Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Skórki wieprzowe - Chipsy

Zaczęty przez rudy_jacek, 2010-02-05, 10:51:55

Poprzedni wątek - Następny wątek

rudy_jacek

Witam

natrafiłem na następujący artykuł
http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=8972
dotyczący skórek wieprzowych i w jednym miejscu znajdują się informacje o preparowaniu skórek wieprzowych do postaci chipsów

niestety nie mogę się w tym doczytać jakiejś drogi postępowania tj. przepisu na to jak to zrobić

może Wy wiecie jaki jest sposób - przepis na te chipsy ze skórek wieprzowych ? Może ktoś tutaj robiła takie Chipsy ?

z góry dziękuje za rady


Optymalnie Pozdrawiam Wszystkich Optymalnych :-)


admin

To co można spotkać w handlu jest paskudne w smaku jak te z ziemniaków, czy zboża, a do tego śmierdzą olejem i mają jego posmak!
Do tego przesolone na tydzień zapotrzebowania...  :(
Jaki jest więc sens zajadania takiego paskudztwa?  :shock:

PS
co innego skóra wieprziowa dodana do wodnego wyciągu biłkowego, o bardzo wysokiej wartości biologicznej, z warzywami na godzinę przed końcem gotowania, aby zbyt miękka nie była! Albo rapetki lub kolanka podane na ciepło...
To jest RARYTAS!  :D

rudy_jacek

Cytat: admin w 2010-02-05, 11:00:09
To co można spotkać w handlu jest paskudne w smaku jak te z ziemniaków, czy zboża, a do tego śmierdzą olejem i mają jego posmak!
Do tego przesolone na tydzień zapotrzebowania...  :(
Jaki jest więc sens zajadania takiego paskudztwa?  :shock:

:D właśnie dlatego pytam jak można samemu je zrobić

a w toku dalszych poszukiwań odkryłem następujące wskazówki
Cytat
Chipsy ze skórek robi się w bardzo prosty sposób. Otóż potrzebujemy tłuszcz wieprzowy przetopiony i skórki wieprzowe najlepsze są z szynki, lecz nie z całej jej powierzchni. Musisz wybrać, te które są cieniutkie.
Rozgrzewasz smalec tak, żeby nie dymił i wrzucasz pokrojone na wąskie paski kawałki skórek po czym wyjmujesz po paru minutach posypując przyprawami do smaku.
Najważniejszą rzecza jest aby skórka była chrupiąca.

źródło: http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=372

myślicie że to może zadziałać ???


Blackend

Cytat: rudy_jacek w 2010-02-05, 11:29:47
myślicie że to może zadziałać ???

Pewnie tak - jak zrobisz podziel się wrażeniami.  :)
Mi ze skórek wystarcza ta z golonki od czasu do czasu.

hutshi

ja też z niecierpliwością czekam na ten przepis na chipsy
a co do skórek to gotuję na nich tylko gęste wywary-pod zupy....
ale nie mogę znaleźć ile w 100 gr tych skórek znajduje  się białka i tłuszczu może ktoś podałby ?

Krystyna



Zawartość w 100 g skórek wieprzowych:

                         B                  T                     W

                         23                20,4                 -

                                                Pozdrawiam.

renia

Cytat: hutshi w 2010-02-05, 15:22:53
ja też z niecierpliwością czekam na ten przepis na chipsy
a co do skórek to gotuję na nich tylko gęste wywary-pod zupy....
ale nie mogę znaleźć ile w 100 gr tych skórek znajduje  się białka i tłuszczu może ktoś podałby ?

Gotujesz zupy na samych skórkach? To nie może być smaczne.. :?

adampio



renia

Jakiś kawałek mięsa trzeba wrzucić do zupy, żeby była smaczna. Najbardziej mi smakują zupy na wołowinie (takiej przerośniętej tłuszczem).

adampio

Sposob na chrupiaca skorke? Prosze bardzo:

idziemy do rzeznika i prosimy go o karkowke ze skorka, najlepsza o grubosci okolo 1 cm
prosimy rzeznika o naciecie skorki w pol cm paski ale tylko do miesa nie nacinajac go
w domu, w kazde naciecie na skorze wsypujemy gruba sol, sporo, to bardzo wazne bo sol wyciaga wode!!!! Czyli duzo soli
a teraz do pieca na 200 stopni na okolo 1godz na 1 kg wagi miesa: czyli jezeli wazy 2 kg to na dwie godz
po tym czasie oceniamy w jakim stanie jest mieso i skorka. Skorka powinna juz byc brazowawa
i teraz najwazniwjsze: wlaczamy grilla w piecu oczywiscie i grillujemy skorke tak dlugo az zobaczycie na powierzchni skorki pecherze powietrza a skorka nabierze ciemnobrazowego koloru. Wowczas wyciagamy z pieca i VOILA mieso z chrupiaca skorka gotowe.


rudy_jacek

witam ponownie
mały raporcik :)
niestety "przepis" który wklejałem na początku to recepta dla odważnych  :? próbowałem zrobić tak na patelni to myślałem że mi pryskający tłuszcz oczy wypali - poparzyłem się nieźle

natomiast to co napisał adampio zdaje się działać - kwestia indywidualnego dopasowania np. grubości skórki itd.
jeśli miałbym polecać to zdecydowanie to co napisał adampio