Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Cukrzyca. Zróbcie coś!

Zaczęty przez mark, 2006-01-22, 10:57:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin

Za czasów, gdy ludzie szczotek i pasty do zębów nie znali w istocie zalecano jabłko przed snem na poprawę higieny jamy ustnej.  8)
Zabobon jakby co.

Blackend

Pierwsze słyszę o tym jabłku zamiast szczoteczki.  :shock: 8)

renia

Cytat: admin w 2023-03-05, 20:35:11
Za czasów, gdy ludzie szczotek i pasty do zębów nie znali w istocie zalecano jabłko przed snem na poprawę higieny jamy ustnej.  8)
Zabobon jakby co.

:lol: Wiadomo, że kwasy owocowe jeszcze niszczą szkliwo... :?

admin

W medycynie chińskiej ponoć "jabłko jest chłodzące" - samo zdrowie jak komu gorąco. ;)

renia

Cytat: Blackend w 2023-03-05, 20:36:02
Pierwsze słyszę o tym jabłku zamiast szczoteczki.  :shock: 8)

To gdzieś Ty się chował w czasach PRL-u? :shock: :lol:

admin

:lol:
Za PRL-u to starczyło przymusowo w szkole zęby fluorować - o ile mnie pamięć nie myli!

Blackend

Cytat: renia w 2023-03-05, 20:40:54
To gdzieś Ty się chował w czasach PRL-u? :shock: :lol:

Za PRLa, to jadłem pastę do zębów, szczególnie taką w zwierzątka na tubce.  :lol:

RafałS

Ta pomarańczowa dopra była. :wink:

Blackend

RafałS

:lol:
A te zachodnie to już niezjadliwe jakieś robili, albo wyrosłem czy cuś...

admin

renia

:lol: Nie było chemii w pokarmach, to trzeba było ją sobie "suplementować"... :lol:

renia

:? A dobrze wiedzą, że Dieta Optymalna leczy cukrzycę... Dostali sporo informacji w tej sprawie i nie sprawdzają faktów...

Blackend

A może jest nieuleczalna w tym kontekście, że wiąże się z diametralną zmianą diety, a szczególnie z rezygnacji spożywania cukru?  8)

renia

:lol: Każda choroba, gdy się nie zlikwiduje jej przyczyny (tylko się ją kontynuuje) rozwija się, a nie znika...

Blackend

Dla mnie to też kiedyś było niezrozumiałe dlaczego ludzie nie chcą skorzystać z ŻO?
Nie chcą, bo nie mogą, tak jak narkoman, alkoholik i inni uzależnieni od używek - tak to widzę po latach obserwacji.  8)

renia

Ale gdyby Dietę Optymalną Ministerstwo Zdrowia i Instytut Żywności i Żywienia zalecali (a najważniejsze, to "dóktory" pacjentom) to by posłuchali, a wielu by wręcz odpowiadała smakowo... :D :lol: Ludzie mają tak "wyprane mózgi", że boją się tłuszczu - jak diabeł święconej wody... :lol: :lol:

RafałS

Cytat: renia w 2023-03-06, 18:53:46
Ale gdyby Dietę Optymalną Ministerstwo Zdrowia i Instytut Żywności i Żywienia zalecali (a najważniejsze, to "dóktory" pacjentom) to by posłuchali, a wielu by wręcz odpowiadała smakowo... :D :lol: Ludzie mają tak "wyprane mózgi", że boją się tłuszczu - jak diabeł święconej wody... :lol: :lol:
$rockefeller medicine & distribution co. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)61013-2/fulltext