Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Białko w diecie optymalnej

Zaczęty przez SzymonNM100, 2006-01-19, 13:59:34

Poprzedni wątek - Następny wątek

MariuszM

Cytat: admin w 2021-08-07, 18:55:51
A w razie czego niezbędne do zbilansowania gramatury białka dane (zapotrzebowanie na aminokwasy egzogenne) posaje oczywiście niezawodny Szczygieł. Dzięki temu każdego się da zbilansować, bo podzielone na wiek, płeć... Nawet wykonywany zawód też się da zbilansować... ;)
Tylko po co, skoro Doktor podał jak jeść, żeby było ok bez żadnych "bilansów"...  :lol:
Wypozyczylem ta zacna ksiege madrosci do 21.08. Jest ona w moim rankingu na 2 miejscu zaraz za "Jak nie chorowac" lek. med. Jana Kwaśniewskiego....
Szczygiel poziom technikum rowniez bardzo spoco. :D
Uwaga
https://naforum.zapodaj.net/images/72ee77a87e26.jpg
Uwaga: NORMY Z tabeli I dotycza tylko 25% spoleczenstwa dla 100% NPU!!!!! 8) :twisted:

Amin, znaczy toan troche tu namieszal podajac owe wartosci na forumie... :P :D ;)
Patrzec nie oznacza widziec, tudziez wiedziec. :)

Stad "doradcy optymalni" wyczarowali 0,5-0,8gB/kg na ŻO. Dramat intelektualny, ehhh. :?

Twarog rzadzi i zada uwagi :lol: :
https://naforum.zapodaj.net/images/97ba48acb378.jpg

https://naforum.zapodaj.net/images/093142c98768.jpg

Odnosnie 0,5-0,8gB/kg
https://naforum.zapodaj.net/images/d4228c026350.jpg

I Maestro rowniez ma swoj wklad w propagowaniu laczenia zrodel B.  :twisted:

https://naforum.zapodaj.net/images/b80fe5cb5ef6.jpg

Zacna ekipa sie tworzy. Dobrze, ze wszamalem te 150g Ww to i mozg mi wszkoczyl na wysokie obroty
100:300:150 :lol:

admin

 :shock:
Ło Matko! Jakie to skomplikowane - to jeszcze nie na moją głowę, chyba zacznę od podręcznika biologii z ogólniaka... ;)

MariuszM

Stawiam cyt. klasyka: orzechy jakies tam przeciwko czemus, ;) ze 90% wieloletnich Optymalnych powinno jesc B:T jak 1:1 i wiecej ze wzgledu np. na post wyzej i nizej:
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4593.msg218339;topicseen#msg218339

W czwartek odbylem rozmowe z Optymalna Pania z GW. Wypraliscie "doradcy optymalni" Ludziom, Optymalnym mozgi tymi zoltkami niczym wysokoweglowodanowcy straszacy NKT i cholesterolem. :? 8) :twisted:

Aby to teraz odkrecic potrzeba bedzie lat. :?

Zalecilem jesc mieso-watrobe-wedliny podrobowe, nie przesadzac z zoltkamini, zwiekszyc weglowodany-niedozywienie, regenarcja CUN i ciala! ement :D

MariuszM

Zapomnialem, za darmo. Glupi ja. :lol: :shock: :D

admin

Ale gdzieś takiego medialnego gościa oglądałem na yt, co mówi, że węglowodany są trujące....  ;)
To co ci biedni ludzie mają robić?  :shock:

Jarek

Zostanie ogórek kiszony jako danie główne :lol:

admin

No pod pięćset+ to chyba zdrowo!  :lol:

MariuszM

A ten medialny gosc wspominal cos o roznicy pomiedzy
50,100,150, 200, 300, 400,  800g Ww?

Moze cos wspominal o tym:
Zapotrzebowanie na węglowodany może być różne u różnych ludzi. Jednym wystarczy 0,5 g na 1 kg wagi ciała, inny potrzebują 1 g. Trzeba jeść tyle węglowodanów, aby w moczu nie pojawiały się ciała ketonowe. Ślad ciał ketonowych w moczu u zdrowej osoby może być.

    Każdy organizm jest inny i każdy ma inne zapotrzebowanie na energię, białko, tłuszcze i węglowodany, ale wszystko powinno mieścić się w zaleconych proporcjach.

   Spożywanie do 100 g węglowodanów na dobę nie powoduje żadnych szkód, tylko sprawność organizmu jest nieco niższa. Dopiero spożywanie węglowodanów powyżej 150 g na dobę, czyli powyżej 2 g/kg wagi ciała powoduje niewielkie szkody

Nie znam goscia, ale nawija madrze makaron na uszy.

