Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

Pieczeń karkowa z papryką.

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2010-02-28, 22:11:05

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Teresa - mnie chodziło o ilość białka, tłuszczu i węglowodanów w gramach -  w 100g gotowej potrawy (bez ziemniaków, dodatkowego tłuszczu, piwa, czy ogórka). Tak jak podaje w książkach dr Jan Kwaśniewski.
Wiesz już o co mi chodzi. ? Wzięcie pod uwagę utratę wagi.

adampio

Cytat: renia w 2010-03-02, 15:24:27
Teresa - mnie chodziło o ilość białka, tłuszczu i węglowodanów w gramach -  w 100g gotowej potrawy (bez ziemniaków, dodatkowego tłuszczu, piwa, czy ogórka). Tak jak podaje w książkach dr Jan Kwaśniewski.
Wiesz już o co mi chodzi. ? Wzięcie pod uwagę utratę wagi.

w 100 gr gotowej potrawy bez ziemniakow, dod tluszczu.....Czyli co w 100 gr samego miesa pieczonego z tlyszczem ?

Teresa Stachurska

Adampio,

T jest z karkówki i smalcu. Tak policzyłam.


renia

Cytat: adampio w 2010-03-02, 15:20:27
..latwo mozna bylo wyliczyc B, poniewaz wystarczylo zwazyc ten cm plaster karkowki..


A jeżeli robi się pieczeń w całości, to trzeba by zważyć mięso przed pieczeniem i po, żeby obliczyć BTW w 100g.
Ja to rozumiem tak :
Mam 1500g mięsa przed smażeniem, a po smażeniu np. 1000g.
Białka w tym mięsie było (karkówka B 13,2   T 18,7   w 100g) 198 g a tłuszczu 280 g.
Po upieczeniu już jest inna zawartość tych składników - czyli skondensowana i wynosi ona w 100 g B = 19,8  a T = 28.
Zgadzacie się ze mną?

Teresa Stachurska

Reniu,

na dobrą sprawę gdy będziesz piekła (albo może ja?) następny raz tę karkówkę to pierwszy kawałek trzeba zważyć (surowy) przed pieczeniem i po pieczniu. Wtedy można będzie policzyć w tym samym wątku ile gramów B i T będzie w 100 g gotowej pieczeni.


renia

Cytat: adampio w 2010-03-02, 15:28:27

w 100 gr gotowej potrawy bez ziemniakow, dod tluszczu.....Czyli co w 100 gr samego miesa pieczonego z tlyszczem ?

"adampio" chodziło mi o to , żeby zobaczyć jak zmienia się BTW mięsa po obróbce termicznej. Bo jak ma się na obiad pieczeń w całości i kawałek się z niej odkroi, to jak sprawdzić ile tam jest BTW? Trzeba obliczyć ile jest w 100 g. Tak?

Teresa Stachurska

Cytat: renia w 2010-03-02, 15:34:04
Cytat: adampio w 2010-03-02, 15:20:27
..latwo mozna bylo wyliczyc B, poniewaz wystarczylo zwazyc ten cm plaster karkowki..


A jeżeli robi się pieczeń w całości, to trzeba by zważyć mięso przed pieczeniem i po, żeby obliczyć BTW w 100g.
Ja to rozumiem tak :
Mam 1500g mięsa przed smażeniem, a po smażeniu np. 1000g.
Białka w tym mięsie było (karkówka B 13,2   T 18,7   w 100g) 198 g a tłuszczu 280 g.
Po upieczeniu już jest inna zawartość tych składników - czyli skondensowana i wynosi ona w 100 g B = 19,8  a T = 28.
Zgadzacie się ze mną?


