Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy

Zaczęty przez Zonia, 2010-09-10, 03:06:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

BACA

Rak krwi zwany czerwienicą. Wszystkie odmiany leczy się DO. Prawie wszystkie. Jest czerwienica" zwyczajna" i przy niej własnie nie wolno stosować ŻADNEJ diety niskowęglowodanowej.To jest jednak domena lekarzy i do nich trzeba się zwracać w tej sprawie.

Teresa Stachurska

BACA

Której tezy? tej o 3000 chorób czy tej o czerwienicy zwyczajnej ?

renia

Cytat: BACA w 2010-10-01, 20:22:20
..  Czy każdy może przejść na DO ? Otóż nie. Jest ok 3000 /trzy tysiące/ chorób przy których nie można - w/g dr J. K.

Gdzie dr Kwaśniewski o tym pisze?

A z tym się zgodzisz co mówi dr Pala, że wszyscy mogą stosować DO niezależnie od wieku i chorób...i nikomu Dieta Optymalna nie może zaszkodzić..

http://www.youtube.com/watch?v=9AXaVJPIQKU&feature=related

BACA

Dr.J. K. książka "Odpowiedzi na listy I" str 20 - cytuję: Żywienie optymalne nie szkodzi, poza nielicznymi wyjątkami które mogą pojawić się u ludzi z wrodzonymi, a częściej nabytymi defektami enzymatycznymi. Takich chorób naliczono już ponad trzy tysiące, ale są to choroby rzadkie i dotyczą enzymów związanych z przemianą tłuszczów czy cholesterolu. A czerwienicę zwyczajną mam niestety w rodzinie. i nie ma na nią siły. Nie pomaga nic - ani B17,ani B15 - tlen w pigułce, ani Nieumywakin, ani cieciorka.Hm..........

renia

No faktycznie. Tego juz nie pamietałam, chociaż przeczytałam wszystkie ksiażki J. Kwasniewskiego. No ale pewnie jest jeszcze sporo rzeczy ktorych nie pamiętam. Te ksiażki są tak bogate w treść, że praktycznie nie sposób wszystko zapamiętać. Dlatego stale do nich wracam i....czasami cytuję... :wink:

Zonia

BACA, jutro zjem jabłko. Jestem ciekawa czy na mnie będzie działało tak jak na Ciebie.
Ziemniaki mogę jeść. Cukier po nich nie przekracza 140 :)

renia

Cytat: BACA w 2010-10-01, 21:06:34
..Żywienie optymalne nie szkodzi, poza nielicznymi wyjątkami które mogą pojawić się u ludzi z wrodzonymi, a częściej nabytymi defektami enzymatycznymi. Takich chorób naliczono już ponad trzy tysiące, ale są to choroby rzadkie i dotyczą enzymów związanych z przemianą tłuszczów czy cholesterolu. .......

Dr Kwaśniewski pisze, że spotkał się z jednym takim przypadkiem, na wiele tysięcy pacjentów...ale jednak jest...

adampio

Zonia

Czy coś znowu jest nie tak? Czy to możliwe, że po jedzeniu, po dwóch godzinach mój cukier = 108?
Na czczo, to rozumiem, ale żeby po jedzeniu?  :shock: czy to z kolei nie za mało?

BACA

Kiedy po tym jedzeniu masz szczyt cukru ? Bo po jednym jest po 1 godz, po innym po 1,5 godz a jeszcze po innym po 2 godz. Najlepiej zmierz kilka razy w tym czasie i będzie wiadomo, bo może cukier mierzony w innym czasie będzie miał inna wartość.

Zonia

Jadłam ok 20-tej - galaretę z indyka i to wcale nie mało :)
Cukier zmierzyłam o 22-giej z wynikiem 108.
Dzisiaj praktycznie przez cały dzień jestem na galarecie, poza jednym posiłkiem - sałatka z pomidorów z majonezem.

Zonia

Nie mam pojęcia kiedy i po jakim jedzeniu jest szczyt cukru :(
Skąd mam to wiedzieć? Czy jest to gdzieś napisane?
Zawsze uczono mnie, że mam mierzyć po dwóch godzinach od posiłku :(

BACA

Nie żartuj. Cukier mierzy się tylko po zjedzeniu węgli lub posiłku gdzie są węgle. Po białku nie ma co mierzyć.

Zonia

Cytat: BACA w 2010-10-01, 22:22:46
Nie żartuj. Cukier mierzy się tylko po zjedzeniu węgli lub posiłku gdzie są węgle. Po białku nie ma co mierzyć.
W mojej galarecie jest mnóstwo marchewki, jest tez pietruszka i seler :)

BACA

Jeżeli przez cały dzień zjadłaś śladowe ilości węgli - bo tak piszesz - to skończy się to arytmią lub inną paskudną chorobą.

Zonia

Zjadłam w międzyczasie die porcje sałatki z pomidorów (przed chwilką drugą porcję :)

Zonia

Cytat: Zonia w 2010-10-01, 22:29:09
Zjadłam w międzyczasie die porcje sałatki z pomidorów (przed chwilką drugą porcję :)
...dwie*

BACA

Przecież cukier mierzy się po zjedzeniu węgli, a po warzywach jest to niecała 1 godz. Zresztą po warzywach szkoda mierzyć bo cukier niewiele rośnie. Każdy organizm jest inny i dlatego musisz sprawdzić u siebie metodą prób kiedy masz szczyt cukru po danym węglowodanie. A po warzywach nie mierz wcale bo szkoda się kłuć i się stresować. A ile węgli dziennie jesz ?

Zonia

Ale przecież węgle jem wyłącznie w warzywach, no i troszkę w majonezach, musztardzie czy chrzanie, czasami w białej, czy kaszance:)
Owoców nie jadam, cukru również, mąki zero. Od dwóch tygodni nie przekraczam 40g węgli.