Taki 1 wsrod 1.  :lol: 8) :twisted:
Jak mi Lucyfer swiadkiem. 8)

Jarek

Odróżnic stół od koryta w sposób praktyczny jako sposób na zycie. :lol:

MariuszM

Cytat: MariuszM w 2021-08-07, 20:57:42
Stawiam cyt. klasyka: orzechy jakies tam przeciwko czemus, ;) ze 90% wieloletnich Optymalnych powinno jesc B:T jak 1:1 i wiecej ze wzgledu np. na post wyzej i nizej:
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4593.msg218339;topicseen#msg218339

W czwartek odbylem rozmowe z Optymalna Pania z GW. Wypraliscie "doradcy optymalni" Ludziom, Optymalnym mozgi tymi zoltkami niczym wysokoweglowodanowcy straszacy NKT i cholesterolem. :? 8) :twisted:

Aby to teraz odkrecic potrzeba bedzie lat. :?

Zalecilem jesc mieso-watrobe-wedliny podrobowe, nie przesadzac z zoltkamini, zwiekszyc weglowodany-niedozywienie, regenarcja CUN i ciala! ement :D


Mialo byc
Stawiam cyt. klasyka: orzechy jakies tam przeciwko czemus, ;) ze 90% wieloletnich Optymalnych powinno jesc B:Ww jak 1:1 i wiecej ze wzgledu np. na post wyzej i nizej:

Gavroche

Mnie białko jakoś wzdyma. :D
Teraz zjadłem 50g suszonej wołowiny, czyli 30g białka i w zasadzie tyle z makro, bo nie mam czasu na normalne śniadanie i taki dyskomfort ciążowy jakiś...

MariuszM

Mam podobnie, omijam to tak :)
Zapomnialem o smietance, ale sniadanie bylo "tluste"...
20:60:20 :)
https://naforum.zapodaj.net/images/18c386ed202c.jpg
na redukcji ujdzie :)

admin

Cytat: Gavroche w 2021-08-11, 12:19:39
Mnie białko jakoś wzdyma. :D
Teraz zjadłem 50g suszonej wołowiny, czyli 30g białka i w zasadzie tyle z makro, bo nie mam czasu na normalne śniadanie i taki dyskomfort ciążowy jakiś...

To jest 30g suszu białkowego - to tak jak trawa (pasza objętościowa) i siano (pasza treściwa).
Takie 30g=70g około "mokrego białka" - chyba? Ale ja się na tym nie znam, bo ponoć mokra wołowina ma 25g na 100g...  8)
Jak się odparuje z tego dajmy na to połowę wagi, to jak susz może mieć "tylko" 33g/100g wg googla?

admin

No już się sam pogubiłem, bo ... ;)

admin

https://robakizpaki.pl/pl/p/Suszona-wolowina-beef-jerky-sport-peppered-40-g/13?gclid=CjwKCAjwjdOIBhA_EiwAHz8xm_BQbMmzZ-AdQUgYvWGj55yfaUIRZwbKu-jcf5Mz66CRiFHPWNiygRoC9swQAvD_BwE - bo tu podają, że susz ma 21g białka w 100g produktu! Czyli mniej niż "mokra wołwina"  :shock:  :lol:
Sam nie wiem co o tym myśleć, bo to "lepiej nic nie wiedzieć, jak wiedzieć źle"...  :lol:

Gavroche

Podałem dane z opakowania. 62gB/100g. :?

admin

I to jest wysoce prawdopodobne.  :D
Ja zaś pokazałem jakie głupoty podają niektórzy w internecie - bez żadnej refleksji, za "autorytetami"!  :?   

admin

https://nutritiondata.self.com/facts/sausages-and-luncheon-meats/3490/2 - tu dla przykładu "beef, cured, dried" - w 100g* ma "zaledwie" 31,1g białka na 100g produktu!
Jeśli surowa ma 25g**, a można osuszyć 65-70% masy, to w takiej wołowinie powinno być ponad 60g białka w 100g produktu.  8)

* - otwiera się na "10plasterów - 28g", przy których podają 8,7g białka - na 100g trzeba zmienić sobie samodzielnie! ;)
Lubię te tabele i te z usda, ale nie łykam ich bezkrytycznie.  :lol:
** - 17-25g białka na 100g mięsa surowego - w zależbości od wyrębu - górne wartości szynka, polędwica wołowa.

Gavroche

Tutaj podają prawie 69gB:
https://wildwilly.pl/klasyczny-100g/
Strasznie dużo protein, fakt, że nie idzie tego więcej zjeść niż 2-3 płatki.
Indianie wiedzieli co robią, dodając do zmielonego suszu z bizona tłuszczu i mąki kukurydzianej. 8)
Jadłem raz pemmikan, ale gotowany, sycący strasznie.

admin

To jest lepszy wynik niż to podane w nutritiondata.  8)