Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Wartość biologiczna żółtkek.

Zaczęty przez Krzysztof.K., 2010-03-13, 01:22:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

Krzysztof.K.

Jaka jest wartość biologiczna żółtka?

Znalazłem jedynie dane dla całego jajka (100) i dla samego białka (88).
Nigdzie jednak nie znalazłem informacji o żółtku.
Byłbym wdzięczny za podanie tej wartości i źródła informacji.

Pozdrawiam.
Krzysztof

Blackend

Ale o co dokładnie Ci chodzi?
O B:T:W ? Czy dokładny skład wszystkich pierwiastków w żółtku występujących?

adampio


Krzysztof.K.

Nie potrafię tego odpowiednio odczytać.
Chodzi mi o konkretną wartość.

http://en.wikipedia.org/wiki/Biological_value
W tym miejscu podaje się konkretne wartości, gdzie całe jajko ma wartość 100.

Taką też jednostkę przyjmuje się w opisach odżywek białkowych dla sportowców.
Zastanawia mnie więc, jaką wartość wyrażoną tą samą jednostką ma żółtko jaja.

Podobno najwyższa wartość biologiczna (BV) odżywek dochodzi do 156.

adampio

No coz na pewno wiecej jak 88 bo tyle BV ma bialko jaja. :lol:

admin

Podobno wg Wegatarian soja ma BW aż 107!  :lol:

PS
O ile wiem, to BW liczona metodą Thomasa/Mitchella nie może przekraczać 100, ale co to szkodzi napiasć na naklejce nawet 200% normy...  :lol:
Ostatecznie to tylko cyferki...  :wink:

admin

Znacznie lepszą metodą oznaczania BW jest wskaźnik aminokawsowy Osera.

vigo

białko sojowe liczone metodą Thomasa/Mitchella ma 74 (BV)
Tu jest więcej o metodyce liczenia wartości biologicznej białka: http://www.sfd.pl/EXTENSOR__nowe_białka_serwatki-t48196-s29.html

adampio

Vigo, nie moge tego linku otworzyc.

admin

I nie wiele się traci, choć wczoraj się otwierał...

PS
Pewnie robią niedzielną konserwację serwera.

vigo

Adampio, nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie link w tym momencie chodzi.

BACA

Podaję skład 100 gram żółtka jaja kurzego: kJ-1312 , kcal-314 , białko-15,5g , tłuszcz-28,2g , kwasy tłuszczowe nasycone-8,7g , jednonienasycone-12,6 , wielonienasycone-2,11g , cholesterol-1062mg , węglowodany ogółemo-0,3g , sacharoza i błonnik-0 , sód-52mg , potas-127mg , wapń-147mg , fosfor-587mg , żelazo-7,2mg , magnez-15mg , witA-886mikrogr , Beta karoten-29mikrogr - Wit D-4,5mikrogr , Wit E2,15mg , Tiamina-0,173mg , Rybo-flawina-0,81mg , Niacyna-0,03mg , Wit C-0.

adampio

cos kiepskie te Twoje zoltka, moje maja 1280 mg cholesterolu w zoo gr zoltka, pomijajac juz inne wartosci, ktore podajesz. :lol:

Osobiscie wole te zoltka,  ktore zawieraja duzo cholesterolu :lol: Bede zmuszony wziac ze soba jaja kurze (tez) do Polski :lol:

admin

 :D - polskie jaja z karmazyna wolnowybiegowego są najlepsze, ale jak kto lubi wierzyć, że z kura galicyjskiego, to niech będzie i z przepiórki   :wink:

Gazda412

Jestem przekonany, że różnice w wartościach skladnikow odżywczych, mineralnych, witamin czy pierwiastkow śladowych są zależne od rasy kury, jej karmienia czy też pory
roku. Inne wartości ma jajko latem a inne w okresie zimowym, natomiast wartości przedstawione w tabelach, to uśrednione wyniki badań. Chyba najlepiej to mieć własne laboratorium. Pozdrawiam.