Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy

Zaczęty przez Zonia, 2010-09-10, 03:06:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zonia

Teresko, już po eksperymencie. Po kefirze cukier poszedł na 156 :)



Zonia

W dzisiejszej prasówce, Tereska wspomniała o paradontozie.
To pozwoliło mi uświadomić sobie, jakie jeszcze miesiąc temu miałam
kłopoty z zębami, krwawiącymi dziąsłami. Straszne to było.
I tak, jakoś niepostrzeżenie minęło, odkąd jestem na DO.
Od tego czasu nie mam żadnych problemów z zębami.
Dziwne, że wcześniej tego nie skojarzyłam. Ale na tym nie koniec.
Pisałam na początku o sennościach po posiłkach. Tego problemu też
już nie ma. Wręcz przeciwnie - rozpiera mnie energia, a w nocy
zasypiam o wiele wcześniej  :D

Jeszcze raz wspomnę o eksperymentach z kawą. Nie wiem skąd
wziął się ten, wcześniej wspomniany wysoki wynik cukru, ale wczoraj
piłam kawę bez dodatków, a cukier = 125, dzisiaj wypiłam ją ze słodzikiem i śmietanką
a cukier = 137. Nie rozumiem dlaczego poprzednio wyniki, nawet po samej kawie były tak wysokie.

Teresa Stachurska

Proponuję przez parę dni pić gorzką. Wydaje mi się, że większość zaczynała od słodkiej, a z czasem przechodziła na gorzką, by po jakimś czasie (niedługim o dziwo) uznać że gorzka lepsza. Z cukrem to nie wiadomo, czy pijemy kawę słodzony czy roztwór cukru (słodzika) zaprawiony kawą, bo woda z cukrem miła by już nie była. Choć wiele osób we wczesnym dzieciństwie do słodzonej wody była zaprawiana, bo cukier miał krzepić - też hasło marketingowe :( 

adampio


Zonia

Problem w tym Tereniu, że nie piję kawy dla samej kawy, a dla jej smaku w połączeniu ze słodzikiem i śmietanką.
Czysta kawa to dla mnie sama gorycz z kwaskowym posmakiem, w dodatku źle działająca na wątrobę i trzustkę.
Nie mam pojęcia dlaczego kawa w połączeniu z tymi dwoma składnikami nie powoduje tych dolegliwości, ale tak jest.
Jedyne, co chętnie zmieniłabym w tym składzie "trzy w jednym" :), to zamieniłabym słodzik na łyżeczkę cukru, tak,
jak to robiłam przed laty. Gdybym tylko, ze względu na cukrzycę nie musiała wystrzegać się cukru :)

adampio, czyżby ta dzisiejsza, barowa pogoda tak Cię nastrajała?

Teresa Stachurska

Zoniu, kawy są różne :)  To raz, a dwa, że ja Cię rozumiem. Najpierw słodziłam kawę i herbatę. Przed laty. Najpierw przestałam słodzić herbatę. Jak polubiłam mocną, czasem ze śmietanką. Kawę dopiero parę lat póżniej przestałam słodzić. Przestałam ją słodzić będąc we Włoszech bo tam wtedy wszędzie podawano dosłownie ulep. Kupowałam kawę i parzyłam sama, a w mieście piłam jedynie wodę. I jakoś tak uznałam, że te mniej cukru, które używałam ja jest też bez sensu, bo po co ja psuję smak kawy, którą przecież lubię. Wkrótce każda słodzona kawa była bez sensu, jak i każdy słodki napój. Czasem robię shake z mrożonych truskawek i śmietany, bez cukru. Robię też lody z mrożonych truskawek i mrożonej śmietany i też nie dodaję cukru. Jak robię lody śmietankowe to dodaję cukier, ale bardzo mało. Rocznie zużywam mniej niż kilogram cukru, uwzględniając to, że niektórzy goście życzą sobie słodzić i ja to życzenie spełniam.

Może do swojej kawy daj nie łyżeczkę, ale ćwierć łyżeczki cukru i dwa ziarenka soli ? Spróbuj.

Zonia

Cytat: Teresa Stachurska w 2010-09-16, 14:45:52

Może do swojej kawy daj nie łyżeczkę, ale ćwierć łyżeczki cukru i dwa ziarenka soli ? Spróbuj.

Tereniu, no coś Ty... soli???  :shock:

adampio

A skad, ja w dalszym ciagu w biurze.
A do baru to mam hohohohohoho a moze jeszcze dalej :lol:

Teresa Stachurska

Soli, Zoniu. Sół wzmacnia inne smaki :)  Sprawdź. Gałka muszkatołowa też.

Iga

Cytat: Zonia w 2010-09-16, 14:31:35

adampio, czyżby ta dzisiejsza, barowa pogoda tak Cię nastrajała?
A gdzie taka barowa pogoda jest? U mnie tak pięknie,tak słonecznie i cieplutko :)

Zonia

Cytat: Iga w 2010-09-16, 15:33:54
Cytat: Zonia w 2010-09-16, 14:31:35

adampio, czyżby ta dzisiejsza, barowa pogoda tak Cię nastrajała?
A gdzie taka barowa pogoda jest? U mnie tak pięknie,tak słonecznie i cieplutko :)

Była, z rańca. Teraz jest pięknie  :D

Teresko, po co mi wzmacniać gorycz kawy, skoro i bez wzmocnienia mi nie smakuje ? :lol:

adampio, po pracy też można  :D

Teresa Stachurska

Zoniu, sugerowałam dwa ziarenka soli do ćwierć łyżeczki cukru w kawie.

Zonia

Cytat: Teresa Stachurska w 2010-09-16, 17:12:09
Zoniu, sugerowałam dwa ziarenka soli do ćwierć łyżeczki cukru w kawie.

Sorry Tereniu :) nie doczytałam :oops:
W tej sytuacji, jeśli tak mówisz, to spróbuję, a potem sprawdzę cukier :)

RTS

Cytat: Teresa Stachurska w 2010-09-16, 17:12:09
Zoniu, sugerowałam dwa ziarenka soli do ćwierć łyżeczki cukru w kawie.
Aptekarska precyzja.  :)


Zonia

adampio, nie mogę nigdzie dostać "kardamonu", a jutrzejszą kawę chciałam spróbować po Twojemu :(
A w takim razie jutro próba kawy z solą i odrobiną cukru :roll:

Teresa Stachurska

Cytat: Zonia w 2010-09-16, 22:40:31
A w takim razie jutro próba kawy z solą i odrobiną cukru :roll:


Zdaje się będziemy mieć nowy smakołyk  :lol:   :lol: 


renia


Ciekawe jak by to smakowało jeszcze z odrobiną pieprzu.. :roll: mogłoby to dodać kawie trochę pikanterii  :lol: :wink: