Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Lody migałowe

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2010-03-27, 21:28:26

Poprzedni wątek - Następny wątek

Teresa Stachurska

Składniki na tortownicę 26 cm:

- 750ml śmietany kremówki - 16,5; 225,0; 23,2

- 1 opakowanie cukru waniliowego - 0,0; 0,0; 32,0

- 1 opakowanie śmietanfixu (opcjonalnie)

- 100 g gorzkiej czekolady 70 % kakao grubo startej lub posiekanej - 5,3; 42,0 42,0

- 100 g gorzkiej czekolady 90 % kakao też grubo startej - 8,8; 41,1; 32,0

- 200 g płatków migdałowych zrumienionych na suchej patelni - 20,0; 56,0; 20,0

- 100 g małych bezów grubo pokruszonych 7,0; 0,0; 75,0

- 20 g łyżka kakao (opcjonalnie) 4,7; 4,0; 9,14

Gotowego produktu - 1300 g :

B = 62,3 g
T = 368,1 g
W = 233,3 g

W 100 g:

B = 4,8 g
T = 28,3 g
W = 17,9 g

B : T : W = 1 : 5,9 : 3,7

Migdały uprażyć na suchej patelni (ale nie spalić :) ) i ostudzić.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i ewentualnie śmietanfixem dodać ostudzone migdały oraz pozostałe składniki. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, przełożyć do niej masę Wlać masę do tortownicy można "wyrzeźbić" na niej łyżeczką i widelcem dekorację.


Wstawić na minimum 6 godz do zamrażalnika. Wyjąć z zamrażalnika na kilka minut przed podaniem. Tort musi się nieco ogrzać, aby lepiej się go kroiło. Zaraz po wyjęciu z zamrażalnika nie da się pokroić, gdyż się kruszy.

Smacznego  :) 

Teresa Stachurska

Można zmiejszyć W dając do lodów nie dwie czekolady, ale jedną, bezów zaś 50 g w miejsce 100 g.

krysia48

no to sobie teraz narobiłam apetytu  :D ale słyszałam ze lody opty odchudzają,oczywiscie nie zajadając na raz kilku porcji :wink:

Radzio

Fantastyczny posiłek.
Mama niekiedy takie jada na ciepło. ;) (Ale według "Książki Kucharskiej"- nie przekombinowane ;))