Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

Które ziarna, nasiona, orzechy będą najlepsze ?

Zaczęty przez rudy_jacek, 2010-02-07, 20:13:29

Poprzedni wątek - Następny wątek

rudy_jacek

Witam
chciałbym się dowiedzieć -- Które ziarna, nasiona lub orzechy mają najniższą zawartość węglowodanów na 100 gram produktu ?

Wiem np. że orzechy włoskie mają na 100 gr -- 18 gram węglowodanów

a jak z resztą ?

pytam bo w zasadzie nie do końca jestem pewien - różne tabele widziałem i różne wyniki w nich były

z góry wielkie dzięki

RTS


kodar

Lp. Nazwa produktu Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Kcal.
Migdały słodkie 20 52 20,5 577
324. Orzechy arachidowe 25,7 46,1 19,2 565
325. Wiórki kokosowe 5,6 63,2 27 611
326. Orzechy laskowe 14,4 63 14,9 646
327. Orzechy pistacjowe 20,5 48,5 25 594
328. Orzechy włoskie 16 60,3 18 651

Nasiona.


329. Mak niebieski 20,1 42,9 24,7 482
330. Słonecznik nasiona 24,4 43,7 24,6 566

RTS

Dziwnie z tymi wiórkami kokosowymi bo raz piszą 30 g. W, a innym razem 6 g. W.

Krystyna


Wyżej podane wartości węglowodanów składają się z węglowodanów przyswajalnych oraz węglowodanów nieprzyswajalnych czyli błonnika.
Na przykład :
                                                   Węglowodany przyswajalne               błonnik

orzechy arachidowe                                       8,3                                   10,9
wiórki kokosowe                                           6,4                                    24
mak niebieski                                                4,2                                    20,5

Bierzemy pod uwagę tylko węglowodany przyswajalne.
                 
                                                     Pozdrawiam Krystyna

rudy_jacek

ok w takim razie moje pytanie powinno brzmieć następująco

Które ziarna, nasiona lub orzechy mają najniższą zawartość węglowodanów przyswajalnych na 100 gram produktu ?

I tak przy okazji - co myślicie o maśle orzechowym ???

z góry wielkie dzięki


rudy_jacek

Dziękuje Krystyna za super stronkę

a jak wasze zdanie na temat masła orzechowego ?


ewela

Na temat masła orzechowego nie mam zdania .Nasunęło mi się natomiast jedno pytanko-czy liczymy węglowodany orzechów ,słonecznika  i migdałów -przecież są one pochodzenia roślinnego .Jestem ciekawa Waszego zdania :)))

ewela

SORY SORY SORY-chodziło oczywiście o białko !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Blackend

Na ŻO zjadamy tego tak szczątkowe ilosci, że możesz sobie to odpuścić.

rudy_jacek

a wracając do nasion i zawartych w nich węglowodanach przyswajalnych to kupiłem dziś Siemię lniane i Sezam

i tak - na opakowaniu pisze że:

Siemię lniane ma === na 100 gr. === 1 gr węglowodanów

Sezam ma === na 100 gr. === 2,1 gr węglowodanów

czy to są wartości węglowodanów przyswajalnych czy ogółem ?