Jeśli gotowej pieczeni z 1,5 kg mięsa otrzymasz 1 kg, to B- 19,8 aT - 28 g w 100 gramach

renia

Cytat: Teresa Stachurska w 2010-03-02, 15:36:43
Reniu,

na dobrą sprawę gdy będziesz piekła (albo może ja?) następny raz tę karkówkę to pierwszy kawałek trzeba zważyć (surowy) przed pieczeniem i po pieczniu. Wtedy można będzie policzyć w tym samym wątku ile gramów B i T będzie w 100 g gotowej pieczeni.


Dobrze zważę. :D
A wracając do potrawy, to jest ona również bardzo smaczna z mięsa mielonego. Usmażone kotlety mielone poukładać w brytfannie, dodać podsmażone warzywa z tłuszczem, zakryć i poddusić w piekarniku przez pół godziny.

adampio

Cytat: renia w 2010-03-02, 15:34:04
Cytat: adampio w 2010-03-02, 15:20:27
..latwo mozna bylo wyliczyc B, poniewaz wystarczylo zwazyc ten cm plaster karkowki..


A jeżeli robi się pieczeń w całości, to trzeba by zważyć mięso przed pieczeniem i po, żeby obliczyć BTW w 100g.
Ja to rozumiem tak :
Mam 1500g mięsa przed smażeniem, a po smażeniu np. 1000g.
Białka w tym mięsie było (karkówka B 13,2   T 18,7   w 100g) 198 g a tłuszczu 280 g.
Po upieczeniu już jest inna zawartość tych składników - czyli skondensowana i wynosi ona w 100 g B = 19,8  a T = 28.
Zgadzacie się ze mną?


To napisalem wczesniej

CytatPraktycznie mozna do tego podejsc tak:
mamy pieczen, ktora wazy 1500 gr
po upieczeniu zakladamy, ze wazy 1000 gr / byla marynowana w rzezni  Laughing/
jezeli pokroimy ja na 10 porcji to kazda porcja odpowiada 150 gr surowego miesa, tak?
Jezeli tak, to zjedlismy wlasnie ok 25 gr bialka, 16 gr tluszczu i 1 gr weglowodanu, czyli tyle ile 150 gr surowej karkowki zawiera.

renia


Cytat: Teresa Stachurska w 2010-03-02, 15:40:11
Jeśli gotowej pieczeni z 1,5 kg mięsa otrzymasz 1 kg, to B- 19,8 aT - 28 g w 100 gramach

:D - doszłyśmy w końcu do konsensusu.. :D

adampio

do tego doszlismy juz dawno, tylko dopiero teraz sie doczytalismy :lol:

renia


Cytat: adampio w 2010-03-02, 15:46:43
do tego doszlismy juz dawno, tylko dopiero teraz sie doczytalismy :lol:

Właśnie.. :lol: Czytałam od nowa Twoje posty i myślimy podobnie, tylko.. piszemy inaczej.. :wink:

renia


A jeszcze jedno. Licząc mięso po pieczeniu, trzeba by uwzględnić również tłuszcz, który z niego się wytopił.

Teresa Stachurska

Jeśli go dodasz do ziemniaków na talerzu to nie odliczaj.

renia


Teresa - mi nie chodzi o liczenie tego co zjadłam, tylko o sporządzanie BTW w 100g w nowej potrawie. :D

renia


Chciałabym razem z przepisem podawać dokładne wyliczenia, a nie zawsze prosić "adampia" - błagać Go pięć razy.. 8) :lol:


adampio

A to oczywiscie ciekawostka............... :lol:
Tylko ja tp "cos" dziala?

adampio

Cytat: renia w 2010-03-02, 16:02:54

Chciałabym razem z przepisem podawać dokładne wyliczenia, a nie zawsze prosić "adampia" - błagać Go pięć razy.. 8) :lol:

Sorry :shock:


admin

Cytat: adampio w 2010-03-02, 18:08:26
Tylko ja tp "cos" dziala?

Nie wiem, bo szkoda mi miejsca na dysku na takie programy, ale jeśli ktoś potrzebujący, to zawsze może wgrać, przetestować i zdecydować, co dalej...  :D