Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Góralska pomidorówka

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2010-01-24, 23:09:43

Poprzedni wątek - Następny wątek

Teresa Stachurska

Błyskawiczna "góralska" pomidorówka

Przygotowanie: do 10 minut

Gotowanie: ok. 10 minut

Trudność: bardzo łatwe



Składniki


•  4 szklanki wywaru z wędzonki (ew. bulionu z kostki)
   
•  2 szklanki gęstego soku pomidorowego z kartonu
   
•  15 dag bryndzy
   
•  2 ząbki czosnku
   
•  łyżeczka suszonego oregano
   
•  łyżeczka suszonego majeranku
   
•  szczypta suszonego tymianku lub łyżka świeżego, posiekanego
   
•  ew. sól, pieprz do smaku
   
•  zioła do dekoracji
   


Etapy przygotowania


1.    Wywar gotujemy ok. 10 minut z ziołami i zmiażdżonym czosnkiem, zdejmujemy z palnika, wlewamy sok pomidorowy, rozpuszczamy w zupie bryndzę. W razie potrzeby doprawiamy solą czy pieprzem. Podajemy z wiejską kiełbasą pokrojoną w plasterki, wysmażonym boczkiem, razowymi grzankami z czosnkiem (pycha!) itp. Dekorujemy gałązką świeżych ziół (np. tymianek, natka pietruszki). Smacznego!


Źrodło - http://gotowanie.onet.pl/28744,0,1,blyskawiczna_goralska_pomidorowka,ksiazka_przepis.html