbać juz o te 2 litry, przecież nic nie można było zrobić skoro co 1,5 godz trzeba było po szklankę biegać...

Mena

Ja nie liczę tylko widzę po butelkach litrowych. Od jakiegoś czasu bardzo chce mi się pić i mam bardzo wyschnięte usta. Pragnienie mi akurat nie przeskadza bo lubię wodę ale może popełniami gdzieś błąd w produktach i dlatego mam takie pragnienie. Bardzo Ci dziękuję za infor odnośnie pajączków bo wygląda to okropnie na nogach i przyznam, iż będę miała opory aby założyć spodenki w lato :-( więc czekam cierpliwie.

Teresa Stachurska

Może trzeba zwiększyć udział żółtek w menu? I cierpliwą być?

zenon

Witaj Mena,

napisz swoj jadlospis.

U mnie suchosc skory pojawia sie gdy jem zbyt czesto sery, moze masz podobnie?

Dostarczasz w diecie witamine C?

Mena

śniadanko cztery żółtka, jedno jajko, boczek wędzony, dużo masła i dwie kromki chleba chrupkiego. Na obiadek zazwyczaj karkówka (wg przepisu z książki kucharkiej dr Kwaśniewskiego) do tego 150 g ziemniaków. Na kolację 2 kromki chleba chrupkiego, dużo masła, zazwyczaj serek topiony i dużo majonezu. Przyznam, iż nie dostarczam ostatnio chyba organizmowi wit C. Myślisz że to może być przyczyna? Zazwyczaj codziennie zjadam 150 - 160 gr tłuszczu. Odczuwam od paru dni, iż marnę w nocy a z tego co wyczytałam to przy tej diecie wręcz człowiekowi jest ciepło. Może jem za mało tłuszczu i dostarczam za mało energii?

Teresa Stachurska

adampio

Cytat: Mena w 2010-01-05, 22:48:36
śniadanko cztery żółtka, jedno jajko, boczek wędzony, dużo masła i dwie kromki chleba chrupkiego. Na obiadek zazwyczaj karkówka (wg przepisu z książki kucharkiej dr Kwaśniewskiego) do tego 150 g ziemniaków. Na kolację 2 kromki chleba chrupkiego, dużo masła, zazwyczaj serek topiony i dużo majonezu. Przyznam, iż nie dostarczam ostatnio chyba organizmowi wit C. Myślisz że to może być przyczyna? Zazwyczaj codziennie zjadam 150 - 160 gr tłuszczu. Odczuwam od paru dni, iż marnę w nocy a z tego co wyczytałam to przy tej diecie wręcz człowiekowi jest ciepło. Może jem za mało tłuszczu i dostarczam za mało energii?

Podaj swoje BTW

Mena

każdego dnia zjadam 60:150-200:60 a najczęściej 60:150:60

admin

Cytat: zenon w 2010-01-05, 22:33:15
U mnie suchosc skory pojawia sie gdy jem zbyt czesto sery, moze masz podobnie?

U to fatalnie!
Genotyp masz typowy dla wysokowęglowodanowca, a ty się tłuszczem katujesz!  :shock:

Mena

Tłuszcz zjadam bo jestem głodna. Przy wzroście 174cm ważę 58 kg i zawsze tak było. Nigdy nie miałam problemów z nadwagą i jadłam do woli. Lubię też ćwiczyć więc myślałam, iż im więcej tłuszczu tym lepiej. Chyba, że jestem w błędzie. Naszło mi teraz pytanie: wydaje mi się, iż dobrze pojmuję tzn. proporcje 1:2,5-3,5:1 (a następnie zmniejszamy białko, reszta pozostaje bez zmian) dotyczy ogólnie całego dnia a nie dla każdego poszczególnego posiłku?
Pozdrawiam

Mena

admin

"Mena"
moja odpowiedź była dla "zenona" i ciebie nie dotyczy.
A dla ciebie jest rada następująca: namaszczaj całe ciało przynajmiej dwa razy dziennie oliwą Virgin wymieszaną z olejkiem wonnym, aż suchość skóry ustąpi. Jeśli czujesz dyskomfort z tymi naczyńkami to, gdy przestaną się "namnażać" możesz je zniwelować lasenrm w gabiniecie kosmetycznym.

PS
Czy nie byłaś wcześniej "niedoważoną" Wegetarianką?

Flawia

coś strasznie mało warzywek w tej diecie Mony, i co to za pieczywo chrupkie??? Jak czytam jej jadłospis to sie odechciewa opty... Urozmaicaj urozmaicaj :-) Jajecznica z oliwkami to zupełnie co innego niż jajecznica z boczkiem, albo omlet z bitą śmietaną... :-)

Mena

Nigdy nie byłam wegetarianką. Mam taką przemianę materii i wręcz powiedziałabym, iż byłam totalnym przeciwieństwem ŻO. Zawsze lubiłam dużo zjeść i nigdy nie miałam nadwagi. Ale czas na zdrowe odżywianie :-) Na pewno zacznę urozmaicać moją dietę :-) Na początku diety jak to zwykle bywa człowiek się uczy i uważam, iż w tym momencie warto korzystać z rad ludzi doświadczonych w danym zakresie :-) Stąd moje pytania. Czy uważacie, iż powinnam zmniejszyć białko a zwiekszyć tłuszcz i węglowodany?