DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy

Zaczęty przez Zonia, 2010-09-10, 03:06:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

Mari

Zonia jak na rok samoleczenia wyniki masz super! ...Oczywiście przesadzam w stronę optymizmu , ale jak bdziesz tak dalej trzymać to za rok się będziesz śmiać .

Trójglicerydy się a automatu zmniejszą jak podniesiesz HDL .Ostro bierz się do czytanki o HDL   ;
Z nimi cukrzykom rozprawić się to droga trochę pod górkę . To cukrzyca miesza w trójglicerydach. Ja poszłam trochę na skróty   i zaaplikowałam mężowi z grubej rury HDL-ka . Musiał pić olej lniany tłoczony na zimno prosto z fabryki  :lol: . Tobie nie radzę bo cofka murowana hi hi ...
Zapach ,smak straszebny ...Mąż krzyczał ,że go tróję olejem przekładniowym z samochodu !.Jednak  ja musiałam działać szybko, bo Jego wyniki HDL były już poniżej dna...Udało się ..i to najważniejsze.

Ty spokojnie dasz radę bez ryzyka .

A teraz przyznaj się , ale tak z dwoma paluszkami do góry ...czy aby nie palisz papierosów , albo innego świństwa?  :twisted:.

Zonia

Reniu, znam ten film. Na wiele spraw otworzył mi oczy :)

Zeto, wydaje mi się, że zastosowałam się do Waszych rad i efekty rzeczywiście są, ale najwidoczniej są tez jeszcze jakieś błędy. W końcu na DO jestem dopiero od miesiąca, a z Waszą pomocą od jakichś dwóch tygodni. I tylko dzięki Wam udało mi się uzyskać kilka sukcesów. Długa droga jeszcze przede mną, ale nadejdzie dzień, że będę mogła powiedzieć, że moja DO jest perfekcyjna :)

Tereniu, na przykład jakich? Bo z węglowodanów używam już tylko ziemniaki (raz na tydzień i to w śmiesznych ilościach) i grejpfruty, czasem warzywa do rosołu. Więcej grzechów nie pamiętam :)

Marii, ja też uważam, że rok samodzielnego zmagania się z moimi chorobami, na dzień dzisiejszy, okazało się sukcesem. I mam wielka nadzieję, że za kolejnych kilka miesięcy będę mogła powiedzieć, że sukces jest całkowity. Wciąż liczę na Waszą pomoc :) Przyznam, że nie mam już pomysłu, jak podnieść HDL :( Martwi mnie to, że rok temu, przy pozostałych okropnych wynikach, HDL był w normie, a teraz, przy lepszych wynikach pozostałych, HDL tak się pogorszył :(

Na Twoje pytanie Marii, nie odpowiem, bo dopiero by mi się od Was dostało... :P :lol:

BACA

zonia - jaki jest wynik HbA1c. Przy okazji następnego badania krwi zmierz sobie CHOMOCYSTEINĘ. Może to być bardzo ważne badanie, bo jeżeji wynik będzie powyżej 10 - to coś może potrafimy poradzić.

Zonia

Cytat: BACA w 2010-09-28, 20:34:37
zonia - jaki jest wynik HbA1c. Przy okazji następnego badania krwi zmierz sobie CHOMOCYSTEINĘ. Może to być bardzo ważne badanie, bo jeżeji wynik będzie powyżej 10 - to coś może potrafimy poradzić.

Poniżej ostatnia część moich dzisiejszych wyników. Mam nadzieję, że to o to chodzi, bo innych już nie ma :(

[załącznik usunięty przez administratora]

BACA

No, HbA1c nie jest najgorsza, choć mogła być mniejsza. Teraz przy okazji zmierz CHOMOCYSTEINĘ. To naprawdę może być ważne.

Zonia

Cytat: BACA w 2010-09-28, 20:56:17
No, HbA1c nie jest najgorsza, choć mogła być mniejsza. Teraz przy okazji zmierz CHOMOCYSTEINĘ. To naprawdę może być ważne.

Która pozycja to HbA1c?
CHOMOCYSTEINA - najbliższa okazja za dwa miesiące :( i co to w ogóle jest?

BACA

Może uda Ci się gdzieś dostać książkę pt "Rewolucja serca". Tam znajdziesz dokładne objaśnienie odnośnie CHOMOCYSTEINY. HbA1c jest to hemoglobina glikolowana - I zestaw badań.

BACA

Zonia

Cytat: BACA w 2010-09-28, 21:09:13
HbA1c jest to hemoglobina glikolowana - I zestaw badań.

Tak tez myślałam, ale zmyliło mnie Twoje pytanie :)
Na temat CHOMOCYSTEINY próbowałam znaleźć coś w necie, ale nic nie znalazłam sensownego :(

Zonia

Cytat: BACA w 2010-09-28, 21:09:13
Może uda Ci się gdzieś dostać książkę pt "Rewolucja serca". Tam znajdziesz dokładne objaśnienie odnośnie CHOMOCYSTEINY. HbA1c jest to hemoglobina glikolowana - I zestaw badań.

Czy chodzi o to: http://echozycia.ddsoft.pl/Files/file/15/Rewolucja%20serca%20-%20dieta%20na%20%C5%BCycie.pdf

BACA

Jest to niewielki skrót tego o czym mówię, z tym że chomocysteina bardzo reaguje na DO i wystarczy dbać o o właściwy poziom pirydoksyny - czyli B6, B12 oraz kwasu foliowego, a właśnie przy DO z tym nie ma kłopotu.

Zonia

Cytat: BACA w 2010-09-28, 21:32:21
Jest to niewielki skrót tego o czym mówię, z tym że chomocysteina bardzo reaguje na DO i wystarczy dbać o o właściwy poziom pirydoksyny - czyli B6, B12 oraz kwasu foliowego, a właśnie przy DO z tym nie ma kłopotu.

No tak, ale mnie jeszcze do tego daleko :(

Zonia

Zastanawia mnie jeszcze wysokie OB. Co może być powodem?
Zawsze myślałam, że wysokie OB jest wynikiem jakiegoś stanu zapalnego.
Wiecie coś więcej na ten temat?

BACA

Z czasem będzie spadać. Nie jest to jednak szybka zmiana. Ja miałem OB 24 a po 4 latach było już 2. Teraz jest na zmianę raz 1 a raz 2 chyba różnica mało istotna.

Zonia

Cytat: BACA w 2010-09-28, 21:44:33
Z czasem będzie spadać. Nie jest to jednak szybka zmiana. Ja miałem OB 24 a po 4 latach było już 2. Teraz jest na zmianę raz 1 a raz 2 chyba różnica mało istotna.

To Ty zupełnie zdrowy Chłopak jesteś  :lol:

BACA

Niestety nie. Z niektórymi chorobami /cukrzyca i inne/ walczę z na ogół dobrymi rezultatami ale trudniej jest ze stwardnieniem rozsianym - iak widzisz mam stale co robić - a największy problem jest z chorobami wynikającymi z przewagi układu S i równocześnie z chorobami z przewagi układu Ps. Zwykłe porady niewiele pomogą. Na przykład leczenie SM przez zwiększenie przewagi układu Ps leczy tą chorobę ale jednocześnie zwiększa cukrzycę oraz powoduje powstanie niedoczynności tarczycy, a że mam różne choroby /wiek/ więc mam cały czas co robić.

Zonia

Cytat: BACA w 2010-09-28, 22:04:41
Niestety nie. Z niektórymi chorobami /cukrzyca i inne/ walczę z na ogół dobrymi rezultatami ale trudniej jest ze stwardnieniem rozsianym - iak widzisz mam stale co robić - a największy problem jest z chorobami wynikającymi z przewagi układu S i równocześnie z chorobami z przewagi układu Ps. Zwykłe porady niewiele pomogą. Na przykład leczenie SM przez zwiększenie przewagi układu Ps leczy tą chorobę ale jednocześnie zwiększa cukrzycę oraz powoduje powstanie niedoczynności tarczycy, a że mam różne choroby /wiek/ więc mam cały czas co robić.

A ja myślałam, że udało Ci się wyjść ze wszystkiego paskudnego.Najważniejsze jest jednak to, że umiesz sobie z tym wszystkim radzić i w odpowiedni sposób reagować na odchylenia od normy :)

Mari

Baca ma rację z tym OB . Zresztą nie jest takie wysokie  :) .  Martwić się należy przy trzycyfrowym wyniku . Witaminkę B12 , B17 wychwycisz w pestkach moreli , brzoskwini , a tak w ogóle to zwiększ sobie nasionka i kłopot zniknie .

Zonia

Mnie się wydaje, że to OB mam podwyższone przez ból zęba :( jakiś stan zapalny), właśnie z nim walczę, a ząb boli mnie od dwóch dni.
Dzisiaj chciałam iść do dentysty, ale najpierw zlikwiduję stan zapalny. Już jest lepiej :)

renia

A czym sama likwidujesz stan zapalny? Jakieś płukania jamy ustnej?..