Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

Wyniki badan

Zaczęty przez adampio, 2010-04-28, 15:25:48

Poprzedni wątek - Następny wątek

adampio

No wiec zrobilem badanie krwi i wyniki w mmol/l sa nastepujace:

Cholesterol calkowity: 5,5
LDL 3,5
HDL 1,3
TG 1,5

Znaczny brak witaminy D bo mam tylko 33 nmol/l a mninimum jest 50.

Poza tym nie brak mi niczego inne.

Gwidon

...ooooooooooooo to TRAN sie klania :lol: :wink:...

Opal

Cytat: adampio w 2010-04-28, 15:25:48

Czyli można Ci życzyć - dużo słońca i radości :) ;)

adampio

Cytat: Gwidon w 2010-04-28, 15:27:49
...ooooooooooooo to TRAN sie klania :lol: :wink:...

Zaproponowalem Panu doktorowi, ze bede bral tran ale powiedzial, ze to za malo, ze musze brac duzo wieksze dawki. :D

I pomyslec, ze witamina D powstaje w organizmie z cholesterolu, ktorego mam wystarczajaca ilosc, nalezaloby przypuszczac patrzac na wyniki.

adampio

O tak, Opal, slonca juz nie pamietam kiedy ostatni raz widzialem. A biorac wit D bede radosny.

fewa

No to wracaj do Polski, tutaj jest więcej słońca :D

adampio

Najpierw Berlin, pozniej Rzym a w Pazdzierniku dopiero na zlota polska jesien przyjade do Polski :D

viola44

Cytat: adampio w 2010-04-28, 15:25:48
No wiec zrobilem badanie krwi i wyniki w mmol/l sa nastepujace:
Cholesterol calkowity: 5,5
LDL 3,5
HDL 1,3
TG 1,5

przeliczajac na mg% wyglada to tak
Cholesterol calkowity: 210
LDL134
HDL 50
TG132

wg. mnie HDL moglby byc wyzszy w stosunku do LDL, trojglicerydy najlepiej gdy oscyluja ponizej 100....

viola44

oczywiscie wszystkie parametry sa w normie, ;-) ale na diecie optymalnej najlepiej gdy TG oscyluja ponizej 100mg%

adampio

Viola 1,5 x 39 daje 58,5

viola44

Cytat: adampio w 2010-04-28, 16:36:24
Viola 1,5 x 39 daje 58,5
a co to jest to 39?

ja mam taka ksiazke DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA z elementami biochemii klinicznej gdzie mam podane normy w mg% i mmoli/l, Tobie obliczalam wg wczesniejszych moich parametrow lipidowych, teraz spojrzalam w tą ksiązke i pisze norma dla TG -  ponizej 200mg% co odpowiada 2,3mmoli/l

czyli jesli Ty masz 1,5 mmol/l to wg proporcji wychodzi 130mg%

adampio

O tak, masz racje, przelicznikiem w wypadku TG jest cyfra 89. Wiec mam TRG na poziomie 133,5 co jest wysoka cyfra w DO.

adampio

Sam wyciagne wniosek:

skoro mam niski poziom HDL i wysoki poziom TRG popelniam bledy w DO.

Biore sie do naprawy diety.

viola44

Cytat: adampio w 2010-04-28, 18:27:14
Sam wyciagne wniosek:

skoro mam niski poziom HDL i wysoki poziom TRG popelniam bledy w DO.

Biore sie do naprawy diety.
adam no nie popadaj w histerie, ogolnie nie jest zle, zwroc uwage na jedna rzecz, czy aby tych trojglicerydow nie mierzyles juz po zwiekszeniu weglowodanow?  bo ilosc trojglicerydow bardzo zalezy od tego ile zjedlismy  ich w ostatnich powiedziemy dwoch dniach , tak ze np. wczesniej mogles miec nizsze..... lekarze czesto mowia pacjentom by nie zmieniali drastycznie skladu swego pozywienia przed badaniem , by zachowali podobienstwo.....

adampio

Prawde mowiac tak bylo, poniewaz dwa dni przed badaniem zwiekszylem wlasnie ilosc weglowodanow. Niemniej jednak badanie robione bylo naczczo, 15 godz bez jedzenia. Moze, moze.......
Ale w swojej ksiazce podaje pan dr. Jan Kwasniewski, ze optymalni potrafia miec HDL na poziomie 100 a w niektorych przypadkach 170 mg/%. Ja mam tylko 50 :shock:

No coz, pozyjemy zobaczymy.

W panike nie wpadam, ale masz racje mowiac, ze moje HDL jest niskie. Wiec wniosek nasuwa sie jakby sam. Musze przemyslec pare kwestii, bo lekarza optymalnego tu nie mam.

viola44

http://heartscanblog.blogspot.com/2009/10/vitamin-d-increased-my-cholesterol.html

One of the spectacular changes that develops over a year of taking vitamin D is that HDL cholesterol skyrockets.

Vitamin D can also reduce triglycerides, though the effect is relatively small, usually no more than 20 mg/dl or so. Likewise, the effect on LDL is minor, with a modest reduction in the small type of LDL.

Mowa o tym, ze wit D zwieksza dosc znacznie HDL, TG i LDL moze obnizyc ale umiarkowanie....

adam na slonce, biegac zamiast ten basen....

adampio

No coz, biegac nie lubie a basen naprawia mi moj krzywy kregoslup i zajmuje mi tylko 8 godzin tygodniowo.

Witamine D3 wlasnie zaczalem brac, konska dawke 3 x 1000 jednostek dziennie co odp. 750 mg dziennie.

Dzieki za podpowiedzi.

Blackend

Co Wy chłopa namawiacie na to bieganie jak nie lubi  :D
Adampio pływaj dalej ale na słońcu (odkryty basen, plaża w kurorcie) w miłym towarzystwie innych pływaków i pływaczek też ;)
Szczególnie te drugie da Ci więcej powera niż kostka masła ;)

viola44

Cytat: Blackend w 2010-04-28, 21:09:46
Co Wy chłopa namawiacie na to bieganie jak nie lubi  :D
Adampio pływaj dalej ale na słońcu (odkryty basen, plaża w kurorcie) w miłym towarzystwie innych pływaków i pływaczek też ;)
Szczególnie te drugie da Ci więcej powera niż kostka masła ;)
Blacked :-) no ja mialam na mysli kryte baseny dlatego zasugerowalam, poza tym odmiana odświeża psyche, no to jak nie biegi to cos innego , np. dyskoteka hihi w towarzystwie milych pan.... :-)