Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

jadłospisy

Zaczęty przez agata, 2010-08-19, 13:45:56

Poprzedni wątek - Następny wątek

WojciechS

Cytat: WojciechS w 2010-08-23, 10:47:00
skorzystać z fachowej pomocy!

Rady z "Internetu" brać z przymrużeniem oka... czyli tak: :wink:

renia

Cytat: Radzio w 2010-08-23, 10:06:09

Co do zakwaszenia- można to samodzielnie sprawdzić?

Własnie też bym chciała to wiedzieć. To chyba nie chodzi o ketony, tylko o pH. Nie wiem czy to z moczu tez wykazuje, czy raczej z krwi jest dokładniejsze.. :roll:

Blackend

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Dr Pala o tym mówił - przyczyn i objawów może być setki. Pozostaje tylko wizyta u dobrego lekarza.

renia

No i ruch też odkwasza (tylko nie przesadny)..

adampio

Ciekawy artykol na temat rownowagi kwas-zasad, mowiacy generalnie o tym problemie, nie z punktu widzenia ZO......ale tu chyba jest to bez roznicy

Cytathttp://www.we-dwoje.pl/rownowaga;kwasowo-zasadowa;w;organizmie,artykul,7399.html

Radzio

Poczytałem, dziękuję. :)
Autor wymienił kilka tłuszczy, jako produkty neutralne, ale nie wspomniał o smalcu czy łoju...

Blackend

Cytat: renia w 2010-08-23, 13:17:45
No i ruch też odkwasza (tylko nie przesadny)..

I zakwasza (jak sie przesadzi) ;)

kristan

Cytat: adampio w 2010-08-23, 14:08:55
http://www.we-dwoje.pl/rownowaga;kwasowo-zasadowa;w;organizmie,artykul,7399.html

sorry tu jest link

Coś tutaj mi się nie zgadza. Autorka wymienia produkty zakwaszające podając wyżej jakie pierwiastki alkalizują. Wystarczy zrobic zestawienie np. płatków owsianych czy kaszy z pomidorami i sprawa wyjaśniona , na korzyść tym razem/rzadko!/ IŻiŻ.

W/g innych zestawień najbardziej alkalizuje potas/np suszone morele/

kristan

Jedzcie zatem potrawy z MPWS-em np              http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=142

WojciechS

Cytat: kristan w 2010-08-24, 06:26:03
W/g innych zestawień najbardziej alkalizuje potas/np suszone morele/

Ja bym nawet poszedł dalej w tych dociekaniach "naukowych" i stwierdził, że najbardziej alkalizuje proton... :lol:

WojciechS

Zamiast rozpowszechniać i wierzyć w te bzdety "zakwaszeniowo-detoksowe" lepiej poczytać sobie o roli biologicznej najważniejszych orgnicznych buforów: węglanowego, octowego, mleczanowego, amonowego i fosforanowego, że o amfoterycznych związkach złożonych np: białkach nie wspomnę. Ale jeśli kto lubi wierzyć "naukowcom", to czemu nie...?

Iga

Cytat: WojciechS w 2010-08-24, 10:12:07
Ja bym nawet poszedł dalej w tych dociekaniach "naukowych" i stwierdził, że najbardziej alkalizuje proton... :lol:
A mydło litowe? Dobre by było?

WojciechS

Do mycia, jak najbardziej, do jedzenia ostatecznie ujdzie, gdy łańcucha alkikowego brak.

Iga

Cytat: WojciechS w 2010-08-24, 10:42:15
Do mycia, jak najbardziej, do jedzenia ostatecznie ujdzie, gdy łańcucha alkikowego brak.
Właśnie chodzi mi o jedzenie.

WojciechS

WojciechS

Cytat: Iga w 2010-08-24, 10:43:36
Cytat: WojciechS w 2010-08-24, 10:42:15
Właśnie chodzi mi o jedzenie.

Eskimosi wtryniali mydło, aż im buźki się pieniły, ale nie każdy to Eskimos.

adampio

Widze "rzeczowe" rozmowy w stylu DD :lol: